שתף קטע נבחר

תופעה: טיפולים לשינוי מין בילדים בני 4

מחקר חדש מציג ילדים שחשים שנולדו בגוף הלא נכון מגדרית, ועוברים טיפול מעכב הליכי התבגרות וטיפול הורמונלי שיאפשר להם לעבור ניתוח לשינוי מין בגיל מבוגר יותר

שינוי מין - עכשיו גם אצל ילדים: מבוגרים החשים שנולדו למין הלא-נכון מוכרים לרפואה המערבית, אך לאחרונה עולה שיעור הטיפולים להתאמת מגדר המתבצעים גם בקרב בני נוער וילדים. הערכות עדכניות טוענות שמדובר על ילד אחד מתוך כל 10,000 ילדים.

 

כתבות נוספות על שינוי מין :

 

מחקר שנערך לאחרונה בארצות הברית ופורסם בגיליון החדש של כתב העת לרפואת ילדים Pediatrics בחן 97 ילדים שסבלו מהפרעה בזהות המינית, הצעירה שבהם בת ארבע בלבד.

 

החוקרים מצאו כי מתוך הילדים שהתאימו לאבחנת הפרעה בזהות המינית, 44% הראו תסמינים של מחלה פסיכיאטרית, 37% נטלו תרופות פסיכיאטריות ו-21.6% ניסו לפגוע בעצמם או ביצעו ניסיונות התאבדות.

 

לדברי החוקרים, אם הילד מראה סימנים להפרעה בזהות המינית, על ההורים והרופא המטפל להיוועץ במומחים בתחום, כדי לבדוק אפשרות לטיפול מוקדם. לרוב מדובר בתרופות המעכבות את תופעות גיל ההתבגרות, כדי לאפשר לילדים להתבגר נפשית עד גיל 16. אם בשלב זה לא חל שינוי בתפיסתם, ניתנים הורמונים משני מגדר תוך מעקב פסיכולוגי ורפואי. ניתוח לשינוי מין נעשה רק אחרי גיל 18 ולאחר בדיקות והערכות נוספות.

 

בגיל שלוש החליט שהוא ילדה

אחד הילדים הצעירים ביותר שאובחנו כבעלי הפרעת אישיות מגדרית ונחשפו בתקשורת לאחרונה הוא זאק אייברי מבריטניה. כבר בגיל שלוש העיד על עצמו זאק שהוא ילדה ולא ילד, התעקש ללבוש שמלות ורודות וששיערו ייאסף בקוקיות. הוריו, תרזה ודארן אייברי, דאגו ולקחו אותו לרופא. בגיל ארבע, לאחר בדיקות רבות, הוא אובחן וחי בשנה האחרונה כילדה לכל דבר בשם זאקי.

 

"יום אחד הוא ניגש אליי ואמר לי 'אמא, אני ילדה'", מספרת אימו. "חשבתי שזה יעבור, אבל זה לא קרה. הוא היה מתוסכל, בכה אם פנו אליו כאל ילד ואף פצע את איבר המין שלו בניסיון להסיר אותו. אם הוא יגדל וירצה שוב להיות בן, זו החלטה שלו. אני מתגעגעת לילד שלי, אבל רוצה שהוא יהיה מאושר וחשוב לי שידע שאני מקבלת אותו כמו שהוא ושיש לו את התמיכה המלאה שלנו כהורים".

 

אמו של ילד בן שמונה מלוס אנג'לס מתארת מצב דומה: בנה נולד כילדה, אך בגיל שנה וחצי אמר על עצמו "אני ילד", ומאז המשיך לדבר על עצמו כעל בן. משפחתו חשבה שמדובר בשלב חולף או שבתם לסבית. מומחים אבחנו שהילדה תופסת את עצמה ממש כילד, בהדרגה קיבלה המשפחה קיבלה את בתם כבן וכעת הם ממתינים לסימנים ראשונים לגיל ההתבגרות כדי להתחיל בטיפול הורמונלי.

 

האם מספרת שבנה רוצה מאוד להתחיל בטיפול: "כשאמרנו לו שיוכל לקבל טיפול שימנע צמיחת שדיים, הוא שמח מאוד". לדבריה, היא ניסתה להסביר לבנה שהוא בעצם ילדה, אך כבר מגיל הגן הוא דחה את הרעיון לחלוטין, סירב ללבוש שמלות והתעקש לקרוא לעצמו בשם של בן. כיום הוא הולך לבית ספר שבו חבריו לכיתה אינם יודעים שהוא בעל מאפיינים ביולוגיים של ילדה, ומתייחסים אליו כאל ילד.

 

ד"ר ג'ו אולסון, מנהל המרפאה לשינוי מין בבית החולים לילדים בלוס אנג'לס המטפל בילד, מסר שהוא מקווה כי פרסום המחקר יסייע לשפוך אור על התופעה ולסייע לילדים נוספים: "יהיה טוב להעביר את הטיפול בנושא מעולם בריאות הנפש לעולם הרפואי".

 

חי בשנה האחרונה כילדה. זאקי אייברי ()
חי בשנה האחרונה כילדה. זאקי אייברי

  

לבדוק מה הנסיבות

כיוון שמדובר בתחילת טיפול בצעירים מתחת לגיל 18, מעלה הנושא שאלות אתיות ומוסריות, ויש מומחים הגורסים כי יש לנקוט במשנה זהירות כשרושמים לילדים תרופות והורמונים המשפיעים על תהליך ההתבגרות.

 

ד"ר מרגרט נון, חברה באקדמיה האמריקנית לאתיקה ברפואת ילדים, מדגישה כי חשוב לבדוק את הנסיבות שמובילות את הילדים, ובעיקר את הוריהם, לבקש טיפול משנה מגדר. "מסוכן ומזיק לעבור טיפול בלתי הפיך לשינוי מין בגיל צעיר", אמרה.

 

לדבריה, יש להיזהר מהקו הדק המפריד בין ילדים שיאובחנו כסובלים מהפרעה פסיכיאטרית כאשר הם בסך הכל חשים שלא בנוח עם הגדרות מגדריות צרות. עוד אמרה כי "חלקם עשויים להיות הומוסקסואלים ולהידחף לטיפול על ידי הורים שיחושו יותר בנוח עם שינוי מין מאשר קבלת ילדיהם על נטייתם המינית".

 

לעומת זאת, ד"ר נורמן ספאק, שעמד בראש אחת הקליניקות הראשונות לשינוי מין בבית החולים לילדים בבוסטון, אומר כי מניעת הטיפול מילדים שאכן זקוקים לו עלולה לגרום לנזק גדול ביותר. "רופאי ילדים צריכים לדעת שקיימים ילדים כאלה ושמגיע להם לקבל טיפול בהתאם", אמר. "אם נאפשר זאת, הילדים האלו יבואו לקבל טיפול. הם קיימים".

 

התחפשות היא תופעה רווחת

חיקוי והתחפשות לבני המין השני הן תופעות רווחות אצל ילדים, אך כאן הילדים חשים, ממש כמו מבוגרים הפונים לבקשה לניתוח לשינוי מגדר, שהם נולדו בגוף הלא נכון.

 

חלקם מאובחנים על ידי פסיכיאטרים כבעלי "הפרעת אישיות מגדרית", אך ד"ר ספאק סובר שההגדרה הזו עושה להם עוול. לדבריו, מחקרים חדשים מצביעים על כך שמבנה המוח שלהם אכן זהה לזה של המין השני.

 

הוא מסביר שילדים שחשים כך נוטים לפגוע בעצמם פיזית כדי לשנות את האנטומיה שלהם, ולפי המחקר חלקם אף סובלים מהתעללות פיזית ומילולית.

 

לדבריו, הקשיים האלו נפתרים בדרך כלל לאחר הטיפול והאפשרות לעבור ממגדר אחד לשני. לטענתו, ככל שהטיפול התרופתי וההורמונלי יחל מוקדם יותר, שינוי המין בבגרות יהיה הליך קל יותר.

 

עם זאת, מסביר ד"ר ספאק כי הוא מודע לתופעות הלוואי של הורמוני מין, במיוחד אם אלו ניתנים לתקופות ארוכות, הכוללות סתימות עורקים ואף סרטן. הוא ציין שיש להשתמש במינונים נמוכים ובטוחים, וכמובן להישאר במעקב רפואי קבוע.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לרוב מדובר בתרופות המעכבות את תופעות גיל ההתבגרות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים