בעקבות המחאה: בוטל טופס הוויתור על הנקה
ההתנגדות עשתה את שלה: נשים לא ייאלצו לחתום על "טופס וויתור על הנקה". כך החליטה היום וועדת הכלכלה של הכנסת, בדיון נוסף על החוק לעידוד הנקה. עוד הוחלט: על בקבוקי תחליף החלב בבתי היולדות אמנם יופיע שם החברה, אך לא יופיעו פרסומות
עוד הוחלט לשנות את שמו של החוק. הוועדה קיבלה את הצעת משרד הבריאות ומעתההוא נקרא "הצעת חוק להסדרת שיווק והפצה של תרכובות מזון לתינוקות במוסדות בריאות".
סערת החוק לעידוד הנקה - כל הכתבות:
אושר להצבעה: הפורמולות בביה"ח יוגבלו לעידוד ההנקה
"מי אנחנו שנתערב בזכות האם להניק?"
סימילאק ומטרנה משלמות מיליונים לבתיה"ח
"הכנסת לא צריכה להיכנס בין הפטמה לתינוק"
הצעת החוק, שעלתה לדיון ראשון לפני כחודשיים,גרמה לסערה ציבורית בשל הרעיון להחתים אמהות טריות על "טופס וויתור על הנקה". הרעיון העומד מאחורי ההחתמה על הטופס היה שבעקבות החשיפה ליתרונות ההנקה, שיצויינו על גבי הטופס, יחליטו חלק מהאמהות לנסות בכל זאת להיניק את תינוקותיהן.
אך, כאמור,הרעיון עורר התנגדות עזה. "מי אנחנו שנתערב בזכות האם להיניק?", אמרה אז בדיון ח"כ ד"ר רחל אדטו. "הצעת חוק זו תהפוך נשים אשר אינן רוצות להניק למוקצות, ואסור לנו להרשות זאת".
"אישה לא מניקה תינוק, בניגוד לאינסטינקט, מפני שהיא לא יכולה לעשות את זה ואת הבעיה הזו החוק לא יפתור. הכנסת לא צריכה להיכנס לרווח שבין הפטמה של האישה לשפתיים של התינוק", הוסיף אז פרופ' אבינועם רכס, פרופ' לנוירולוגיה ויו"ר הלשכה לאתיקה רפואית של ההסתדרות הרפואית.
כאמור, בעקבות ההתנגדות הוחלט להסיר את הסעיף השנוי במחלוקת מהצעת החוק.
על פי ההצעה החדשה אמהות שיחליטו להזין את תינוקותיהם בתחליף חלב יקבלו הסבר על חשיבות ההנקה בלבד.
50 מיליון שקלים בשנה מיצרניות התחליפים
למרות ההתנגדות לנושא טופס הוויתור, החלק בהצעת החוק העוסק בתחליפי החלב דווקא היה מקובל על מרבית הגורמים. כיום משלמות יצרניות תחליפי החלב סימיליאק ומטרנה כ-50 מיליון שקלים בשנה לבתי החולים, תמורת זכות הבלעדיות לשיווק מוצריהן בתינוקיות.
מדובר במהלך שיווקי לכל דבר, שכן 90% מהנשים נוטות להמשיך ולהאכיל את ילדיהן באותו תחליף החלב שניתן להן בבית היולדות. בנוסף, בתי החולים איפשרו ליצרניות לחלק דוגמיות לאמהות וערכות מתנה, בהן פרסומות המהללות את יתרונות המוצר.
על פי הצעת החוק, שכאמור אושרה לקריאה ראשונה, על בקבוקי תחליפי החלב בתינוקיות ימשיך להופיע של החברה, אך לא יופיעו פרסומות. בנוסף נקבע כי האספקה לבתי החולים תעשה בדרך של מכרז, שבו ישתתפו לפחות שלושה מציעים, לפי כללים שיקבע מנכ"ל משרד הבריאות.
במהלך הדיון אמרה עו"ד יאירה פרנקל מרשות ההגבלים העסקיים כי הסעיף כפי שאושר עלול לקבור את כל מטרות החוק, מאחרו וכיום ישנן שתי שחקניות דומיננטיות בשוק תחליפי החלב וכך יוותר קיבוע של המצב הקיים.לטענתה היה צורך לקבוע מינימום של שלושה זוכים במרכז על מנת להכניס שחקנית שלישית לבתי החולים.
"לא יכול להיות מצב ששיווק אגרסיבי של חברות התחליפים יעודדו שימוש במוצר שהוכח כאחד הגורמים הישירים להשמנה", אמר בדיון ח"כ דנון. לדבריו, שתי החברות הגדולות בשוק התחליפים משלמות "שוחד" בסך כולל של כ-50 מיליון שקלים בשנה לבתי החולים, ובתמורה מקבלות קהל שבוי אשר משתמש בתחליפים במשך שנתיים לאחר הלידה. הוא הגדיר זאת כ"מערך שיווק משומן ואגרסיבי הפוגע בבריאות התינוקות".