שתף קטע נבחר
 

מי משלם יותר: בשאר אסד או המורדים?

העיר חומס הפכה יעד מועדף להתעשרות בריוני המשטר. מצד שני, נציגים של הליגה הערבית החלו להגביר את המאמצים להקמת "צבא שכירי חרב". השכר? מינימום 1,000 דולר

ככל שנמשכת הלחימה בסוריה כך מתרבים הדיווחים על המאמצים הכספיים שמשקיעים הצדדים השונים. בראש המחנה הפועל להפלת משטר אסד עומדת קטאר שמשאביה הכספיים כמעט ואינם מוגבלים. מהצד השני ניכרת התגייסות של השיעים והכתות הקרובות להם למען הצלת המשטר העלווי בסוריה.

 

 

1,000 דולר לכל לוחם מלוב

לפני מספר שבועות הכריז האמיר הקטארי שיח' חמאד כי יש לשקול שליחת כוחות צבא ערביים לסוריה. המנהיג הקטארי הביע אז את תסכולו מהתנהלות הליגה הערבית עוד כשברקע דובר על פעילות המשקיפים הערבים ברחבי סוריה. אמירתו זו של הקטארי מגובה, אם לשפוט על פי דיווחים במקורות ערביים, במעשים.

 

לפי אותם מקורות, באחרונה החלו נציגים של הליגה הערבית ובראשם קטאר להגביר את המאמצים להקמת "צבא שכירי חרב". עיקר הגיוסים נעשים בלוב והמתגייסים הם בדרך כלל בוגרי אפגניסטן שהשתתפו בקרבות נגד תומכי קדאפי. לפי אותם דיווחים, עד כה גויסו כ-11 אלף לוחמים, שחלקם כבר נכנס לשטח הסורי. התנאים של הלוחמים הללו אינם רעים.

 

מדובר על משכורת חודשית של מינימום 1,000 דולר ללוחם פשוט בעוד שבכירים יותר משתכרים פי כמה וכמה. כמו כן, לכל לוחם הובטח כי במידה שייפגע או ייהרג תקבל משפחתו תמיכה חודשית נדיבה. על פי כל הדיווחים, קטאר עומדת מאחורי מימון המשכורות של "צבא הג'יהאדיסטים" הללו והיא גם אחראית לחימושו. עבור הקטארים מדובר ב"כסף קטן" שמקורו בייצוא השווה מיליארדים של גז טבעי.

 

אבל בשאר אסד אינו לבד במערכה. במקביל למאמצים של מתנגדיו, בעיראק נערכו בחודשים האחרונים מבצעי גיוס נרחבים בקרב לוחמים שיעים (בעיקר תומכי מוקתדא א-סאדר) שעברו את הגבול ומסייעים לצבאו של אסד. גם בצפון תימן החלו גיוסים בקרב היזידים הידועים בכינויים החות'ים. בני כת זו קיבלו על עצמם את מרותו של המנהיג העליון באיראן וניתן לראות בהם שיעים לכל דבר. לפי עיתון בכווית, כל חות'י המסכים לעבור לסוריה מקבל 3000 דולר שמקורם באיראן. התימנים יוצאים לסוריה באמתלה של לימודים באוניברסיטה. עד כה גויסו כבר כמה אלפי תימנים.

 

"השביחה" עושים כסף מחומס

ובתוך כך, מסתבר כי המיליציות של בשאר אסד "השביחה" לא עוסקות רק בדיכוי המפגינים, אלא גם מנסים למקסם את רווחיהם. כך למשל בעיר חומס נהרג סעודי בשם חוסין בן בנדר אלענזי. בעוד הסעודים טוענים כי מדובר באזרח תמים שהיה בעיר הנצורה לרגל ביקור קרובים, טוענת סוריה כי מדובר בחמוש של אלקאעידה. כשהסעודים ביקשו את הגופה, הם קיבלו תשובה כי אנשי השביחה המחזיקים בה דורשים עבורה מיליון דולר.

 

בכלל, העיר חומס הפכה יעד מועדף להתעשרות עבור בריוני המשטר כשבמוקד שכונת "אינשאאת". בטרם החלה המרידה הייתה ידועה שכונה זו כמאכלסת את התושבים האמידים של העיר. מאז החל המצור על העיר בתחילת החודש פושטים בריוניו של אסד על בתי התושבים והחנויות ובוזזים מכל הבא ליד. אנשי המשטר גונבים מהבתים כסף מזומן, זהב, תכשיטים ומחשבים. הטנקים שנכנסים לעיר "מקפידים" לדרוס את המכוניות שחונות בצידי הרחובות.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים