עובדי פרי הגליל: "נפעל נגד הסגירה"
העובדים התאספו מול המפעל בחצור הגלילית וסוכם שהוועד ייפגש מחר עם יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, בלשכתו. יו"ר ועד העובדים: "זאת המתנה שקיבלנו מממשלת ישראל". יו"ר מפלגת העבודה שלי יחימוביץ': "הסגירה היא צעד אלים"
מנסים להציל את פרי הגליל בחצור הגלילית: העובדים התאספו אתמול (שבת) מול מפעל ויטה פרי הגליל, יחד עם ראש המועצה ותושבי המקום וסוכם כי ועד העובדים ייפגש היום (א') בצהריים עם יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, בלשכתו וידון עמם בסגירת המפעל. בשישי החליטו בעלי המפעל לסגור אותו, 220 העובדים בפרי גליל יפוטרו והפעילות תועבר למפעל אחר באזור נהריה. יו"ר מפלגת העבודה שלי יחימוביץ' אמרה כי הסגירה היא צעד אלים ודרשה מרה"מ להתערב.
- עובדי פרי גליל: נקים אוהלים מול בית נתניהו
יו"ר ועד העובדים, מוטי חזיזה אמר ל-ynet: "אנחנו הולכים לקראת צעד מאוד קשה, אבל אין לנו ברירה, זו המתנה שקיבלנו מממשלת ישראל ומכל ועדות הכנסת. הגענו לכאן ואנחנו עומדים, לא רצויים, מול מפעל סגור, שמוקף באנשי יחידות אבטחה מיוחדות. כל מה שאנחנו רוצים זה לשמור על פרנסתנו ולא נעשה לממשלה חיים קלים. כ-300 עובדים יאבדו מקור פרנסה".
רגע לפני כניסת השבת הנהלת פרי גליל החליטה לנעול את שערי המפעל בחצור הגלילית. "ערכנו ישיבת הנהלה והחלטנו לסגור את המפעל. העובדים הוצאו לחופשה", אמר ל-ynet יו"ר ומנכ"ל פרי גליל, אושיק אפרים.
"סגירת פרי הגליל צעד אלים וחורבנה של העיירה"
יו"ר מפלגת העבודה שלי יחימוביץ' מסרה כי: "הסגירה החד צדדית של מפעל פרי הגליל בערב שבת, נעילת שעריו במנעולים והצבת שומרים על הפתחים בלא כל משא ומתן עם העובדים היא צעד אלים ופרוע של הבעלים.
"מדובר ב-220 עובדי שכר מינימום שכל חייהם עובדים במפעל, רובם שומרי שבת שהשבת שלהם היתה קשה ומרה. סגירת פרי הגליל היא חורבנה של העיירה חצור. דמי אבטלה, יצירת מקומות עבודה חלופיים ותשלומי העברה – יעלו למדינה פי כמה וכמה מהצלת המפעל".
עפר עיני אמר אמש "העובדים שוב נופלים בני ערובה בויכוח האין-סופי בין הממשלה לבעלים. אולם הפעם נהגו הבעלים באופן ברוטלי וגס כאשר סגרו את המפעל ללא התרעה. זוהי התעללות של ממש בעובדים. אני קורא לבעלים לפתוח את המפעל לאלתר וללא תנאים מוקדמים ולממשלה והכנסת לממש את ההבטחות".
ח"כ אילן גילאון (מרצ) ידרוש בתגובה דיון דחוף בוועדת העבודה והרווחה ויו"ר ועדת הכספים של הכנסת ח"כ משה גפני, מסר כי "זה מעשה בלתי מתקבל על הדעת. אפנה לרה"מ שינחה מיידית את השרים למנוע את סגירת המפעל".
יתכן שמדובר בצעד דרסטי שננקט כדי לאותת למדינה להזדרז בסיוע, אולם גורמים במפעל טוענים כי כבר בראשית השבוע הבא, מאות עובדי המפעל יפוטרו. "לא נותרה לנו ברירה. המדינה התחייבה לסייע לנו, אך הסיוע לא הגיע. נראה שכולם רצו לעזור חוץ מראש-הממשלה ושר האוצר", מסביר אפרים.
ומה עם העובדים?
"אין לי ברירה אלא לסגור את המפעל. גם המדינה אמורה לדאוג להם, אנחנו לא משרד העבודה והרווחה. האחריות לסגירת המפעל היא על רה"מ ומשרד האוצר".
האם יווצר מחסור במוצרי פרי גליל?
"בהחלט לא. יש לנו מפעלים וקווי יצור נוספים".
התמ"ת: מעולם לא הובטח מענק
כבר לפני כשלושה חודשים, הוחלט לפטר 55 עובדים במפעל והוועד הכריז על שביתה, שעזרה לעובדים לשמור על מקום עבודתם עד היום. בינואר אמר אפרים כי "עובדי פרי הגליל לא יפוטרו לעת עתה". אפרים נענה אז לבקשת היו"ר ח"כ משה גפני (יהדות התורה), שקרא להמתין עד שהוועדה תניע תהליך שיוביל למתן מענק ממשלתי מיוחד למפעל. "סגירת המפעל היא סגירת חצור הגלילית", אמר גפני. אולם כעת נראה שהגיעו מים עד נפש
בדיון בוועדת הכספים נאמר כי לפני שנתיים, הבטיחו במשרד התמ"ת להעביר לבעלים מענק של 20-18 מיליון שקלים תמורת שיקום המפעל, אולם אלו לא ניתנו משום ש"לא עמד במכסת הייצוא לחו"ל" למרות שקריטריון זה לא נאמר לבעלים בתחילת הדרך. ועדת הכספים של הכנסת החליטה בדצמבר 2011 לשנות בחקיקה את התנאים לקבלת המענק, כדי להעביר כספים לפרי גליל.
ממשרד התמ"ת נמסר בתגובה: "מעולם לא הבטיח סיוע בגובה 18 מיליון שקל לוועד העובדים או להנהלת מפעל פרי גליל. לאור הודעת הנהלת פרי גליל על כך שאין סיכוי שהמפעל יעמוד בתנאים מסלול המענק למפעלים מייצאים ולאור החלטת הנהלת החברה שלא להגיש בקשה למענק במסלול תעסוקה, פעלו בחודשים האחרונים משרדי התמ"ת, האוצר והמשפטים לגבש פתרון נקודתי שיספק מענה להשקעות שבוצעו בשנים 2009-2010.
"פתרון שכזה טרם גובש. יצוין כי מרכז ההשקעות בתמ"ת משיק בימים אלה מסלול מענקים לחברות שאינן מייצאות שיאפשר לחברות דוגמת פרי גליל - שתמצאנה זכאיות - ליהנות ממענקים והטבות. אנו מצרים על החלטת ההנהלה לסגור את שערי המפעל, משיקוליה. לאור ההחלטה יפעיל התמ"ת את הכלים העומדים לרשותו, על מנת לקלוט את העובדים העומדים בפני פיטורים במקומות עבודה חלופיים".