תאילנד - יעד מועדף לטרור? "כמו ברווז במטווח"
הפיגוע שכשל בבנגקוק העלה לסדר היום את פגיעותה של המדינה שסובלת מאי יציבות פוליטית ומנסה לגונן על תעשיית התיירות שלה. מומחים: "מפתיע שפיגועים כאלה לא אירעו בעבר, לא תמיד נוכל לסמוך על המזל"
צפו בחשוד האיראני בשחזור:
כותרות אחרונות מחקירת הפיגוע בתאילנד:
איראן: מוכנים לסייע בחקירת הפיצוצים
כך נראים מטעני הרדיו של האיראניםהאיראנים סימנו מטרות עם מילה מהקוראן
"תאילנד נתפשת כברווז במטווח", אמר פול צ'יימברס, מנהל המחקר ב"מכון דרום מזרח אסיה למחקרים גלובליים" באוניברסיטת צ'יאנג מאי בתאילנד. "למעשה, מפתיע שפיגועים מסוג זה לא אירעו בעבר".
ניסיון הפיגוע לכאורה נגד דיפלומטים ישראלים נכשל אמנם, אך הוא נחשף רק בשל אוזלת ידם של המפגעים, שחומרי נפץ התפוצצו בדירתם השכורה. הרשויות בתאילנד ניסו להפחית מעוצמת התקרית ולהימנע מלכנותה אירוע טרור בטענה שלא הציבור הרחב היה המטרה, אלא יחידים.
אולם קשה להתעלם מרצף האירועים שקדם לו. כחודש לפניו מצאה המשטרה חומרים כימיים
"בנגקוק חוששת שהפיצוצים יהיו מכה נוספת לדימוי של המדינה כיעד תיירותי בטוח, במיוחד אם היא תודה שמדובר במתקפת טרור", הסבירה מריה פטריקיינן, מומחית לפוליטיקה בדרום אסיה, מחברת המחקר IHS Jane's.
החוקרת ציינה כי לאחר הפיגועים הקשים באי האינדונזי באלי ב-2002, שגבו את חייהם של למעלה מ-200 בני אדם, פעלה תאילנד לחיזוק הביטחון. אולם "ההליכים השונים, במיוחד אלו הקשורים למתן אשרות כניסה, לא הודקו במידה רבה מפחד שהדבר יפגע בתיירות".
מומחים טוענים עוד כי איסוף המודיעין בתאילנד נתקל בקשיים בגלל חוסר תיאום בין המשטרה לסוכנויות הממשלתיות השונות. בנוסף לכך, אף שהמדינה ידעה בעבר פיגועים, היא חסרת ניסיון בכל הנוגע להתמודדות עם טרור בינלאומי.
אירועי החבלה של השנים האחרונות היו בעיקר פרי פעולתם של ארגונים פנימיים שונים. בדרום תאילנד למשל מתחוללת זה שמונה שנים מרידה איסלאמית, ומדי יום מתרחשים בה פיגועי ירי והתפוצצויות. אולם אלה מוגבלים לאזור הדרום ולא מופנים כלפי תיירים מערביים.
הניסיון הכושל החודש לא הייתה הפעם הראשונה שהמזל משחק לתאילנד. ב-1994 תפסה המשטרה פצצה גדולה שהוסתרה במשאית. הפצצה אותרה בתאונת דרכים מינורית, שני רחובות משגרירות ישראל בבנגקוק. חשוד איראני נידון למוות בשל מעורבותו בעניין.
"18 שנים לאחר מכן, אנחנו שוב מודים למזל. אנחנו לא יכולים לסמוך עליו בכל פעם", אמר טיטינן פונגסודהירק, ראש המכון למחקרי ביטחון באוניברסיטת צ'וללונגקורן בבנגקוק. "עד כה לא היה מודיעין טוב במיוחד. היה תיאום גרוע וניתוח גרוע", אמר וציין כי האזהרה הראשונה על מתקפה אפשרית הגיעה משגרירות ארה"ב, ולא מרשויות תאילנד.
חלק מהמומחים טוענים כי מקור הכשלים הביטחוניים בהפיכה שהתחוללה במדינה ב-2006, אז הודח ראש הממשלה טקסין צ'ינאוואט. מאז ההדחה סבלה המדינה מהפגנות שהגיעו לשיאן לפני שנתיים, אז הוכרז מצב חירום והצבא הופעל והרג למעלה מ-90 בני אדם. מנהיגי ההפגנות, מתנועת "החולצות האדומות", הואשמו בטרור וממתינים למשפטם.
"היה כל כך הרבה אי סדר בפוליטיקה התאילנדית והמעמד הפוליטי היה מרוכז בדברים אחרים. לא היה זמן לדיון רציני בענייני ביטחון", הסביר מייקל מונטסנו, עמית מחקר במכון ללימודי דרום מזרח אסיה בסינגפור. "צריך מישהו שיראה מעבר למצב ההכחשה הזה ויראה מנהיגות אמיתית. אם האירועים האחרונים יתבררו כקריאת השכמה לתאילנדים לפתח את יכולותיהם בתחום, תהיה זו ברכה במסווה".