שתף קטע נבחר

תיכנס לערוגה? צפו בפטריית ענק של 4 ק"ג

בחוות תקוע שליד ירושלים, הצליחו לגדל אשכול פטריות יער עצום בגודלו, אבל מומחה לפטריות לא התרגש במיוחד: "כמו באוסקר האחרון אנחנו כמעט זוכים במקום ראשון - בספרות דווח על מציאת גוף פרי בודד במשקל של כ-19 ק"ג"

פטרייה כזו עוד לא ראיתם: בחוות תקוע ליד ירושלים, הצליחו לגדל אשכול עצום של פטריות יער, ששוקל לא פחות מ-4 ק"ג. מדובר בפטריית יער מתורבתת מזן Pleurotus Ostreatus, שגדל בחורף. 

 

עוד בערוץ כלכלה ירוקה:

 

"הזן הזה גדל באשכולות שגודלם הממוצע נע בין כ-500 גרם לקילו", מספרת מנכ"ל החווה מירה ויגנסברג. לדבריה, מדובר באשכול הגדול ביותר שנראה מאז הם החלו לגדל את הזן ב-1986. עם זאת, היא מסרבת לפרט באיזה שיטת גידול השתמשו כדי ליצור את את האשכול העצום, ומסתפקת באמירה: "יש הרבה קסם סביב גידול פטריות".

 

 

סמנכ"ל התפעול בחווה, דוד ענקי,"בדרך כלל לא מגיעים לגדלים כאלה" (צילום: יורי קוטלוב) (צילום: יורי קוטלוב)
סמנכ"ל התפעול בחווה, דוד ענקי,"בדרך כלל לא מגיעים לגדלים כאלה"(צילום: יורי קוטלוב)

 

לדברי סמנכ"ל התפעול בחווה דוד ענקי, "הממוצע הוא פחות משני קילו לאשכול, 4 ק"ג לאשכול זה חריג ובדרך כלל לא מגיעים לגדלים כאלה". 

 

אולם לדברי ד"ר עפר דנאי ממו"פ צפון, חוקר פטריות במקצועו, לא מדובר במשהו יוצא דופן באופן מיוחד. "אפשר לווסת את הגודל של פטריות כפי שרוצים, ולפעמים אפשר להשיג גם גודל גדול יותר" הוא מספר ל-yent. "כמו באוסקר האחרון אנחנו כמעט זוכים במקום הראשון מאחר שבספרות דווח על מציאת גוף פרי בודד של במשקל של כ-19 ק"ג".

 

פטריה שמנקה את הסביבה

"הפטריות זו ממלכה גדולה ונפרדת מזו של עולם הצומח, שמאוד חשובה בעולם המזון, התרופות והמיחזור", מספר דנאי. מה שמייחד את קבוצת פטריות היער, היא היכולת לגדול על מגוון רחב של מצעים. "הן מופיעות בצבעים ומופעים שונים, ורובן גדלות באזורים קרים", הוא מסביר. 

 

הפטריה המדוברת נקראת בעברית אוזנית, ומוכרת בעולם כפטריית הצידפה (OYSTER MUSHROOM). "בטבע ניתן למצוא פטרייה זאת במקומות רבים, מאחר שהיא יודעת לגדול על מגוון רחב של חומרים אורגנים, בתחום טמפרטורות רחב", מספר דנאי.

 

לדבריו, פטריה זו אהובה מאוד על אוספי הפטריות, בגלל טעמה המיוחד והעובדה שהיא קלה יחסית לגידול. אך אם לא די בכך - פטריות אלה יכולות לשמש לניקוי הסביבה ממזהמים אורגניים שנפלטים לסביבה בתעשייה, ומשמשות בתהליכי טיהור קרקעות מזוהמות ומים.

 

דנאי מספר, שהעניין בסוג פטריות אלו בארץ החל באמצע שנות 70, דווקא בגלל החלקים הבלתי אכילים שלה. "החלו לבחון את האפשרות לפתח טכנולוגיות חדשות לשימוש בפסולות חקלאיות, כמו קש וכותנה, באמצעות מיקרואורגניזמים שיפרקו אותן", הוא מסביר. 

 

במסגרת מחקר זה ומחקרים נוספים שבוצעו מאז, נבדקים המנגנונים הביוכימיים שמאפשרים לפטריות לפרק חומרים אורגניים מזהמים. מחקרים אלה הביאו לפיתוח שיטת גידול חדשנית של הפטיות הללו, על גבי קש ופסולת כותנה. "בשיטה זו מגדלים את הפטריות הללו בישראל, וניתן היום למצוא את הפטרייה בכל המרכולים".

 

באשר לגודל - דנאי מציין כי בארצות שונות יש דרישה לפטריות אלו בגדלים שונים. "האיטלקים אוהבים את הפטריות האלו גדולות, והספרדים מעדיפים אותן קטנות יותר", הוא מספר. "בעזרת שימוש נכון בזנים, תנאים אגרוטכניים ותנאי אקלים ותאורה, ניתן לשלוט על כמות וגודל גופי הפרי". 

 

לפטרית האוזנית יש גם תכונות רפואיות לא מבוטלות. "הפטרייה מכילה Lovastatin - תרופה שאושרה בשנת 1978 בידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי, ה-FDA, להורדת כולסטרול. כמו כן, מספר חוקרים מצאו במודלים שונים פעילות אנטי סרטנית בעכברים שהפטרייה שימשה להזנתם", מספר דנאי.

 

גידול פטריות - עשו זאת בעצמכם

גידול פטריות אלה באופן עצמאי אינו עניין של מה בכך למי שלא מכיר את התחום. דנאי מסביר כי בשלב ראשון, יש לקנות חומר שיכול לשמש כמצע גידול, למשל סוגים שונים של קש או נסורת עץ. את המצע צריך להרטיב ולאחר מכן להעביר אותו תהליך תרמי של עיקור או פיסטור.

 

רק כשהמצע מוכן, מוסיפים עליו את הפטריה. "לכל פטריה יש גורמים שמאפשרים מעבר ממצב קורים, למצב של גופי ריבוי - שזה שלב ההתרבות", הוא מסביר. "הגוף מפריש אנזימים ומפרק את החומרים שיש במצע הגידול ליחידות קטנות, שנכנסות לתוך הקורים".

 

דנאי מסביר, כי על מנת שהפטריה תגדל, צריך לעשות חורים במצע, כדי שהפטריה מתפשטת לכיוונם. בנוסף יש להקפיד על טמפרטורות נמוכות ועל מתן אור באוזרים שרוצים שהפטרייה תתפתח בהם. כדי להשיג פטריה גדולה במיוחד - צריך מצע גדול יותר, עם מספר חורים בהתאם לגודל בו מעוניינים.  

 

אבל אם אין לכם כוח לעבודה וחשקה נפשכם בטעמה של הפטריה - דעו כי החורף שתיכף נגמר, הוא הזמן המתאים לחפש אותה בשווקים. אז צאו לדרך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יורי קוטלוב
פטריית הענק
צילום: יורי קוטלוב
מומלצים