שתף קטע נבחר

רופאים מישראל הסירו גידול ענק מעינה של ילדה אתיופית

קבדה אימסק בת ה-10 סבלה מגידול ענק בעין שגרם לה לעיוורון ולחץ על מוחה. היא הוטסה לישראל בהתנדבות על ידי ארגון "עין מציון" לניתוח מורכב בבית החולים תל השומר, שהציל את חייה. "היא פיתחה אותו בגיל צעיר והוא גדל במהירות", אמרו ל-ynet המנתחים ד"ר נחום רוזן וד"ר בן סימון

קבדה אימסק בת ה-10 הגיעה בתחילת השבוע לישראל מאדיס אבבה שבאתיופיה לאחר שכבר איבדה את הראייה בעינה הימנית, בשל גידול ענק. הגידול אמנם לא היה סרטני, אך גדל בקצב מהיר והגיע למימדים מסוכנים, בעודו לוחץ על רקמות ועצבים ואף דוחק את עינה אל מחוץ לראשה. הגידול לא יצר רק פגיעה אסתטית, אלא גרם לסיכון חיים של ממש בשל החשש שימשיך לגדול ויפרוץ אל המוח. 

 

כתבות נוספות על ניתוחים מדהימים:

 

בשל העובדה שבבתי החולים באתיופיה אין את הציוד הרפואי והכישורים הנדרשים לביצוע הניתוח המורכב לו הייתה זקוקה, נאלצה אימסק להמשיך ולחיות עם הגידול הענק. אך סיכוייה של להינצל השתנו לטובה כשהגיעה לאתיופיה לפני כשלושה חודשים משלחת של רופאי עיניים ומנתחים מתנדבים מישראל, במסגרת פרויקט Save Sight 1000 של הארגון ההתנדבותי "עין מציון".

 

המשלחת ביצעה כ-160 ניתוחי קטרקט בחדר ניתוח נייד שנתרם על ידי בית החולים שיבא, שם הם נתקלו גם במקרה הקשה של אימסק. "ראינו ילדה מקסימה עם גידול נוראי", מספר נתי מרכוס, ראש הארגון. "לאחר ניתוח ראשוני וזיהוי שהגידול אינו סרטני, החלטנו להביא אותה לארץ".

 

מרכוס, איש עסקים שהקים את הארגון לפני כארבע שנים, מספר כי הוא היה צריך להתעקש בכדי להביאה לארץ לניתוח המורכב. "כולם המליצו לא לעשות זאת כי סיכויי ההחלמה מניתוח מורכב של הוצאת גידול בארובת העין נמוכים והיא עלולה למות. זה נשמע הגיוני, אבל ברגע שראיתי אותה החלטתי לקחת את הסיכון", הוא מסביר.

 

קבדה אימסק, לאחר הניתוח. תותאם לה עין מלאכותית (צילום: ורדי כהנא ) (צילום: ורדי כהנא )
קבדה אימסק, לאחר הניתוח. תותאם לה עין מלאכותית(צילום: ורדי כהנא )

 

ברגע שהדבר סוכם, נעשו הסידורים כדי להביאה לארץ, בסיוע גופים רבים: מש"ב, סוכנות הסיוע של משרד החוץ, הג'וינט העולמי ושגרירות ישראל באדיס אבבה, וכמובן הרופאים המנתחים, שהסכימו לבצע את ההליך המורכב בהתנדבות. "גיליתי הרבה אנשים יפים בישראל שרוצים לעזור. בתי חולים הציעו חינם חדרי ניתוח ואשפוז, ומיטב רופאי העיניים בארץ ביקשו להשתתף" אומר מרכוס.

  

הניתוח היה עבודת צוות מורכבת

אימסק הגיעה לישראל בתחילת השבוע יחד עם אחותה הגדולה ואושפזה בבית החולים תל השומר. היא עברה בדיקות רבות ואתמול (ג') נותחה. הניתוח בוצע על ידי המנתחים ד"ר גיא בן סימון וד"ר נחום רוזן, מיחידת הפלסטיקה של העין במחלקת עיניים בתל השומר, בסיוע רופאים נוספים, והוא הוכתר בהצלחה. בימים הקרובים תועבר אימסק לחיפה לטיפולו של ד"ר יואב ורדיזר, מומחה שיתאים לה עין מלאכותית, ולאחר מכן תשוב בחזרה לאתיופיה.

 

"זה לא ניתוח שגרתי, ולא עבודה של איש אחד", סיפר ל-ynet ד"ר בן סימון. "התייעצתי עם קולגות מכמה מקומות בעולם לפני שנכנסנו לחדר הניתוח, וצוות שלם עבד במהלכו, כולל אנשי הדמייה. זה נושא לא פשוט ואתה רוצה לעזור כמה שאתה יכול. ניתחנו אותה כמה רופאים יחד, כולל ד"ר לברטובסקי מברזילי שבדק אותה לראשונה באתיופיה".

 

-מדובר בגידול שפיר?

"כנראה שכן, אבל הוא התנהג באופן הרסני מקומי. זה אחד הגידולים הכי הרסניים שיש מבחינת התנהגות. הוא לא שלח גרורות אבל לחץ ויצר נזק מקומי שהתפשט במהירות. העין שלה כבר עיוורת והוא עיוות לה את כל הפנים. לא ניתן היה להוציא את כולו מארובת העין, בגלל גודלו ובשל העובדה שהוא קשור בכלי דם ובלוטות לימפה. כשמוציאים אותו הוא עלול לדמם מאוד ולגרום לנזק נוסף, אבל הלכנו רחוק עד כמה שאפשר.

 

"גידול כזה גורם גם לדלקות וכאבים, מעבר לפגיעה במראה החיצוני שעלולה להשפיע עליה, וקרוב לוודאי שהיא נמצאת איתו שנים. היא פיתחה אותו בגיל צעיר והוא גדל במהירות במקרה שלה".

 

לדברי ד"ר בן סימון מדובר בגידול נדיר יחסית. "הוא לא מאוד שכיח. בתל השומר מרכזים את רוב הניתוחי הארובה בארץ ומחו"ל, ויש מקרים בודדים מהסוג הזה בשנה", הסביר והוסיף כי כעת, לאחר שהניתוח עבר בשלום, יש תחושה של הקלה. "ההרגשה טובה יותר עכשיו, אבל תהיה הרבה יותר טובה כשנראה אותה מסיימת את תהליך ההחלמה. לפניה עוד סדרה של ניתוחים קוסמטיים. אני עשוי להיות במשלחת באתיופיה בשנה הבא, ומקווה שאוכל לפגוש ולבדוק אותה שוב".

 

קבדה אחרי הניתוח  בתל השומר עם ד"ר נחום רוזן וד"ר גיא בן סימון (צילום: ורדי כהנא ) (צילום: ורדי כהנא )
קבדה אחרי הניתוח בתל השומר עם ד"ר נחום רוזן וד"ר גיא בן סימון(צילום: ורדי כהנא )

 

"מראים את פניה היפות של ישראל בעולם"

עבור ד"ר בן סימון זו אינה הפעם הראשונה שהוא מבצע ניתוח בהתנדבות. יחד עם חברים נוספים למקצוע הוא מתנדב במסגרות שונות באופן קבוע. "הייתי בהרבה משלחות של ניתוחי עיניים בהודו, אפריקה, אתיופיה ומקומות נוספים. יצאתי למשלחת עם נתי ו'עין מציון' בשנה שעברה, אחרי שהכרנו כשהייתי במשלחת עצמאית. כשהוא פנה אליי לגבי הילדה ניגשתי עם הסיפור למנהל בית החולים והוא שמח לעזור".

 

המשלחות בהן ד"ר בן סימון לוקח חלק פועלות לרוב במימון עצמי של המתנדבים, וגם נתמכות על ידי גורמים שונים ותורמים פרטיים. "המשלחות נקבעות לרוב כחודשיים שלושה מראש, אבל אשתי לא אוהבת שאני נוסע הרבה פעמים להמון זמן", הוא מוסיף בחיוך, "זה קורה לפחות פעם או פעמיים בשנה".

 

לאחר הניתוח פגש מרכוס את אימסק ואחותה שוב, ולדבריו למרות פערי השפה הוא הבין שהן מרוצות. "הכול עוד נפוח וצריך להחלים, אבל הן לא יודעות מאיפה זה בא להן ככה במפתיע. אני מאושר שהיא

עברה את זה בשלום".

 

פעילות הארגון במדינות שונות, ביניהן נפאל, מיאנמר, וייטנאם, מיקרונזה, אזרביג'אן וכמובן אתיופיה, כולל סיוע הומניטארי רפואי והכשרת צוותי רפואה מקומיים. לדברי מרכוס מתנדבי הארגון הם השגרירים הטובים ביותר של רצון טוב למדינת ישראל. "הצגת מבצע הצלת חיים של ילדה כמו אימסק שישודר בטלוויזיה האתיופית, שווה יותר מעשרות נאומי הסברה. אנחנו מראים את הפנים היפות של ישראל בעולם". 

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ורדי כהנא
הגידול עיוור את העין לחלוטין. קבדה אימסק לפני הניתוח
צילום: ורדי כהנא
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים