בקרוב: שבב אלקטרוני מתחת לעור במקום זריקות
העתיד כבר כאן: מדענים אמריקאים פיתחו שבב אלקטרוני המושתל מתחת לעור ומזליף תרופות מדי יום במשך שנה. בדיקות ראשוניות בבני אדם הסתיימו בהצלחה והחוקרים מקווים כי הוא ישווק בתוך חמש שנים
האם בקרוב שבב אלקטרוני יחליף את התרופות הותיקות? מדענים אמריקאים פיתחו מיתקן זעיר המוחדר תחת העור ומזליף תרופה ישירות לגוף. ניסוי ראשון שנערך במתקן הסתיים בהצלחה - והמפתחים מקווים שהשבב ישווק כבר בתוך חמש שנים.
גודלו של המיתקן החדש, מתוצרת חברת Microchips האמריקאית, הוא כשל קוצב לב קטן והוא מכיל מנות יומיות של תרופה, המצויות בתוך בארות זעירות. כל באר שכזו נפתחת במועד קבוע מראש, או כאשר השבב מקבל אותות אלחוטיים לשחרר את התרופה.
הבארות מכוסות בשכבה זעירה של זהב - המגן על התרופה ומונע ממנה להשתחרר. האותות האלחוטיים גורמים לזהב להתמוסס ומאפשרים לתרופה להשתחרר אל זרם הדם.
החוקרים בדקו את המיתקן על נשים בגילאי 65 עד 70 בדנמרק. הנשים קיבלו מירשם לתרופה לטיפול באוסטאופורוזיס בשם רטיפרטייד. התרופה הוכנסה לשבב האלקטוני, שהושתל מתחת לעור בקו המותניים. עלות הטיפול בשבב לשנה עומדת על כ- 10 עד 12 אלף דולרים.
החוקרים עקבו אחר הנשים במשך 12 חודשים ומצאו כי הטיפול שיפר את תהליכי יצירת העצם והפחית את הסיכון לשברים, בזכות התרופה ששוחררה ביעילות מהשבב האלקטרוני. לאחר שנה הוסר השבב מגופן של הנשים.
החוקרים מקווים כי השבב יאפשר בעתיד להחליף זריקות יומיות הניתנות לחולים רבים. בינתיים מתכננים החוקרים ניסויים נוספים רחבי היקף, שיבחנו שוב את יעילות הטיפול לאוסטאופורוזיס. אם יסתיימו הניסויים הנוספים בהצלחה ישווק השבב בתוך חמש שנים.
השבב האלקטרוני (מימין). קטן יותר מ-USB
מומלצים