שתף קטע נבחר

 

נשיא גרמניה החדש: כומר ו"צייד שטאזי"

הממשלה והאופוזיציה בגרמניה הודיעו כי הן תומכות ביואכים גאוק, בן 72, לתפקיד הנשיא. גאוק היה פעיל נגד המשטר הקומוניסטי במזרח גרמניה ועמד בראש המשרד שחשף את מסמכי ארגון הביון הפנימי. "נלסון מנדלה של גרמניה"

לאחר הסתבכותו והתפטרותו של נשיא גרמניה כריסטיאן וולף, הודיעו הערב (יום א') ממשלת גרמניה והאופוזיציה כי הגיעו להסכמה ביניהן וכי ימנו לנשיא את יואכים גאוק. גאוק, פעיל זכויות אדם ומתנגד משטר לשעבר ממזרח גרמניה, לא מונה לתפקיד ב-2010.

 

גאוק ומרקל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
גאוק ומרקל(צילום: AFP)

 

הקנצלרית אנגלה מרקל אמרה כי ממשלת הימין-מרכז שלה תומכת בגאוק, כמו גם האופוזיציה משמאל. לפני שנתיים הציעו הירוקים והסוציאל דמוקרטים את גאוק לתפקיד הסמלי, אך מרקל התנגדה.

 

גאוק, כומר פרוטסטנטי בן 72, נודע במיוחד בזכות פעילותו נגד המשטר הקומוניסטי במזרח גרמניה. לאחר נפילת חומת ברלין הוא היה הראשון לעמוד בראש המשרד האחראי על ארכיוני השטאזי, שירות המודיעין הפנימי המזרח גרמני. בתפקידו זה חשף רבות מעוולות המשטר הדכאני. גאוק תיאר את החיים תחת הקומוניזם כ"עלבון יומיומי".

 

"החירות היא אידיאל נעלה"

"התשובה של גרמניה לנלסון מנדלה" כינה אותו לפני שנתיים ה"אינדפנדנט" הבריטי, שהציג אותו כמועמד ראוי ופופולרי לנשיאות. "אם פופלריות הייתה הגורם המכריע, הוא היה נבחר לנשיאות ברוב עצום", נטען אז.

 

"עבורי, החירות היא אחד האידיאלים הנעלים ביותר", צוטט אז גאוק, "אני סבור לעתים קרובות כי גרמנים רבים, במיוחד במערב, נוטים להתעניין יותר בביטחון. אבל במזרח אנחנו הפכנו את החירות לאידיאל כי מעולם לא היינו חופשיים".

 

גאוק. "מעולם לא היינו חופשיים" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
גאוק. "מעולם לא היינו חופשיים"(צילום: AFP)

 

מוסד הנשיאות בגרמניה הוא בעל ערך טקסי וסמלי בלבד. הנשיא בדרך כלל משתמש בסמכותו המוסרית כדי להתעלות מעל מחלוקות פוליטיות ולהשפיע על השיח הציבורי והפוליטי. הנשיא החדש ייבחר בידי אסיפה מיוחדת בחודש הבא, אך מאחר שהוא זוכה לתמיכה פוליטית חוצת-מפלגות, סביר להניח שיהיה מדובר בהליך רשמי בלבד.

 

הנשיא הקודם, וולף, הודיע ביום שישי על התפטרותו בעקבות פרשת קבלת הלוואה מוטבת,

שלא לפי מחיר השוק, מאיש עסקים המקורב לבני משפחתו. גורמים רבים במערכת הפוליטית בגרמניה לחצו על וולף, שנבחר לתפקיד ביוני 2010, לפרוש מתפקידו כיוון שלא אמר אמת בנוגע להלוואה.

 

הטענות נגד וולף, שמונה לתפקידו בתמיכתה המלאה של מרקל, נחשפו בחודש דצמבר האחרון. אז התברר כי וולף קיבל הלוואה מאיש עסקים בסך 500 אלף אירו, בריבית נמוכה ביותר. בנוסף לכך נקשר שמו של וולף בפרשות שחיתות נוספות, שכללו לפי הפרסומים בעיתונות הגרמנית גם מימון נסיעות לחו"ל ומלונות יוקרה, מצדם של אנשי עסקים שהיו עמו בקשר בתקופה בה כיהן כמושל סקסוניה התחתונה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גאוק לצד מרקל. "החיים תחת הקומוניזם היו עלבון יומיומי"
צילום: רויטרס
וולף. התפטר בסוף השבוע
צילום: AFP
מומלצים