שתף קטע נבחר
 

נמשך עיכוב הסיוע בקרקעות לחיילים דרוזים

הממשלה החליטה בעבר כי חייל דרוזי לא ישלם על מגרש יותר מ-50 אלף שקל, אך המציאות בפועל שונה. "כשמשרד השיכון מוזיל את דמי הפיתוח, המנהל מייקר את מחיר הקרקע". בתום דיון סוער הקציבה ועדת הכספים לממשלה 3 חודשים להוריד את מחיר הקרקעות המיועדות לחיילים משוחררים

ועדת הכספים קצבה היום (ב') לממשלה שלושה חודשים להוריד את מחיר הקרקעות המיועדות לחיילים משוחררים מהמגזר הדרוזי בהגדלת הסבסוד הממשלתי מעל 65% מהערכת השמאי הממשלתי. בנוסף, הורתה הוועדה להגדיל את היצע הקרקעות באישור תוכניות המתאר התקועות בוועדות המחוזיות שנים רבות. אם לא יחול שינוי יידרשו שרי השיכון והאוצר להתייצב בוועדה בתום התקופה ולהסביר את פשר המחדל.

 

 

ההחלטה התקבלה פה אחד בתום דיון מיוחד וסוער שיזמו הח"כים הדרוזים חמד עמאר (ישראל ביתנו) ומגלי והבה (קדימה). השניים התריעו שמחירי המגרשים בכפרים הדרוזים בצפון קפצו ב-5 השנים האחרונות מ-6,000 שקל לכ-100 אלף שקל ויותר.

 

המחיר כולל ערך הקרקע ועלויות הפיתוח ולדברי הח"כים מנהל מקרקעי ישראל שקובע את מחיר הקרקע ומשרד השיכון את דמי הפיתוח, מתמרנים את שני המרכיבים לרעת המשתכנים.

 

"כשמשרד השיכון מוזיל את דמי הפיתוח, המנהל מייקר את מחיר הקרקע, כך שהמחיר הכולל עולה והחיילים המשוחררים נשארים ללא בית", אמר ח"כ עמאר. "הממשלה מחקה את העדה הדרוזית מסדר היום, וזה יתפוצץ לכולנו בפנים", הוסיף ח"כ והבה. "בחוק הוד"לים אין לנו זכר ולאו דיור בר השגה וכשאין אפילו הקצאת מגרשים המעט שמוצע יכול לעלות אפילו 300 אלף שקל למגרש".

 

הוא הזכיר את החלטת הממשלה כי חייל דרוזי לא ישלם על מגרש יותר מ-50 אלף שקל כשבפועל אין מחיר קבוע, ואין מי שיפקח. והבה ציין שהזמין את שר השיכון להופיע לדיון אחרי שלמשרדו לא היו תשובות לטענות דומות אשר עלו בוועדה לפני 9 חודשים. השר הבטיח לבוא ולא קיים, ואני מתבייש שככה מתנהלת ממשלה. עד מתי יימשך הזלזול הזה בדרוזים וההתעלמות ממצוקת הדיור של החיילים שלנו"?

 

אחיו סמיר והבה, לשעבר יועץ של אריאל שרון בלשכת ראש הממשלה, זעק: "הממשלה בגדה בעדה הדרוזית. שרי הפנים והשיכון מעדיפים את השכנים בכפרים המוסלמים שלא משרתים בצה"ל, כשבתי הקברות בכפרים שלנו מלאים בחיילים שנתנו את החיים שלהם למדינה. אנחנו שילמנו בדם ואני קורא לשרי הממשלה, תתעוררו לפני שיהיה מאוחר".

 

נפלה תקלה?

אל"מ ראמד רמיז הממונה על יחידות המיעוטים בצה"ל, ציין כי אחוז המתגייסים לצה"ל מהעדה הדרוזית עומד על 82%. הוא גבוה מהאחוז במגזר היהודי שעומד על 74%. כל שנה משתחררים כ-1,000 חיילים דרוזים שמתחתנים מייד לאחר השחרור, אבל אין להם בית כי בקושי מוצעים להם 200 מגרשים ועוד במחירים שמעבר להישג ידם. הוא קרא להתחשב במנהג להתחתן בגיל צעיר ולהעמיד להם מגרשים זולים.

 

בדיון השתתפו נציגי הכפרים חורפיש, אבו-סנאן, בית ג'אן וכפר ראמה (שתושביו הצ'רקסים משרתים יחד עם הדרוזים ושותפים למצוקתם). הם תרמו לסערה אמירות בנוסח, "אדמות המנהל היו שלנו ונלקחו מאיתנו ועכשיו מוכרים לנו ביוקר"; "היחס לכפרים לא שווה. באחד מציעים 12 מגרשים ובאחרו בקושי שניים או כלום"; "מי שהשיג מגרש במזל יכול להתחיל לבנות אבל בלי רישיון כי לכפרים אין תוכניות מתאר. מדיניות הממשלה מעודדת את עבריינות הבנייה כי היא צריכה את הקנסות של אלפי שקלים".

 

משרדי הממשלה שלחו לדיון פקידים זוטרים. נציגת המנהל טענה שהם משווקים כל שנה למגזר הדרוזי מגרשים לבניית 700-600 יחידות דיור. נציג האוצר טען שעליית המחירים לדרוזים נגזרת מעליית מחירי הנדל"ן בכל הארץ והפתרון הוא רק בהגדלת ההיצע שהם עובדים עליה. נציג משרד השיכון טען שאם מבקשים מהדרוזים מחירים מעל 50 אלף שקל, בניגוד להחלטת הממשלה, "כנראה נפלה איזו תקלה, ואולי אי הבנה אם המחיר כולל או לא כולל את דמי הפיתוח".

 

ח"כ שי חרמש (קדימה), שניהל את הישיבה, סיכם שהמגזר הדרוזי ראוי להעדפה מתקנת אבל ועדת הכספים לא מחלקת כספים. "אנחנו יכולים לשים את היד על ברז התקציב", אמר אבל העדיף לתת לממשלה ארכה של שלושה חודשים להוריד את מחירי המגרשים בהגדלת הסבסוד הממשלתי ובהפשרת תוכניות הבינוי במגזר שתגדיל את ההיצע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הממשלה תגיב לדרישה?
צילום: מאור בוכניק
מומלצים