שתף קטע נבחר

 
צילום: gettyimages

קולטים את הענף: התעמלות אמנותית בלונדון 2012

ריקוד, תנועה, קואורדינציה, גמישות: ברוכים הבאים לאחד הענפים הכי אסתטיים במשחקים האולימפיים

הופעה ראשונה במשחקים האולימפיים: לוס אנג'לס 1984.

מספר אולימפיאדות: 7.

מתי נכנסו נשים: השאלה הנכונה היא, מתי ייכנסו גברים.

 

על רגל אחת

לאור ההישגים של נטע ריבקין ביחידות ושל נבחרת ישראל בתרגיל הקבוצתי, ההתעמלות האמנותית תהיה אחד הענפים שהכי יעניינו את הישראלים בלונדון. מדובר בתת-ענף בהתעמלות, המשלב ריקוד והתעמלות ונותן דגש לא רק על רמת הביצוע, אלא גם על אסתטיקה. יחד עם שחייה צורנית, אלו שני הענפים היחידים באולימפיאדה שבהם ההשתתפות מוגבלת לנשים בלבד.

 

נבחרת ישראל בהתעמלות הופיעה לראשונה בבייג'ינג 2008 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נבחרת ישראל בהתעמלות הופיעה לראשונה בבייג'ינג 2008(צילום: רויטרס)

 

בהתעמלות אמנותית ישנן תחרות אישית ותחרות קבוצתית (שנוספה באטלנטה 96' ). בתחרות האישית כל מתעמלת מבצעת ארבעה תרגילים בליווי מוזיקלי, שבכל אחד היא משלבת ריקוד עם אקרובטיקה תוך שימוש באחד מחמשת המכשירים הבאים: חישוק, כדור, סרט, אלות או חבל. רק ארבעת הראשונים יופיעו בתחרויות בלונדון. התרגיל מתבצע על מזרן ריבועי בגודל 13X13 מטר, ובסיומו ניתן ניקוד לפי מספר קריטריונים: דרגת קושי, אמנותיות ורמת ביצוע.

 

הענף נולד במאה ה-19 והפך לתחרותי בשנות השלושים של המאה ה-20. אליפות העולם הראשונה נערכה בבודפשט ב-1963, אבל רק בלוס אנג'לס 84' הפך הענף לחלק מהתוכנית האולימפית. בניגוד לאליפויות העולם ולאליפויות אירופה, באולימפיאדות לא מחולקות מדליות במכשירים בודדים, אלא מדליה אחת בלבד, בקרב-רב. הזהב הולך למתעמלת שצברה בגמר את הניקוד המצטבר הגבוה ביותר בארבעת המכשירים.

 

אירה ריסנזון. נציגת ישראל בתחרות היחידות בבייג'ינג 2008 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אירה ריסנזון. נציגת ישראל בתחרות היחידות בבייג'ינג 2008(צילום: רויטרס)

 

מדליה נוספת מחולקת בתחרות הקבוצתית, שבה כל נבחרת מציגה שני תרגילים: בתרגיל הראשון לכל אחת מחמש המתעמלות יש מכשיר זהה (בלונדון יהיו אלה חמישה כדורים), ובתרגיל השני משולבים שני מכשירים (בלונדון: שלושה סרטים ושני חישוקים).

 

המטרה: לצבור מספר נקודות גבוה ככל האפשר.

החוקים:

• גיל מינימלי להשתתפות: 16.

• משך התרגיל: בין 1:15 דק' ל-1:30 דק' ביחידות, בין 2:15 דק' ל-2:30 דק' בתרגיל הקבוצתי. כל שנייה אחת של חריגה מעל או מתחת לזמן החוקי תגרור הפחתה של 0.05 נקודות.

• שיטת הניקוד: ישנם 12 שופטים בכל מכשיר, המחולקים באופן שווה ומעניקים ניקוד בין מ-1 עד 10 בשלושה אספקטים: 1. רמת ביצוע – כיצד בוצע התרגיל מבחינה טכנית. כל טעות (למשל, נפילת המכשיר או יציאה של המתעמלת מהגבול המותר) גוררת עונש של עשירית עד חצי נקודה. ניקוד מקסימלי: 10 נקודות. 2. אמנותיות – קומפוזיציה, כוריאוגרפיה וליווי מוזיקלי. 3. דרגת קושי – סיווג הקושי של התרגילים (18 נחשבים לצורך הניקוד). הציון המקסימלי הוא 20. איך 20 ולא 30? את הניקוד על אמנותיות ודרגת קושי מחלקים ב-2. בתרגיל הקבוצתי חלים אותם כללי ניקוד כמו בתרגיל היחידות, עם כמה תוספות. עונשים מעניינים בתרגיל הקבוצתי: אם עובר זמן רב בלי שאחת המתעמלות נוגעת במכשיר כלשהו, או אם התרגיל אינו מדגיש את עקרונות שיתוף הפעולה.

• התחלה וסוף: המתעמלת חייבת להתחיל ולסיים את התרגיל כשהיא נוגעת במכשיר בעזרת חלק כלשהו מגופה.

 

המעצמות הגדולות

מדינות ברית המועצות בעבר ובהווה זכו ב-22 מ-33 המדליות שחולקו עד היום. רוסיה נמצאת בליגה משלה בשנים האחרונות, ומסידני 2000 עד בייג'ינג 2008 לקחה 6 מדליות זהב מתוך 6 אפשריות. לא נראה שמשהו או מישהו יכול לסכן אותה בלונדון.

 

אלינה קבייבה. מהתעמלות לפוליטיקה (צילום: AP) (צילום: AP)
אלינה קבייבה. מהתעמלות לפוליטיקה(צילום: AP)

 

המתעמלות הגדולות

הרוסייה אלינה קבייבה זכתה בשתי מדליות אולימפיות (זהב באתונה וארד בסידני), לפני שפרשה ונכנסה לפוליטיקה. בשנים האחרונות צמחה רוסייה אחרת שכנראה תנשל אותה מתוארה כמתעמלת האמנותית הגדולה בהיסטוריה: יבגניה קנייבה בת ה-22. שימו לב למאזן שלה בשלוש אליפויות העולם האחרונות: 16 מדליות זהב מתוך 18 אפשריות! זה, כמובן, בנוסף לזהב האולימפי מבייג'ינג. קשה לחשוב על ספורטאית אחרת בעולם ששולטת ככה בענף שלה בשנים האחרונות. בת ארצה דריה קונדאקובה, שסיימה כסגניתה בכל אחד מהמכשירים באליפות העולם האחרונה, תנסה לתת לה פייט, אבל לא בטוח שזה יספיק.

 

תחרויות ההתעמלות האמנותית בלונדון 2012

תאריכים: 9 עד 12 באוגוסט.

מקום: אולם וומבלי.

מספר משתתפות: 96.

מדליות זהב שיחולקו: 2.

 

מבנה התחרויות

בתחרות האישית, כל מתעמלת מבצעת תרגיל בכל אחד מארבעת המכשירים: חישוק, כדור, סרט ואלות. 10 המתעמלות בעלות הניקוד המצטבר הגבוה ביותר יעפילו לגמר, שבו הניקוד מהמוקדמות נמחק.

 

בתחרות הקבוצתית, כל נבחרת מבצעת שני תרגילים בשלב המוקדמות: בתרגיל הראשון לכל המתעמלות יהיו 5 כדורים, בתרגיל השני הן משלבות שני מכשירים: שלושה סרטים ושני חישוקים. 8 הנבחרות בעלות הניקוד המצטבר הגבוה ביותר מעפילות לגמר, שגם בו מבוצעים שני תרגילים.

 

נציגת ישראל בלונדון, נטע ריבקין (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נציגת ישראל בלונדון, נטע ריבקין(צילום: EPA)

 

הזווית הישראלית

ההתעמלות האמנותית בישראל קיבלה חיזוק משמעותי בזכות העלייה מברה"מ, והענף נמצא כאן בפריחה בשנים האחרונות (אם נתעלם מהמאבקים המכוערים בין העסקנים והאגודות). בבייג'ינג העפילה אירה ריסנזון לגמר הקרב-רב וסיימה במקום התשיעי, והנבחרת הקבוצתית הגיעה עד המקום השישי.

 

באליפות העולם במונפלייה ב-2011 זכתה נטע ריבקין במדליית ארד היסטורית של ישראל בתרגיל החישוק, וסיימה במקום העשירי בקרב-רב. בלונדון, כאמור, אין מדליות על מכשירים בודדים, כך שריבקין תנסה לשפר את הישגה מבייג'ינג, מקום 14 בקרב-רב.

 

גם הנבחרת הקבוצתית זכתה בארד באליפות העולם, בתרגיל משולב של חישוקים וסרטים. הנבחרת מורכבת ממרינה שולץ, אליאורה זולוקובסקי, ויקה קושל, פוליאנה ז'קולז'ני, נועה פלצ'י ומורן בוזובסקי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התעמלות אמנותית
צילום: רויטרס
מומלצים