שתף קטע נבחר

"פיזור ההפגנות במצרים אלים כמו בזמן מובארק"

כך נטען בדו"ח של ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל", בו קורא הארגון לספקי הנשק בעולם לעצור את המשלוחים למשטרת המדינה ואף לצבא. "מזכיר תקופה שהמצרים חשבו שהשאירו מאחור. ההבטחות לרפורמה בכוחות הביטחון חלולות"

אין חדש בארץ הנילוס: כשנה לאחר ההפיכה במצרים, כוחות הביטחון במדינה מוסיפים לפעול באופן אלים כמו בימיו האחרונים של שלטון חוסני מובארק, משתמשים בכוח מופרז כלפי מפגינים ואף גורמים למותם פעמים רבות. כך עולה מדו"ח שפרסם הלילה (ד') ארגון "אמנסטי אינטרנשיונל", הדומה באופן מטריד לדו"ח שפרסם בנובמבר, בו נטען כי אלימות המשטר במצרים גרועה מבזמן מובארק. לאור הממצאים בדו"ח חוזרים וקוראים בארגון למדינות העולם שלא לספק אמצעים שונים לצבא ולמשטרת מצרים.

 

המהומות שלאחר ההפיכה במצרים - כתבות אחרונות:

 

"המשטרה לפיזור הפגנות השתמשה בכוח ללא אבחנה" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"המשטרה לפיזור הפגנות השתמשה בכוח ללא אבחנה"(צילום: רויטרס)

 

בדו"ח מתמקד ארגון זכויות האדם, בין היתר, בהפגנות שפרצו בתחילת החודש במצרים בעקבות האסון באצטדיון הכדורגל בפורט סעיד בו נהרגו יותר מ-70 אוהדי מועדון הכדורגל אל-אהלי לאחר משחק כדורגל ב-1 בפברואר. לפי "אמנסטי אינטרנשיונל", המשטרה המצרית לפיזור הפגנות השתמשה בכוח מופרז, לרבות נשק חם, לפיזור ההפגנות, והרגה לפחות 16 בני אדם ופצעה מאות אחרים.

  

"התנהגותם של כוחות הביטחון בהתמודדות עם הפגנות אלו מזכירה מאוד, למרבה הצער, תקופה שמצרים רבים חשבו שהם השאירו מאחוריהם לאחר 'מהפכת ה-25 בינואר'", אמרה חסיבה חדג' סחראווי, סגנית מנהל המזרח התיכון וצפון אפריקה בארגון. "ההבטחות לרפורמה בכוחות הביטחון ממשיכות להישמע חלולות", אמרה והוסיפה: "גם הראיות לשימוש בכדורי גומי ובתחמושת חיה נענות על ידי גורמים רשמיים מצריים בהכחשה ובהטלת אשמה על ההתערבות הזרה".

 

"ההבטחות לרפורמה נשמעות חלולות" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"ההבטחות לרפורמה נשמעות חלולות"(צילום: AFP)

 

עם זאת, בארגון מציינים כי למרות שלרוב האזרחים שהפגינו לא נהגו באלימות, כן היו כמה מקרים בהם מספר מפגינים יידו אבנים על כוחות הביטחון בקבוקי תבערה לעבר המשטרה לפיזור הפגנות. במקרים נדירים, נורו גם קליעים וזיקוקים לעבר כוחות המשטרה לפיזור הפגנות, ציינו ב"אמנסטי".

 

לפי הדו"ח, בבית החולים באוניברסיטת קהיר לבדה נקלטו כ-269 אנשים שנפגעו במהלך ההפגנות. רוב הנפגעים סבלו משאיפת גז מדמיע או פציעות מקליעי רובים. בסואץ, נמסר בדו"ח, נרשמו 85 נפגעים שטופלו בבית החולים הכללי, רובם נפצעו מקליעי רובה.

 

"קוראים לספקי הנשק לא להעביר אמצעי לוחמה למצרים" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"קוראים לספקי הנשק לא להעביר אמצעי לוחמה למצרים"(צילום: AFP)

 

נציגי הארגון במצרים עצמה דיווחו כי היו עדים ל"שימוש חסר רחמים של המשטרה לפיזור הפגנות בירי גז מדמיע לעבר קבוצות של מפגינים" בקהיר ללא התראה מוקדמת. רופאים מתנדבים ועדים מסרו ל"אמנסטי" כי המשטרה לפיזור הפגנות כיוונה גז מדמיע ישירות על בתי חולים מאולתרים בשטח ולעבר נציגים של גופי תקשורת.

 

ב"אמנסטי" קראו לספקי הנשק בעולם לעצור העברת גז מדמיע, נשק קל,

תחמושת וציוד צבאי אחר לצבא המצרי ולכוחות הביטחון במדינה, משום שלטענתם "חלק מרימוני הגז המדמיע מתוצרת ארצות הברית יוצרו באוגוסט 2011. הדבר המצביע כי הם היו חלק ממשלוח של גז מדמיע מארצות הברית למצרים בנובמבר". 

 

עוד נטען בדו"ח כי כבר ביוני בשנה שעברה הגיש מזכ"ל "אמנסטי אינטרנשיונל" עותק של "הבנת השיטור" לשר הפנים דאז, מנצור אל-עיסאווי, בו הסברים לסטנדרטים הבינלאומיים לשימוש בכוח ובנשק על ידי נציגי אכיפת החוק. "השימוש האינטנסיבי וחסר האבחנה בכוח ובנשק, ללא אזהרה מוקדמת ופגיעה נרחבת באזרחים, מצביע על כך שכוחות הביטחון התעלמו מתקנים בינלאומיים אלו במהלך הטיפול בהפגנות", נקבע בדו"ח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"התנהגות כוחות הביטחון מזכירה תקופה שהמצרים חשבו שעברה"
צילום: AFP
מעט מפגינים יידו אבנים ובקבוקי תבערה לעבר השוטרים
צילום: AP
"הראיות נענות בהכחשה ובהאשמת התערבות זרה"
צילום: AFP
"השוטרים אף ירו על בתי חולים מאולתרים בשטח"
צילום: AP
מומלצים