שתף קטע נבחר

תל דן: טיול אל הנחלה ואל המנוחה

בשמורת תל דן, שהיתה נחלת שבט דן בממלכת ישראל הקדומה, נמצאים המעיינות השופעים בארץ, שהיו מקור המים של העיר העתיקה. על הדרך כדאי גם לבקר ולנוח במצפור עץ האלה הגדול

בימי החורף משילים רבים מעצי הארץ את עליהם, ושומרים כוחות לימים שמשיים יותר. עץ האלה הגדול בתל דן נוקט בפעולת שימור זו, שמוכרת יותר כשלכת, המאפשרת לצמח לשרוד בתקופה הקרה שבה לא מתבצע כמעט תהליך הפוטוסינתזה

 

עוד בערוץ התיירות:

 

שמורת תל דן היא ארץ קסומה: פלגי מים זורמים מכל עבר ומצטרפים לבסוף לנהר גועש, צמרות העצים מתנשאות אל-על ושומרות על אפלולית תמידית וקרירות בכל ימות השנה - מקסים לחובבי טיולים בארץ. בין פלגי המים נבנתה לפני כ-4,500 שנים עיר כנענית מבוצרת, שהפכה ברבות הימים לעיר הגבול הצפונית של הממלכה המאוחדת, ולבירתה הפולחנית של ממלכת ישראל.

 

מסלול הטיול בתל דן יוביל אותנו אל עיינות דן, המעיינות השופעים ביותר בארצנו, שהיו מקור המים של העיר דן לאורך ההיסטוריה כולה, אל מצפור האלה, לתצפית נהדרת על הסביבה ואל ביקור במתחם העתיקות של התל, המספרים יחד את סיפורה של העיר החשובה דן.

 

במצפור האלה יקבל את פנינו אותו עץ אלה מרשים בעל צמרת רחבת ידיים, המעניק צל רחב ליושבים תחתיו. ניתן לשבת בצל עץ האלה על ספסל העץ המתעקל, ולספר את סיפור כיבושה של העיר הכנענית בידי שבט דן.


תצפית נהדרת על הסביבה. מצפור האלה (צילומים: ערן גל-אור)

 

מידע כללי:

- זהו מסלול מעגלי המתאים להליכה ברגל בקבוצות קטנות או למשפחות ולזוגות.

- דרגת קושי להליכה: קלה.

- אופי ההליכה במסלול: המסלול עובר בשבילים צרים מסודרים ונוחים, רובו מישורי והוא כולל עליות וירידות קצרות. המסלול מוצל ברובו.

- מרחק ההליכה: כ-3 קילומטר וזמן ההליכה הוא כשעתיים.

- המסלול רלוונטי בכל ימות השנה ומומלץ במיוחד לאחר הגשמים.

- הכניסה בתשלום ומוגבלת לשעות פתיחת שמורת תל דן - בחורף 16:00-08:00, בימי שישי וערבי חג 15:00-08:00

 

מגוש דן לצפון

הסיפור המקראי מספר שעם חלוקת הארץ לנחלות, קיבלו בני שבט דן את מרחב שפלת יהודה ושפלת החוף. מכיוון שבאזור החוף נגסו הפלישתים בנחלת שבט דן, והאמורים לחצו את בני שבט דן והפריעו להם להתיישב בחלקים נוספים בנחלתם, נותרו בני דן ללא נחלה נוחה ובטוחה. לאחר ששלחו שליחים לחפש עבורם נחלה בטוחה ונוחה ובחרו בחבל הארץ בו אנו נמצאים כנחלה מתאימה מוזכר כי:

 

"וַיָּבֹאוּ עַל לַיִשׁ עַל עַם שֹׁקֵט וּבֹטֵחַ וַיַּכּוּ אוֹתָם לְפִי חָרֶב, וְאֶת הָעִיר שָׂרְפוּ בָאֵש ... וַיִּבְנוּ אֶת הָעִיר וַיֵּשְׁבוּ בָהּ; וַיִּקְרְאוּ שֵׁם הָעִיר דָּן בְּשֵׁם דָּן אֲבִיהֶם אֲשֶׁר יוּלַּד לְיִשְׂרָאֵל, וְאוּלָם לַיִשׁ שֵׁם הָעִיר לָרִאשֹׁנָה" (שופטים י"ח, כז-כט).


זרימה בנחל דן

 

לאחר שלוחמי שבט דן הכניעו בקרב קצר את תושביה הכנענים של העיר המבודדת לָיִש וכבשו אותה, הם שינו את שמה לדן על שם דן אבי שבטם, והציבו בה את פסל מיכה. מכאן ואילך ישבו בני שבט דן גם בנחלתם בשפלת יהודה, וגם בעיר הנהדרת שכבשו בחלקה הצפוני של אצבע הגליל.

 

העיר דן הפכה לעיר ישראלית חשובה, המסמנת לאורך כל תקופת המלוכה את גבולה הצפוני של ארץ ישראל: "וַיֵּשֶׁב יְהוּדָה וְיִשְׂרָאֵל לָבֶטַח אִישׁ תַּחַת גַּפְנוֹ וְתַחַת תְּאֵנָתוֹ, מִדָּן וְעַד בְּאֵר שָׁבַע כֹּל יְמֵי שְׁלֹמֹה" (מלכים א', ה', ה).

 
  • שלושת הגולשים שזיהו ראשונים את המקום המצולם, ויקבלו ספר מתנת "מסלולים > להתאהב בארץ מחדש", הם: 

משה ליכטנשטיין, חיפה
חגי ידוב, ירושלים
יוני סקמסקי, קיבוץ ראש צורים
 

 


פורסם לראשונה 26/02/2012 08:51

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערן גל-אור
מצפור האלה בעיינות דן
צילום: ערן גל-אור
מומלצים