שתף קטע נבחר

 
צילום: gettyimages

קולטים את הענף: טרמפולינה בלונדון 2012

כשגילינו איך קוראים לסלטה קדמית עם 3 סיבובים וחצי ("אדולף"), קצת יצא לנו החשק לקלוט את הענף. אבל אז נזכרנו בפוטנציאל הבלתי נגמר למשחקי מילים מטופשים, והשתכנענו. לא אוהבים טרמפולינה? תקפצו לנו - השמיים הם הגבול

הופעה ראשונה במשחקים האולימפיים: סידני 2000.

מספר אולימפיאדות: 3.

מתי נכנסו נשים: סידני 2000.

 

על רגל אחת

מי מאיתנו לא קפץ פעם על טרמפולינה בספורטק או במגרש המשחקים? מסתבר שמתחילת המילניום, יש ענף כזה באולימפיאדה. יותר נכון, תת ענף.

 

הטרמפולינה, ספורט שבו מבצעים תרגילים אקרובטיים תוך קפיצה על טרמפולינה שמקפיצה את המתעמלים לגובה של 10 מטרים באוויר - היא אחד משלושת הענפים שמהם מורכב ענף ההתעמלות. בדומה להתעמלות המכשירים ולהתעמלות האמנותית, גם כאן הישגי הספורטאים נקבעים על פי ניקוד של פאנל שופטים (במקרה הזה שמונה או תשע ממדינות שונות).

 

ההופעה הראשונה של הטרמפולינה הייתה במשחקי סידני 2000 (צילום: Getty Images) (צילום: Getty Images)
ההופעה הראשונה של הטרמפולינה הייתה במשחקי סידני 2000(צילום: Getty Images)

 

הטרמפולינה המודרנית הראשונה נבנתה באוניברסיטת איווה בארה"ב, כדי לעזור לאמן לוליינים ואסטרונאוטים. אליפות העולם הראשונה נערכה ב-1964, אבל לאולימפיאדה נכנס הענף רק בסידני 2000. בניגוד לאליפות העולם, שבה מתחרים גם בזוגות, במשחקים האולימפיים מתחרים רק בתרגיל האישי.

 

בשלב המוקדמות, כל מתחרה מבצע שני תרגילים: תרגיל חובה, בו הוא נדרש לבצע 10 אלמנטים שהוגדרו לו מראש (קפיצות, סלטות, בורג וכו'), ותרגיל רשות, המשלב גם הוא עשרה אלמנטים, אך ללא מגבלה. בגמר מבוצע תרגיל רשות בלבד.

 

ישנם שלושה סוגים נפוצים של סלטות: קירוס - הרגליים מקופלות וצמודות לחזה. קיפול - הרגליים ישרות ומוחזקות בידיים צמודות לחזה. גוף ישר- כל הגוף ישר. בכל הסוגים, הרגליים צריכות להיות צמודות אחת לשנייה.

 

גם הנשים לוקחים חלק בענף (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
גם הנשים לוקחים חלק בענף(צילום: איי פי)

 

ואלה הסלטות העיקריות שתראו בלונדון: באראני - סלטה קדמית עם חצי סיבוב, פליפוס - סלטה כפולה (קדימה או אחורה) עם סיבוב, רודולף (או רודי) - סלטה קדמית עם סיבוב וחצי, אדולף - סלטה קדמית עם 3 סיבובים וחצי, וכמובן, קוואדריפוס - הסופר-סלטה. סלטה מרובעת שמשלבת סיבוב.

 

החוקים:

• גיל השתתפות מינימלי: 18.

• הגבלת זמן: אין, אבל צריך להתחיל את התרגיל תוך דקה מרגע שנעמדים על הטרמפולינה.

• שיטת הניקוד: מסביב לטרמפולינה מתמקמים כאמור 9 שופטים: שניים קובעים את הניקוד של דרגת הקושי, שנעה בין 11 ל-15 (כל חצי סיבוב וכל רבע סלטה מוסיפים ניקוד), חמישה מנקדים את רמת הביצוע מ-1 עד 10 למעשה הניקוד מתחיל מ-10, ואז מתחילות ההורדות. הניקוד הנמוך והגבוה ביותר נמחקים. כלומר הציון המקסימלי הוא 45 נקודות - 30 (רמת ביצוע מושלמת) פלוס 15 (דרגת הקושי המירבית). רגע, ומה עושים שני השופטים הנותרים? סתם מפקחים שהכל בסדר.

• מה בודקים: השופטים מתייחסים לדיוק (כמה שפחות לזוז ממרכז הטרמפולינה), לאיכות הביצוע, והחל מהשנים האחרונות - גם לזמן השהייה באוויר. ניתן לקבל נקודות בונוס על אלמנטים קשים יותר. במקרה שמשתתף נופל מהטרמפולינה או נעצר באמצע התרגיל, התרגיל יישפט עד לאותה נקודה אליה המשתתף הגיע. אם זה קורה, אל תבנו על מדליה.

• תודיעו מראש: המתחרים צריכים להודיע 48 שעות לפני התחרות אילו אלמנטים הם מתכוונים לבצע בתרגילים.

המטרה: להשיג ניקוד גבוה ככל האפשר.

 

באוויר גם לפעמים יוצאים פרצופים מצחיקים (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
באוויר גם לפעמים יוצאים פרצופים מצחיקים(צילום: איי פי)

 

המעצמות הגדולות

קשה לדבר על מעצמות בענף אולימפי שנמצא בחיתוליו, אבל אם נשקלל את התארים האולימפיים עם ההישגים מאליפויות העולם האחרונות, מגיעים למסקנה אחת: סין היא בליגה משלה. האלוף והאלופה בבייג'ינג היו סינים, כמו גם כל הזוכים והזוכות בזהב באליפויות העולם ב-2009, 2010 ו-2011.

 

קופצי הטרמפולינה הגדולים

הסיני לו צ'אנלונג, האלוף האולימפי מ-2008, זכה גם באליפות העולם האחרונה בברמינגהאם, כשהוא מקדים את אלוף השנתיים הקודמות ומדליסט הארד מבייג'ינג, בן ארצו דונג דונג. בנשים, הי וונה הסינית מחזיקה בתואר הכפול - אלופה אולימפית ואלופת עולם. אם נלך מעט אחורה נמצא את הרוסי אלכסנדר מוסקלנקו והרוסייה אירינה קראבייבה, כל אחד מהם זכה חמש פעמים בתואר האישי באליפות העולם ולקח זהב בסידני 2000. למוסקלנקו יש גם כסף מאתונה 2004.

 

תחרויות הטרמפולינה בלונדון 2012

תאריכים: 3 באוגוסט עד 4 באוגוסט.

מקום: אולם צפון גריניץ', לונדון.

מספר משתתפים: 32 (16 גברים, 16 נשים).

מספר תחרויות הגברים: 1.

מספר תחרויות הנשים: 1.

 

הקופצים הישראלים מירישניקוב וכץ, לא הגיעו לאולימפיאדה (צילום: קובי לוי) (צילום: קובי לוי)
הקופצים הישראלים מירישניקוב וכץ, לא הגיעו לאולימפיאדה(צילום: קובי לוי)

 

מבנה התחרויות

בשלב המוקדמות מבוצע תרגיל חובה ותרגיל רשות. השמונה שיצברו את הניקוד הגבוה ביותר יעלו לגמר, שבו יבצעו תרגיל חופשי בלבד.

 

הזווית הישראלית

גם בלונדון אל תחפשו קופצי טרמפולינה מארץ הקודש. הם לא יהיו שם, כפי שלא היו באף אחת מהאולימפיאדות הקודמות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הקופץ רן מרקוביץ'
צילום: אורן אהרוני
מומלצים