שתף קטע נבחר

ביטול העסקה לצילום מהאוויר: טורקיה תתבע?

העיתון הטורקי הנפוץ "האבר טורק" דיווח כי ביטול העסקה בחודש דצמבר הותיר את מטוסי הפנטום של חיל האוויר הטורקי ללא מערכות דיגיטליות

ההידרדרות ביחסים עם טורקיה נמשכת? חודשיים בדיוק מאז הודעת משרד הביטחון על ביטול העסקה הצבאית עם חיל האוויר הטורקי, מדווחת היום (ד') התקשורת בטורקיה כי אנקרה נערכת להתפתחויות, ובכוונתה לפנות לבית הדין הבינלאומי בעקבות הביטול.

 

יחסי ישראל-טורקיה - כתבות אחרונות:

טורקיה: לא ניתן מידע מהמכ"ם, בטח לא לישראל

שר החוץ הטורקי: "תקיפה באיראן תהיה אסון"

הנשיא פרס תוקף את טורקיה: מממנת את חמאס

 

בדצמבר האחרון הורה משרד הביטחון לתעשייה האווירית ולאלביט, שלא לספק לטורקים מערכת מודיעין אווירי בשווי של כ-150 מיליון דולר, על רקע המשבר המדיני בין שתי המדינות והחשש מזליגת מידע למדינות עוינות דוגמת איראן.

 

העסקה המדוברת כללה מערכות למודיעין אווירי בשם lorop, שמבוססות על חיישנים אלקטרו-אופטים שיועדו למטוסי חיל האוויר הטורקי, וכבר מותקנות במטוסים ישראליים. המערכות פותחו במשותף על ידי חברת הבת של אלביט "אלאופ" ושל חברת הבת של התעשייה האווירית "אלתא". הדיונים בין הצדדים על העסקה החלו כבר בשנת 2000, אולם רק שמונה שנים לאחר מכן אישר אותה משרד הביטחון.

 

ההתקשרות עם הטורקים בוטלה כמה שבועות לפני מועד אספקת הרכיבים הראשונים. גורמים ישראלים הסבירו לאחר הצעד, כי קיים חשש שביצוע העסקה יוביל להעברת מידע רגיש לצד שלישי העוין את ישראל.

 

המערכת יועדה למטוסי פנטום

היום דיווח העיתון הטורקי הנפוץ "האבר טורק" כי המערכת המדוברת הייתה אמורה להיות מותקנת על מטוסי פנטום וכי שווי העסקה שנחתמה בשנת 2008 עומד על 165 מיליון דולר, וששנה לאחר מכן אף שולמה לחברות הישראליות מקדמה.

 

על פי הדיווח, הביטול הותיר את המטוסים הטורקים ללא מערכות דיגיטליות בכלל, כך שהמטוסים הטורקים נותרו למעשה עם מערכות ישנות, שבשביל להעביר תמונות לבסיסם מצריכות נחיתה של המטוסים, פיתוחן והדפסתן על הקרקע. לפי הדיווח, המערכת

 המדוברת והמתקדמת הייתה אמורה לספק למטוסים המדוברים אפשרות צילום דיגיטלית לטווח של עד 150 קילומטר "ולהעביר אותן לבסיס מהאוויר".

 

עוד דווח בטורקיה כי החברות הישראליות היו צריכות להתחיל לספק את המערכות בשנת 2011, אך ההליך נדחה לאפריל 2012. על פי הפרסום, טורקיה לא תשקוט על הביטול ואם החברות לא יכבדו את ההסכם, תדרוש טורקיה פיצוי על איחור באספקה ומאוחר יותר תפנה לבית המשפט הבינלאומי. מי שעלול לעמוד במוקד התביעה הטורקית, אם תגיע, עלול להיות גם משרד הביטחון עצמו, שהורה על ביטול העסקה.

 

מהתעשייה האווירית סירבו להגיב. ממשרד הביטחון נמסר כי לא ידוע להם על הכוונה להגיש תביעה.

 

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתף יואב זיתון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מטוסי פנטום. ארכיון
צילום: איי פי
מומלצים