זו לא רק איראן: מחיר הנפט מזנק כמעט בגלל הכל
כל כך הרבה גורמים בעולם משפיעים על הנפט: הדולר, מזג האויר, האווירה הכלכלית, תקלות במפרץ מקסיקו או סנקציות על אירן. הנפט גם משפיע - על החשמל, התחבורה, המזון, ובאופן כללי על כל חיינו. לא פלא ששוק הנפט הוא אחד התזזיתיים בעולם, עם תנודות של למעלה מ-40% בשנה
תומס פרידמן כתב ספר על כך שהעולם הוא שטוח - מה שקורה בבוקר ביפן ובערב בארצות הברית משפיע בצהריים עלינו בישראל. אין סחורה או מוצר שהאמירה הזו נכונה לגביו יותר מנפט - הסחורה שמשפיעה על הכל והכל משפיע עליה. הדולר, מזג האויר, האווירה הכלכלית, תקלות במפרץ מקסיקו וסנקציות על אירן - כמעט כל אירוע בפינה כלשהיא של העולם משפיע על מחיר הנפט, ולהפך: הנפט משפיע על מחירי מרבית המוצרים כמו החשמל, על גובה האינפלציה על רמת הריבית וכדומה.
- "איראן סירבה להעביר ליוון 500 אלף חביות נפט"
- לחץ אסייתי על איראן: סין, הודו ויפן יקצצו בנפט
ביום שישי: הנפט זינק ב-1.5% לכ-108 דולר לחבית
בתקופה הנוכחית כל הגורמים - גם החיוביים וגם השליליים - דוחפים לאותו כיוון, למעלה. האירועים באירן, והצפי להפסקת אספקת הנפט מאירן לשש מדינות אירופאית היוו את הטריגר לקפיצה דרמטית יחסית במחירי הנפט בשבוע שעבר. החזית הגיאופוליטית העיקרית, בוודאי כשמדברים בנפט, היא המזרח התיכון ולאירועים באירן צריך כמובן להוסיף את החזיתות וחוסר היציבות המתמשכים בסוריה, תימן וסודן.
לחששות מתקלות באספקה אפשר להוסיף את גל הקור ששוטף את אירופה וגורר לגידול עונתי חריג בביקוש לאנרגיה. עד כאן דיברנו על השפעתם של אירועים שליליים יחסית, על ההערכות כי מחירי הנפט ימשיכו במגמת העלייה.
אבל לאירועים אלו חוברים גם נתוני מקרו חיוביים מארה"ב וצפייה של השווקים להתאוששות מסויימת ביוון ובגוש האירו. שילוב זה, של חוסר שקט מתמשך בחזית האירנית יחד עם נתונים מקרו-כלכליים חיוביים מארה"ב וממדינות נוספות, הובילו משקיעים רבים להעריך שהנתיב כלפי מעלה עבור מחירי הנפט הוא הכיוון הסביר ביותר..
הצד השני של המטבע
נתוני הבסיס שמספקים האמריקאים על תעשיית הנפט מעידים על ירידה נוספת בביקושים לנפט בחודש פברואר בשעור של 1 מליון חביות ליום. בנוסף מציגים האמריקאים גידול במלאי הנפט הגולמי זה השבוע השלישי ברציפות והתחזית העונתית היא להמשך גידול בשלושת החודשים הקרובים.
בעוד שמעטים יחלקו על ההערכה כי מגמת הגידול בהיקף הקידוחים, שמירה על היקף ההשקעות ושיפור בטכנולוגיות ניהול המאגרים באמריקה צפויה להימשך השנה, דרגת האופטימיות לגבי ההשפעה של מגמה זו משתרעת על סקלה רחבה. אנו מעריכים כי יכולת ההפקה של פצלי שמן תהווה משתנה מפתח במהלך השנה למרות שהתאוששות מסויימת בהיקף הייצור במפרץ מקסיקו צפויה אף היא להיות בעלת משקל בקביעת המגמה של מחירי הנפט. לאחר תקופה ממושכת של ירידה באספקת הנפט ממפרץ מקסיקו, בעקבות התקלה באסדת הנפט הגדולה שאירעה ב-Macondo, מרבית הנזקים תוקנו ונוקו והחלו קידוחים חדשים, תחת תנאים מחמירים ורגולציה סביבתית הדוקה.
על אף תחזית האספקה האופטימית הזו, צריך לזכור שבהכללה מרבית האספקה שמקורה לא בקרטל יצואניות הנפט,
OPEC, מקורה מבארות ישנים עם ירידה בתפוקה, בארות עם טופוגרפיה בעייתית, ואזורים שאינם יציבים פוליטית.
אם בוחנים את השוק לתוצרי נפט, כלומר את הביקוש לתזקיקי הנפט, אנו מעריכים כי שוב נראה עליה בביקושים, בהינתן הפעילות הענפה בתחום הרכבות והמשאיות בארה"ב, חידוש מלאים באירופה והביקושים הרגילים מצד מדינות מתפתחות. מגמות אלו צפויות להביא לעליה נוספת השנה במחירי הדלק והדיזל.
ביפן הביקוש לדלק לייצור חשמל מרקיע שחקים וביקושי הבסיס חזקים. המסקנה שלנו היא שמחירי הדלקים עשויים השנה לעלות אף יותר ממחירי חביות הנפט.
העובדה שכל כך הרבה גורמים משפיעים על המחיר, הופכת את השוק לנפט ולדלק לאחד השווקים התנודתיים בעולם כשהמחירים נעים בממוצע על פני השנה בשעור של למעלה מ-40% (כמעט פי 4 מהתנודתיות במחירי המטבעות לדוגמא).
תנודתיות זו הופכת השקעה בנפט לאנשים פרטיים לבעייתית במיוחד. מצד שני התנודתיות נותנת יתרון ברור לחברות המגדרות את חשיפתן לנפט.
הכותב רפאל מוזינסקי הוא מבית ההשקעות IBI