שתף קטע נבחר

פריחת התורמוסים: חוויית טיול באולטרה-סגול

מורדותיו הצפוניים של יער גבעת המורה נצבעים בחורף בסגול עמוק. זהו זמן התורמוסים - הפרח שלו כ-300 סוגים בכל העולם ומיוחסות לו סגולות רפואיות. סיור סגול בעמק יזרעאל

מי מכם שמע או יודע היכן נמצאים נחל יוסף, וואדי אל הורג'ה, אום אל רוג'ום, גבעת בולק ונאעורה? אפילו "גוגל" מתקשה לספק מידע, למרות שמדובר באתרים שנמצאים בלבו של עמק יזרעאל.

 

הסיבות שבגללן אור הזרקורים מופנה אל מקומות ששמרו עד כה על אנונימיות מזהרת הן: שדות התורמוסים, יער צעיר ושביל חדש שהוכשרו על ידי קק"ל ונחשפים כאן לראשונה.

 

עוד טיולי פריחה בערוץ התיירות:

 


פריחת התורמוסים בסמוך לכפר נאעורה (צילומים: רונית סבירסקי, קק"ל)

 

אדום מול סגול

מורדותיו הצפון-מזרחיים של יער גבעת המורה נצבעים בחודשי החורף בסגול עמוק. זה מתחיל בנקודות קטנות שהולכות וגדלות עד שהן הופכות למקשה צפופה של תורמוסים פורחים.

 

אין כל הסבר הגיוני לריכוזים העצומים שמתרחשים דווקא באזור הזה, וגם בתוך היער עצמו ישנם מרבדים באזורים מסוימים ובאחרים אפילו לא ניצן אחד בודד. כמו על פי הוראה מגבוה, גדלים זה לצד זה באותה חלקת יער שדה כלניות אדומות ותורמוסים, מבלי שאחד ינגוס במרחב המחייה של האחר. רק בגבולות בין השניים נושקות מספר כלניות לשכניהם הסגלגלים.

 

דרמת הטבע הזו מתרחשת במרחק קצר מאוד מכביש מספר 716, בסמוך לכפר נאעורה. כשנוסעים מצומת יששכר לכיוון רמת צבי מגיעים אל תחנת הדלק נאעורה, וכ-200 מטרים אחריה פונים שמאלה אל דרך עפר שמתפתלת בין צמחייה ירוקה, עצי אורן, איקליפטוסים ומרבדים של פרחי חרדל צהובים.

 

השביל נוח לנסיעה בכל סוגי כלי הרכב, ומגיע לאחר כחצי קילומטר אל שלט חדש שהוצב בימים אלה על ידי קק"ל ועליו כתוב "שביל התורמוסים". שביל העפר חוצה את יער גבעת המורה שנטיעותיו הראשונות בוצעו על ידי קק"ל בשנות ה-50 המאוחרות.


תצפיות נוף לעמק חרוד ופריחת כלניות, הנושקת לתורמוסים

 

סגול כהה

בין גזעי העצים ולצדי הדרך החלה בימים האחרונים פריחת התורמוסים, שתלך ותתעצם במהלך שלושת השבועות הבאים ותמשיך עד סוף מרס. התפרחת של התורמוס מורכבת מאשכולות שנפתחים בהדרגה עד שהשדה מתכסה כולו בצפיפות. כדאי לטפס במעלה הגבעה עד לשדה הכלניות המרשים.

 

בנקודה זו נפרש עמק חרוד ומעליו נישאים רכסי הגלעד והגלבוע. אפשר לצפות אל היישובים רמת צבי, מולדת, מחצבת בית אלפא והשדות החקלאיים שצובעים את המרחבים בירוק עז. הדרך עוברת בין עצי היער וניתן לטייל לאורכה ברגל, ברכב ובאופניים ולערוך פיקניק בצל העצים.

 

כדי להגיע אל האזור שבו נמצא הריכוז הגדול ביותר של התורמוסים, צריך לחזור לכביש הראשי 716 ולהיכנס אל תוך הכפר נאעורה. נוסעים ברחובו הראשי של הכפר ומטפסים עם הכביש כ-700 מטרים עד לפנייה שמאלה אל דרך עפר העוברת בין וילות מרשימות. מגיעים לגדר בקר מרושתת בחוט תיל, שניתן לפתוח אותה, אבל חשוב מאוד להקפיד לסגור חזרה כדי למנוע את יציאת הבקר משטחי היער.

 

באזור זה מתנהל מרעה מבוּקר של עדר פרות והן מסייעות בבירוא העשבים והצמחייה הרבה. כיוון שהחורף הוא עונת ההמלטה, ניתן לראות בשטח עגלים צעירים רבים שצועדים בצמוד לאמם. הדרך מטפסת במעלה היער ומיד בצד ימין ניתן לראות משטחים צפופים עוצרי נשימה של תורמוסים. אפשר להמשיך בנסיעה עד הכניסה לבסיס נאעורה ומשם לצפות אל אחת מנקודות הנוף המרשימות ביותר ביער, לעבר עמק חרוד והסביבה.


הפרות מסייעות בבירוא הצמחייה. מרעה מבוקר ועגלים בני יומם

 

איך יער נולד?

השביל החדש, שרק מעטים הספיקו להותיר את טביעות רגליהם באדמתו הכהה, נקרא "שביל נחל יוסף" והוא מאגד בתוכו את כל המרכיבים שיהפכו אותו ליעד מבוקש: שדות שנראים כמו קטיפה ירוקה, נוף פנורמי לכל עבר, עצי שקד פורחים, ערוץ נחל, אתרים ארכיאולוגים, בריכת טיהור מים שמושכת מאות ציפורים, שבילי הליכה נוחים שמתחברים לדרך נוף רמות יששכר, סינגל אופניים ויתכן שתתקלו בארנבת או בצבי שיחלפו בריצה.

 

אבל האטרקציה הגדולה שנחבאת בין חמוקי הגבעות הירוקות, היא יער צעיר שנולד לפני שנתיים. זו הזדמנות נפלאה לראות איך יער נולד.


הציפורים נמשכות בהמוניהן. מאגר טיהור מים בנחל יוסף

 

הכניסה לשביל נמצאת מיד אחרי מפעל "ריקור", על כביש 716, וכבר מהכביש תוכלו לזהות את השטח שמדובר בו. בריכת מים גדולה מנצנצת בכחול בין השדות הירוקים ו"שרוולים" של נטיעות מסודרים על המורדות בדומה לטרסות של שדות אורז. היער החדש הוא חלק מפרויקט אקולוגי גדול שהוקם בשנים האחרונות בעמק, וכולל מפעל טיהור מי שופכין שמסייע לחקלאים באזור. כדי ליצור סביבו אווירה ירוקה הוקצו לקק"ל 400 דונמים לנטיעת אלפי עצים ולהכשרת שבילי הליכה למטיילים.

 

היער הצעיר, שנמצא עדיין בחיתוליו או יותר נכון בשרווליו, מתחיל להראות סימני התבגרות. ענפי העצים הצעירים כבר מציצים מעל השרוולים ועצי השקד הצעירים פורחים. ישנם עצי חורש מגוונים של רחבי עלים, אלות, אלונים, חרובים ושקדים. בין אלפי הנטיעות עוברים שני שבילים מקבילים על שתי גדותיו של נחל יוסף, ומתאחדים לשביל ארוך יותר המוביל אל דרך נוף גבעת המורה-רמות יששכר.

 

נחל יוסף הוא נחל אכזב שערוצו נשטף במי הגשמים שפוקדים בחורף את העמק. שמו הערבי הוא וואדי אל-הורג'ה, שתחילתו למרגלות גבעת בולק והמשכו עובר תחת כביש 71 מערבית לכלא שאטה. הוא מתחתר בקרקע חומה-אדומה שנקראת "בזלת הכיסוי" - אדמה שאופיינית לאזור רמת יששכר ועיצבה את פני האזור כבר לפני כ-3.5 מיליון שנים.


אלפי נטיעות של יער חדש ושבילי מטיילים לאורך נחל יוסף

 

אוהבים ציפורים? להקות גדולות מחכות לכם

האזור מאופיין במיעוט גשמים ובשברי ענן פתאומיים, שיוצרים שיטפונות וסחיפה בערוץ הנחל ולאורך גדותיו. רשות ניקוז ירדן דרומי וקק"ל נוקטות בפעולות לשימור הקרקע ולהקטנת הנגר סביב הנחל. על חשיבותו של הנחל מעידים אתרים ארכיאולוגים הסמוכים אליו, ביניהם אום אל-רוג'ום שהיה יישוב קבע בתקופת הברונזה התיכונה לפני כ-5,000 שנים. השופט גדעון רדף את המדיינים מצפון לגבעת קומי, דרך שיפולי נחל יוסף, ועד בית השיטה בתקופת ההתנחלות בשנים 1,100-1,300 לפנה"ס.

 

בתום הטיול הרגלי ניתן לחזור אל הרכב ולהשלים את המסלול בנסיעה על השביל הצפון-מערבי מצדו השני של מתקן הטיהור. שביל עפר נוח עובר לאורך גדר המפעל וממנו ניתן לצפות אל המאגר, גבעות הקומפוסט ולהקות הציפורים שדואות ומחפשות מזון. להקות גדולות של שחף צהוב-רגל, זרזירים, דיות, אנפות, סיקסקים ולעיתים גם עופות דורסים.

 

השביל ממשיך אל עבר מטעי עצי השקד הפורחים, חולף על פני עץ שיזף עתיק ומרשים, שובכי תנשמות שמשמשות להדברה ביולוגית, שדות ירוקים ותצפיות נוף מרהיבות. מסלול הטיול מסתיים בכביש 717 מול הכניסה לרמת צבי.


תצפיות נוף לאורך השבילים

 

10 דברים שלא ידעת על התורמוס

1. על חשיבותו של התורמוס מעיד הסיפור על רבי שמעון בר יוחאי, שטיהר באמצעות שתילי תורמוס שטחים שהיו חשודים בטבריה כנגועים בטומאת המת.

2. העלים פונים לכיוון השמש מקבלים את פניה במזרח בבוקר ופונים מערבה בערב.

3. תפרחתו של התורמוס מונה בין 20-10 פרחים שנפתחים בזה אחר זה מלמטה למעלה.

4. ישנם כ-300-200 מיני תורמוסים בעולם.

5. שני הכתמים הלבנים בבסיס הפרח הופכים לאדומים אחרי ההפרייה.

6. לפרח אין צוף והחרקים, בעיקר הדבורים, נמשכים לאבקנים.

7. העלה מכוסה בשערות לבנות קצרות וצפופות שלוכדות את טיפות הגשם.

8. תרמיל הזרעים מתפקד כמו קפיץ שמשתחרר עם החמסינים הראשונים, מתפוצץ ומפזר את הזרעים.

9. השטחים הצפופים של פריחת התורמוסים נגרמים מהפצת הזרעים למרחק קצר כתוצאה ממשקלו הגדול של הזרע.

10. בכתבי הרמב"ם מיוחסות לתורמוס סגולות רפואיות. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רונית סבירסקי
פריחה תורמוסים בסמוך לכפר נאעורה
צילום: רונית סבירסקי
צילום: רונית סבירסקי
שלט על שביל התורמוסים בשיפולי גבעת המורה
צילום: רונית סבירסקי
מומלצים