שתף קטע נבחר
 

פרס ישראל לסופר נתן שחם

הסופר הוותיק נתן שחם הוא הזוכה בפרס ישראל בתחום הספרות והשירה העברית. "כתיבתו מצטיינת בתבונה, ברגש ובמבע רהוט הנשען על כל רובדי השפה", כתבו השופטים

פרס ישראל בתחום הספרות והשירה העברית יוענק ביום העצמאות הקרוב לסופר והמחזאי, נתן שחם. בין חברי וועדת הפרס בראשותו של פרופסור יהודה פרידלנדר היו גם המשורר מירון איזקסון, העורך והמתרגם אמציה פורת ופרופסור זיוה שמיר מהחוג לספרות עברית באוניברסיטת תל אביב.

 

בנימוקיהם למתן הפרס כתבו חברי הוועדה: "נתן שחם הוא מן הבולטים בסופרי דור תש"ח ונמנה על לוחמי הפלמ"ח שהניפו באילת את דגל ישראל המאולתר, דגל הדיו, מעמד שהפך לסמל לסיום הקרבות ולניצחון ישראל במלחמה על עצמאותה. אביו, הסופר אליעזר שטיינמן, היה מהסופרים שתרמו לשידור המערכות הדורי בימי העליות השלישית והרביעית ולעליית כוחה של המודרנה התל אביבית.

 

"מראשית דרכו התבלט נתן שחם ביצירתו הססגונית והעשירה - בסיפורת, במחזאות, בכתיבה תיעודית וכן בכתיבה ביוגרפית ואוטוביוגרפית. הישגיו בתחום הסיפורת עושים אותו ראוי בעינינו לקבלת פרס ישראל". השופטים הוסיפו והדגישו כי כתיבתו של שחם מצטיינת בתבונה וברגש, בדמיון ובמבע רהוט הנשען על כל רובדי הלשון העברית. "שחם יודע כיצד לשרטט ביד אמונה דמויות טיפוסיות וכן ייחודיות מן המציאות הישראלית, בעיקר אנשים שעיסוקם אמנות הכתיבה, העיתונאות, הטלוויזיה והמוזיקה. ספריו עתירי רעיונות והוא יודע לתת לרעיונותיו ביטוי מהיר ומרתק", הוסיפו.

 

נתן שחם, 87, נולד בתל אביב ומילדות התחנך על אהבת השפה העברית. בית הוריו שימש כמערכת לדו-שבועון הספרותי, "כתובים", שערך אביו, הסופר אליעזר שטיינמן. אל האב הצטרפו בהמשך סופרים ומשוררים צעירים שחיפשו "דרך חדשה" לבטא בה את כיסופי הגאולה ולהתנער מן העולם הישן. עליהם נמנה גם אברהם שלונסקי. "כך למדנו קרוא וכתוב עוד קודם שדרכה רגלנו בבית הספר", מספר שחם, "בגיל שמונה למדתי עוד כמה סימנים שיש בהם כדי לבטא רגש, ואפילו מחשבה, הלא הם תווי המוזיקה. אז התחלתי לנגן בכינור ומאז לא חדלתי, אלא שהכינור גדל מעט ועתה הוא ויולה". כשהיה בן 11 וחצי כתב את סיפור הביכורים שלו שנשא את השם: "חתוליי". שנה לאחר מכן כתב מעין סיפור המשך בשם "כלביי".

 

בשנות בחרותו הצטרף לתנועת "מחנות העולים" ולאחר מכן לתנועת "השומר הצעיר" והשתקע בקיבוץ בית אלפא בו הוא חי גם כיום. שחם שירת בפלמ"ח עד לפירוק המטה בשנת תש"ח. ב- 1944 התפרסמו שיריו

הראשונים ולאחר מכן עבר לכתיבת פרוזה. "העיסוק באותיות ובמילים שב להיות אינטנסיבי, כי רבות מהרשימות שהתפרסמו בעלון הפלמ"ח נאלצתי לכתוב במו ידיי", סיפר, "ספרי הראשון 'דגן ועופרת' ראה אור בעיצומן של ימי המלחמה".

 

שנים אחדות עסק בכתיבת מחזות שהוצגו בקאמרי ובתיאטרון זוטא. הראשון בהם, "הם יגיעו מחר", תורגם לשמונה שפות. אחרי 30 שנה בפלחה. שחם שימש מספר פעמים כמזכיר קיבוץ בית אלפא. עד היום פרסם יותר מ-55 ספרים. האחרון בהם, "לוח חלק", ראה אור השנה. בין ספריו גם "צילו של רוזנדורף", "שלום חברים", "קרן אקסודוס", "פעמון בקיונג'ו" ו"הרחק מטשקנט". ב-2013 עתיד לצאת לאור ספרו, "מוציא לאור", ביוגרפיה של דמות דמיונית של מוציא לאור מהדור הישן.

 

בין שלל פעילויותיו שימש שחם במשך שבע שנים כמשנה ליושב רשות השידור. שנתיים לאחר פרישתו מתפקיד זה שימש כקונסול לענייני תרבות בניו יורק. משנת 1985 ובמשך שלוש שנים שימש כמנכ"ל הוצאת ספריית פועלים. ב- 2005 פרש לגמלאות אך כיהן במשך מספר שנים כיו"ר הוועדה לספרות במועצה לתרבות ולאמנות. בין הפרסים בהם זכה עד כה היו גם פרס שלונסקי על מכלול יצירתו, פרס ביאליק על "רביעיית רוזנדורך" שזכה במקביל גם בפרס הספר היהודי בניו יורק ופרס אקו"ם על מפעל חיים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתן שחם. יצירה ססגונית ועשירה
צילום: נתן פורגייס
לאתר ההטבות
מומלצים