שתף קטע נבחר

 

עתירה לבג"ץ: לעצור את הרפורמה בתכנון ובנייה

ארגוני סביבה וחברה דורשים שלא להתחיל בהצבעות על סעיפי החוק לקראת קריאה שנייה ושלישית, עד שיפורסם הנוסח המלא שלו. "חשש למחטף"

שורה של ארגונים סביבתיים עתרו היום (ד') לבג"ץ, בדרישה לעצור את ההצבעות על סעיפי הרפורמה בחוק התכנון והבנייה. ההצבעות עומדות להתנהל בשבועות הקרובים בוועדה המשותפת בכנסת, שמכינה את החוק לקריאה שנייה ושלישית.

 

לכתבות נוספות בנושא הרפורמה בתכנון ובנייה:

 

העותרים דורשים שהוועדה לא תחל בהצבעה על סעיפי החוק, מבלי שפורסם נוסח החוק המלא ומבלי שניתן לציבור ולחברי הכנסת זמן להגיש את הערותיהם. העתירה הוגשה על ידי אדם טבע ודין, חיים וסביבה, החברה להגנת הטבע, מגמה ירוקה, האגודה לצדק חלוקתי, במקום וידידי כדור הארץ.

 

בעתירה מוזכר, כי החוק זכה לביקורת מצד ארגוני סביבה וחברה, השלטון המקומי, ארגוני המתכננים והאדריכלים המקצועיים וארגוני הקבלנים והבונים. עם זאת מודגש, כי הממשלה והוועדה לא הודיעו לחברי הכנסת ולארגונים המשתתפים, אילו מההערות זכו להתקבל ובאיזה אופן, לאורך תקופת הדיונים שארכה מעל שנה וחצי.

 

במקום זאת, הוועדה הודיעה בסוף השבוע האחרון, שההצבעות יחלו בתוך 8 ימים. בעתירה נטען כי בהתנהלות הזו יש "פגיעה של ממש באושיות הדמוקרטיה, המחייבת במקרה זה לסטות מההלכות המוכרות, לפיהן נכונותו של כבוד בית המשפט להתערב בעבודת הכנסת במהלך מלאכת החקיקה היא מוגבלת ביותר".

 

יותר מ-600 סעיפים

עוד מצויין בעתירה, כי "כשמדובר בחוק בן למעלה מ-600 סעיפים, ביניהם לא מעט סעיפי רבתי שנוספו לאחר פירסום הצעת החוק... ברור שהדרישה מחברי הכנסת להכין הסתייגויות לפני שהנוסח הסופי של הצעת החוק מטעם הוועדה גובש ואף פורסם במלואו, הינו לא רק לעג לרש, אלא הפרה של ממש של כללי המשחק הדמוקרטיים המחייבים".

 

בין השאר מודגם בעתירה, כי "ההסדרים השונים בתחום התכנון והבנייה אינם מודולאריים ומנותקים זה מזה, אלא קשורים האחד לשני באופן הדוק. הסמכויות של מוסדות התכנון המוקמים בחלק הראשון לחוק מוגדרות במלואן בחלקים המאוחרים יותר העוסקים בתכניות ובהליכי התכנון".

 

לדברי מנכ"ל אדם טבע ודין עמית ברכה, "חברי הכנסת קיבלו טלאים טלאים. הם לא יכולים להעיר את הערותיהם בלי שיקבלו את טיוטת החוק במלואה ואת התמונה הכוללת".

 

ברכה הוסיף, כי "לא ייתכן שבגיבוי ראש הממשלה, תתעלם ועדת הכנסת מעקרונות דמוקרטים בסיסיים ותפעל במחשכים ובמחטף, במטרה לאשר בחופזה הצעת חוק שתשפיע על חיי כל אחד ואחד מתושבי מדינת ישראל". לדבריו, הרפורמה "סותמת את הגולל על דיור בר השגה, מרסקת את מערכת התכנון ופוגעת פגיעה אנושה ובלתי הפיכה בריאות הירוקות, בחופי הים ובשטחים הפתוחים בישראל".

 

יו"ר הוועדה: "לא ניתן לתת ייצוג לכולם"

בדיון שנערך אתמול בוועדה, הסכימה הממשלה להכניס לחוק פרק של דיור בר השגה שיינתן בשכירות, תוך פיקוח על דמי השכירות. במהלך הדיון ציין ח"כ דב חנין (חד"ש), כי לחברי הוועדה לא יינתן זמן ללמוד את תוכן החוק המורכב והארוך לפני ההצבעות הקרובות, על מאות סעיפיו.

 

היו"ר כהן הבהיר בתגובה, כי לא יתבצעו הצבעות במחטף. הוא הוסיף כי הכוונה להציג באתר האינטרנט של הוועדה כל פרק של החוק בנפרד, לתת לחברי הוועדה שבועיים ללמוד אותו ולהגיש הסתייגויות שיעלו לדיון יסודי - ולאחר מכן לקיים את ההצבעה. מדובר בתהליך שימתח את ההצבעות על החוק על פני שבועות אם לא חודשים רבים.

 

ח"כ חנין ביקש שפרקי החוק יוצגו קודם במלואם במשך שבועיים-שלושה, כדי שחברי הוועדה יוכלו לקבל את התמונה השלמה, ורק לאחר מכן ייפתח התהליך של דיון נפרד בכל פרק. זאת בתוספת שבועיים להכנת ההתנגדויות וההסתייגויות לכל פרק, שכאמור יידונו ויעלו להצבעה בנפרד. כהן ציין כי במתכונת זו תינתן לכל בעל עניין להעלות את השגותיו ולגבש את התמיכה הדרושה בפרק זמן סביר, לפני שיעלו לדיון ולהכרעה בהצבעה.

 

בנוסף הגיב כהן לביקורת על כך, שלא נקבע ייצוג לארגוני הירוקים במוסדות התכנון. "השתדלנו להיענות לבקשות של הגורמים השונים לשיתוף פעולה, אבל ברור שלא ניתן לתת ייצוג לכולם", אמר. עוד הוא הוסיף כי "מתגבש הנוהל שכל בעלי העניין בכל תחום ישותפו בישיבות של ועדות התכנון בשלב הדיונים הראשון בכל תוכנית בניין, כדי שיעלו את כל הערותיהם והשגותיהם מראש - כך שיובאו בחשבון בהמשך הדיונים על אישור התוכניות".

 

צבי לביא השתתף בהכנת הידיעה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יו"ר הוועדה, ח"כ כהן
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים