שתף קטע נבחר

 

נלסון מנדלה הלך לעולמו בגיל 95

חתן פרס נובל, שהיה סמל המאבק נגד האפרטהייד בדרום אפריקה, הלך לעולמו לאחר שסבל בשנים האחרונות מבעיות בריאותיות. הוא היה הנשיא השחור הראשון של המדינה וניצח על ניסוחה של חוקה חדשה במדינה

מותו של מדיבה, סמל המאבק נגד האפרטהייד: חתן פרס נובל לשלום והנשיא הראשון השחור של דרום אפריקה, נלסון מנדלה, הלך אמש (יום ה') לעולמו והוא בן 95. בתקופת המאבק נגד השלטון הלבן ישב מנדלה בכלא 27 שנים והפך לסמלו. לאחר ששוחרר, נבחר לנשיא, תפקיד שבו כיהן חמש שנים. בשנים האחרונות סבל מבעיות בריאותיות. נשיא דרום אפריקה המכהן ג'ייקוב זומא מסר את ההצהרה על מותו.

 

רועי מנדל מסכם את חייו של אחד מגדולי המנהיגים    ( )

רועי מנדל מסכם את חייו של אחד מגדולי המנהיגים    ( )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

שידור חי מאזור ביתו של מנדלה (צילום: רויטרס)

הנשיא המכהן זומא אמר בהודעתו לאומה הדרום-אפריקנית ולעולם כולו כי מנדלה הלך לעולמו בביתו שביוהנסבורג. הוא ציין כי הדגלים במדינה יורדו לחצי התורן.

 

גופתו של מנדלה הועברה לבית חולים צבאי בפרטוריה, ובימים הקרובים צפוי להתקיים טקס אזכרה ממלכתי וגם טקס פרטי באצטדיון הכדורגל ביוהנסבורג. בשבוע הבא, כך על פי גורמים בממשלת דרום אפריקה, תועבר הגופ לעיר הולדתו קונו, שם ייקבר בהלוויה ממלכתית. 

 

"לא נראה במהרה עוד דמויות דומות לנלסון מנדלה, ולכן עלינו לעקוב אחר הדוגמה שהציב לנו", אמר נשיא ארצות הברית ברק אובמה הלילה. "לחיות חיים של אהבה ולא של שנאה. בואו נודה לאל על שנלסון מנדלה חי עמנו, אדם שלקח את ההיסטוריה בידיו". ynet העביר שידור חי מדבריו של אובמה בבית הלבן.

 

יום הולדתו ה-95 של מנדלה    (צילום: רויטרס)

יום הולדתו ה-95 של מנדלה    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מבכים את מותו בדרום אפריקה                (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מבכים את מותו בדרום אפריקה (צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
מנדלה בשנות ה-50 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מנדלה בשנות ה-50(צילום: רויטרס)

מנדלה מקבל פרס נובל לשלום ב-1993 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מנדלה מקבל פרס נובל לשלום ב-1993(צילום: AFP)

מנדלה עם בתו זינדזי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מנדלה עם בתו זינדזי(צילום: רויטרס)

"איבדנו את אחד האנשים המשפיעים, הטובים ביותר בזמנו", אמר אובמה. "אני ומישל מביעים את תנחומינו למשפחתו של מנדלה. אני אחד מהמיליונים ששאבו השראה מנלסון מנדלה. הפעילות הפוליטית הראשונה שלי הייתה מחאה נגד האפרטהייד. למדתי את דבריו ואת כתביו. היום שהוא שוחרר מהכלא נתן לי תחושה לגבי מה שאפשר לעשות. כל עוד אני חי, אני אנסה ללמוד מה שאפשר ממנו. שאלוהים יברך את זכרו", חתם את דבריו. 

 

ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון פרסם בחשבון הטוויטר שלו הספד למנדלה. "אור גדול כבה בעולם. נלסון מנדלה היה גיבור בן זמננו", כתב. מזכ"ל האו"ם פרסם גם הוא הודעה על פטירתו של נלסון מנדלה. "הוא היה מקור השראה לעולם כולו", נכתב בה. ממשרד החוץ הצרפתי נמסר כי צרפת "מבכה על הענק הכריזמטי שהלך לעולמו הלילה. הוא היה האבא של אפריקה".  

  

מנדלה, בנו של ראש שבט קטן בעם טֶמְבּוּ, היה מתאגרף מצליח בנעוריו. למד משפטים, ונעשה עורך הדין ב-1942. שנתיים לאחר מכן הצטרף לקונגרס הלאומי האפריקני. תחילה תמך במדיניות המסורתית של הארגון, שדגלה במאבק ציבורי-פוליטי בלתי אלים, אולם בהדרגה השתכנע שאי אפשר לשים קץ למשטר הדיכוי ללא שימוש בכוח. לימים נמנה עם ראשי הארגון, והיה לסמל המאבק לשחרור השחורים בדרום אפריקה.  

 

ב-1956 הועמד מנדלה לדין על פעילות חתרנית. המשפט התמשך עד 1961 והסתיים בזיכוי.

תוך כדי כך, שנה קודם לכן, בעקבות מאורעות שרפוויל, הוצאה מפלגת הקונגרס הלאומי האפריקני מחוץ לחוק. לאחר מכן הודיע מנדלה על נטישה סופית של המאבק הבלתי אלים, וקרא לפתוח בפעולות חבלה כנגד משטר האפרטהייד. על כך נידון ב-1962 לחמש שנות מאסר.

 

שנה לאחר מכן, בעודו יושב בכלא, הועמד לדין על קשירת קשר נגד המדינה, וב-1964 נידון למאסר עולם ונכלא באי רובן (Robben) שליד קייפטאון. בזמן 27 שנות שהותו בכלא, הפך מנדלה סמל למאבק נגד האפרטהייד. תומכיו, ובראשם אשתו ויני, גייסו למענו את דעת הקהל העולמית, והקריאה "ישוחרר נלסון מנדלה" נעשתה סיסמה בינלאומית.

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

נלסון מנדלה והילרי קלינטון (צילום: AP) (צילום: AP)
נלסון מנדלה והילרי קלינטון(צילום: AP)
 

נלסון מנדלה עם מישל אובמה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נלסון מנדלה עם מישל אובמה(צילום: EPA)

 

מהכלא לנשיאות

מנדלה שוחרר מן הכלא ב-11 בפברואר 1990 במסגרת מאמצי השלטון הלבן לפתוח בדו-שיח עם ראשי הרוב השחור. כמה חודשים לאחר שחרורו החלו דיונים בינו לבין הנשיא טוטו, לחקר הפרות זכויות האדם בימי המשטר הקודם.

 

ב-1993 זכה פרס נובל לשלום, ועוד קודם לכן ב‏פרס סחרוב לחופש המחשבה, פרס מסדר ההצטיינות הבריטי, ומדליית החירות הנשיאותית ומדליית הזהב של הקונגרס האמריקני.

 

התא בכלא בו הוחזק נלסון מנדלה (צילום: mct) (צילום: mct)
התא בכלא בו הוחזק נלסון מנדלה(צילום: mct)

מנדלה נבחר לנשיאות בבחירות הדמוקרטיות הראשונות במדינה ב-1994. ב-1996 ניצח מנדלה על ניסוחה של חוקה חדשה לדרום אפריקה. ב-1998 לאחר שהתגרש מאשתו ויני, נישא מנדלה לגרסה מקל, אלמנתו של נשיא מוזמביק.

 

ב-1999 לא התייצב מנדלה לבחירות, ופרש מפעילות פוליטית. בתום חמש שנות כהונה הקים עמותה למלחמה בעוני, באנאלפבתיות ובאיידס המשתולל בדרום-אפריקה. אחד מבניו מת בשנת 2005 מהמחלה. 36 שנים קודם לכן נהרג בן נוסף שלו בתאונת דרכים.

 

נלסון מנדלה ביום הולדתו ה-93 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נלסון מנדלה ביום הולדתו ה-93(צילום: EPA)

 

בשנים האחרונות הוא מיעט להופיע בפומבי והוא לא הגיע לטקס פתיחת משחקי הגביע העולמי בכדורגל בשנת 2010, שנערכו בדרום אפריקה בשל מות אחת מהנינות שלו בתאונה. יום הולדתו של מנדלה זכה להכרה כיום חג בינלאומי בשנים האחרונות, שבמסגרתו מנהיגים מרחבי העולם וכן אזרחים רבים התחייבו להקדיש 67 דקות מזמנם למעשים טובים ולתרומה לקהילה, כמחווה ל-67 שנות פעילותו הציבורית.

 

באותה שנה הוא פרסם ספר זיכרונות, הנקרא "שיחות עם עצמי". בספר, המורכב כולו מפיסות מכתבים אישיים, ראיונות וקטעים שנכתבו עבור אוטוביוגרפיה שלא פורסמה מעולם, הוא הסביר כי הסיבה היחידה שבעטיה קיבל את תפקיד הנשיא, היה לחץ עצום שהופעל עליו מצד מפלגת "הקונגרס הלאומי האפריקני". לדבריו, הוא היה מעדיף לשרת את מפלגת השלטון מבלי להחזיק בתפקיד רשמי. הוא כתב בספר כי אינו רוצה להיזכר כקדוש.


פורסם לראשונה 05/12/2013 23:46

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים