בתוך אינקובטור. למה קורס מערך הפגיות בארץ?
10 אחוז מהלידות בארץ הן של פגים, בתי חולים מקבלים תקציב על כל תינוק שנולד כפג - ועושים בו כבשלהם. יו"ר עמותת לה"ב (למעל הפגים בישראל) כותב על הפרחים העדינים ביותר
"נולדתי ביום חורפי אחד, לפני שנתיים. את חיבוקה של אמא החליפו ידיים זרות שהניחו אותי בקופסא שקופה שאתם קוראים לה אינקובטור".
כך, ביום מן הימים, אולי יפתח נועם שלי את סיפורו של מי שנולד פג בישראל של המאה ה-21. ועד שנועם יוכל לספר בלשונו וקולו את סיפורו, אני אעשה זאת בשמם של נועם ו-16 אלף פגים (ולא, זאת לא טעות דפוס: שישה-עשר אלף!) הנולדים מדי שנה.
אני מנשה, אבא של נועם שנולד במשקל של 1,590 גר' ואני מכהן בהתנדבות כיו"ר עמותת לה"ב – למען הפגים בישראל. היה זה נועם שלי, ילד תכול עיניים עם מבט צופן סוד, שגרם לי לקום מהכורסא הנוחה בסלון ולעשות למען האחר, ובמקרה זה למען רבים אחרים - 10% מכלל הלידות בישראל הן לידות פגים.
הפגות היא חוויה מטלטלת. במהלך השהות בפגייה נחשפים לחוסר האונים והמצוקות עימן נאלצים הורים לפגים להתמודד. מציאות של מחסור תמידי: ברופאים, אחיות, ציוד ותשומת לב. כן, תשומת לב. אותו מצרך כה נדיר לו נזקקים הפגים הרכים, ולא פחות מהם, הוריהם.
הפגות היא תופעה שחוצה מגזרים וגבולות גיאוגרפיים, אשר אינה מסתיימת עם השחרור מהפגיה. זאת תופעה מתמשכת. זה יכול היה להיות עוד סיפור על מצוקה, אלא שכאשר מדובר בפרחים הכי שבירים וחסרי ישע, המשמעות של "מצוקה" הוא בדיוק המרחק בין חיים למוות.
איפה הכסף?!
בימים בהם פוליטיקאים בהתהוות שואלים: "איפה הכסף", אנחנו בלה"ב מצאנו אותו – המוסד לביטוח לאומי נותן מענק בגובה 170,000 שקל לבית החולים עבור כל פג שנולד. הכסף קיים במערכת הבריאות, אלא שהכספים נעצרים אצל מנהלי בתי החולים אשר עושים בהם כבשלהם, וזאת אע"פ שהתקציבים הללו "צבועים" ומשולמים לבי"ח בגין לידות פגים ומיועדים לפגיות!
מערך הפגיות בישראל קורס. פגיות מצויות בתפוסה מלאה ויולדות בסיכון גבוה ללידה מוקדמת מופנות לבתי חולים רחוקים ממקום מגוריהם עקב העדר מקום בפגיות ובמחלקות ההיריון בסיכון.
אני מתקשה להבין איך מדינה מופלאה כמו שלנו, המצויה בחזית הטכנולוגית בעולם, לא יודעת לדאוג לפרחים הכי עדינים שצומחים אצלה בבית?!
למען הפגים בישראל
לה"ב היא עמותה ארצית המבוססת על התנדבות שהוקמה ב-2004 ע"י הורים לפגים למטרת קידום ושיפור מצב הפגים בארץ, משפחותיהם והפגיות. העמותה מוכרת כמוסד ציבורי ורשומה כמלכ"ר, ומתקיימת מתשלום דמי חבר שנתיים ותרומות.
אנו פועלים להעלאת מצוקות הפגים ובני משפחותיהם לסדר היום הציבורי, והכל בכדי לשפר את מצבם ולהעניק להם את הסיכוי וההזדמנות השווה לשרוד, לפרוח ולהושיט יד להוריהם. אנו משמשים פה לקטנים, החלשים וחסרי הישע, ומוצאים עצמנו זועקים גם את זעקתם של הצוותים הרפואיים בפגיות.
זכות, שליחות ומצווה חוברים להם יחדיו ושזורים כחוט השני בפועלם של חברי העמותה ומתנדביה עבור הפגים ובני משפחתם. וזה חלק מהקסם של לה"ב: לפגוש כל כך הרבה אנשים טובים, אשר עושים ונותנים למען האחר ללא תמורה.
מה אנחנו עושים
העמותה מקיימת מגוון פעילויות:
- תרומת ציוד מציל חיים וציוד היקפי לפגיות (משאבות חלב, מכשירי עירוי, צידניות לנשיאת חלב אם וכיוב').
- קיום מערך אנשי קשר התומך בהורים בכל הפגיות.
- הפעלת "קו חם" טלפוני לפניות הורים על מידע, זכויות והכוונה.
- פעולות חקיקה וקמפיינים תקשורתיים.
- ציון "יום הפג הבינלאומי" מדי שנה בדיונים בוועדות ובמליאת הכנסת.
- הפעלת אתר אינטרנט, פורומים ייעודיים וקבוצות פייסבוק להורי פגים.
- דגש מיוחד מושם בפעילותה של לה"ב לצמצום תופעת ריבוי הזיהומים ותמותת הפגים בישראל בהשוואה למדינות העולם המערבי. במסגרת זו הצלחנו בין היתר להרחיב את הזכאות לטיפול מונע נגד וירוס ה-RSV לפגים.
- קרן לסיוע במתן חיסוני מנע לנגיף ה- RSV לפגים אשר אינם זכאים למימון ע"פ התוויית סל הבריאות.
- בניית ושיפוץ חדרי הורים בפגיות.
- סדנאות תמיכה להורים לפגים.
מה עשינו - הישגים בולטים
- הארכת חוק חופשת הלידה בגין אשפוז יילוד.
- הרחבת ההתוויה והזכאות בסל הבריאות לחיסון כנגד נגיף ה-RSV (אחד מגורמי התמותה העיקריים אצל פגים).
- שינוי מדיניות אספקת עריסות בטיסות לפגים (ע"פ המדיניות נהגו לספק עריסה לתינוק רק עד גיל 9 חודשים בלי קשר לגובהו, משקלו או מסוגלותו לשבת).
משפחת לה"ב ממתינה לך
דלתות משפחת לה"ב פתוחות בפני כל מי שרוצה לעשות ולתת ולהיות חלק ממארג אנושי מיוחד מאין כמותו.
ואם שואלים, תאמרו "שאבא של נועם" שלח אתכם ואמר שאין כמבטו של פג בן שעות או ימים כדי למלא את הלב.
- בואו גם אתם לעשות קצת טוב! הצטרפו למאות אלפי האנשים שעשו מעשים טובים בלמעלה מאלף פרויקטים שיתקיימו ביום מעשים טובים, 20 במרץ 2012. להרשמה לחצו כאן
- "יום מעשים טובים" בפייסבוק - לחצו כאן
-
רוצים להירשם להתנדבות במשך כל השנה, בכל מסגרת שתבחרו? אתם מוזמנים לפנות לעמותת "רוח טובה"
טלפון: 9093*