יישור שיניים: 6 סימנים לכך שכדאי להחליף רופא
המחיר הגבוה של טיפולים ליישור שיניים גורם לרבים לחפש קיצורי דרך - שיכולים להסתיים בנזק גדול לפה ובתוצאה שרחוקה מלהיות "חיוך של מיליון דולר". ממה צריך להיזהר?
מאז שנפתחה האפשרות ליישר שיניים גם עבור מבוגרים, כולנו חולמים על חיוך של מיליון דולר. גם הורים לילדים עם שיניים עקומות או התפתחות לסתות לא אידאלית כמובן רוצים את הטוב ביותר עבור ילדיהם, אך המחיר הגבוה של טיפולים ליישור שיניים מרתיע רבים וחלקם פונים ל"קיצורי דרך" שיכולים להיות מסוכנים.
טיפול אצל אורתודונט אינו טיפול שיניים רגיל. ראשית, הוא לא מפגש חד-פעמי. בטיפול אורתודונטי אתם זקוקים לליווי מקצועי מתמשך בהליכים רגישים במיוחד: אורתודונטיה למעשה מעצבת את הפנים מחדש, ובהשפעתה ניתן לשנות את מבנה השיניים והלסתות ולהשפיע על הנראות של שליש הפנים התחתון.
קראו עוד על יישור שיניים :
- למה צריך ליישר שיניים? מדריך האורתודונטיה המלא
בהתאם למצב המטופל, לעתים יש לערב פלסטיקאים, כירורגים של פה ולסת, מומחים לשיקום הפה ועוד, כאשר האורתודונט הוא שרואה את התמונה הכללית ומנצח על התהליך. המסקנה המתבקשת היא שבכל הקשור לאורתודונטיה - אסור להמר.
כיוון שעל פי החוק בישראל כל רופא שיניים יכול לבצע כל טיפול בפה, וחלקם אף מבצעים יישור שיניים, וכיוון שטווח המחירים רחב מאוד ומשתנה בין מומחים ושאינם מומחים, המטופלים נאלצים לאמוד בעצמם את מקצועיות הרופא המטפל, בעזרת מעט מאוד כלים.
אז איך בכל זאת נדע שאנחנו בידיים טובות? ומה צריך להדליק לנו נורות אזהרה בבואנו לטיפול יישור שיניים?
1. כשרופא השיניים מציע לבצע טיפול אורתודונטי
כאמור, אין בישראל כל מניעה חוקית לרופא שיניים לבצע יישור שיניים. אך אם מסתכלים על הנושא מהפן המקצועי, הרי שהדבר אינו מומלץ. טיפול אורתודונטי דורש רמה מקצועית וניסיון של מומחה, כשם שלא הייתם פונים לרופא המשפחה לטיפול בבעיות לב.
במקרה של צורך בטיפול ליישור שיניים, על רופא השיניים לזהות זאת ולהפנות אתכם לאורתודנט. אם הוא אינו עושה זאת ומתעקש לבצע את הטיפול בעצמו, הדבר אמנם חוקי אך בהחלט צריך להדליק אצלכם נורת אזהרה.
תוכלו לבדוק אם הרופא הוא אורתודונט מוסמך באתר האגודה האורתודונטית בישראל, שבו רשומים כל האורתודונטים המוסמכים הפעילים כיום. אם שם הרופא אינו ברשימה, הוא אינו אורתודונט מוכר בישראל.
אורתודונט מקצועי ייקח בחשבון את הצורך לשמור על היחס הנכון בין שתי הלסתות לפנים, במיוחד כשמדובר ביישור שיניים לילדים, אשר במקרים מסוימים מתחילים את הטיפול לפני שהסתיימה הגדילה. לפיכך, לא די ברופא שאולי מכיר את הצד הטכני של הדברים אך אינו בעל ניסיון וידע מקצועי דיו כדי לתת פתרון הוליסטי שיתחשב בכל מבנה הפנים.
2. כשהרופא מציע ליישר רק בלסת העליונה
ייתכן שרופא השיניים צודק ואכן יש שיניים עקומות או מרווחות בצורה הנראית לעין בלסת העליונה. יישור שיניים רק בלסת אחת יכול אולי להצליח טכנית, אך הדבר יכול לשנות את הפרופורציות בין הלסתות: תוכלו למצוא את עצמכם עם שיניים ישרות, אבל חיוך עקום לחלוטין.
3. התחלת טיפול ללא צילום מקדים
בצילום מקדים ניתן לראות את מנח השיניים בפה ואת המצב האמיתי של השיניים בשתי הלסתות, ואף אורתודנט מקצועי לא יתחיל ביישור שיניים ללא בירור קליני מקדים, שמשמעו, בין היתר, צילום פנורמי. רק בצילום כזה ניתן לדעת איזה טיפול דרוש באמת.
4. התחלת טיפול לילד ללא הכנה מוקדמת
כשילד מגיע לטיפול אורתודונטי בגיל מוקדם, יש צורך בהכנה מוקדמת כדי להביא את השיניים למצב אופטימלי שיאפשר טיפול "עמוק יותר". בדרך כלל ניתן להתחיל בבדיקה ראשונית בגיל שש-שבע, והדבר תלוי כמובן במצב השיניים והלסתות של הילד. אם לא מדובר במקרה חריג במיוחד, ניתן להתחיל במעקב אורתודונטי בגילאי שש-תשע.
יש משמעות גדולה למעקב הטרום-טיפולי בקביעת הזמן הנכון והיעיל ביותר להתחיל בטיפול עצמו.
5. התחלת טיפול למבוגר ללא בירור מצב החניכיים
לפני יישור שיניים למבוגרים חובה לערוך בירור מוקדם עם מומחה לחניכיים, אחרת עלול להיגרם נזק שיוביל לאובדן שיניים.
מבוגרים מגיעים לטיפול עם היסטוריה דנטלית מסוימת ועם בעיות קודמות כגון עששת, כתרים, סתימות ומחלות חניכיים. טרם הטיפול יש לערב גורמים מקצועיים מתחומים נוספים, כדי לקבל את תמונת המצב המלאה של הפה.
6. הענקת אחריות מראש כי "הטיפול יצליח ב-100%"
מספר נתונים משפיעים על הצלחת הטיפול האורתודונטי, ולאחר בירור מקדים ניתן לצפות מה יעבוד ומה לא, ובמה יהיה צורך להתמקד בטיפולי המשך.
אחריות הרופא היא להעניק למטופלים יחס אישי ומקצועי וללוות אותם לאורך כל תקופת הטיפול ואף לאחריה - וכמובן להעניק להם חיוך נפלא. אחריות המטופלים היא להקפיד על היגיינת הפה, להגיע בזמן לטיפולים, לעקוב אחר הוראות הרופא ולמלא את חלקם. רק כך הטיפול יכול להצליח.
הצלחה של טיפול ב-100% הוא עניין סובייקטיבי המשתנה ממטופל למטופל, לפי מצב הפה שלו וגם לפי ציפיותיו. לכן, תיאום ציפיות בתחילת תהליך הטיפול הוא הכרחי.
הכותבת היא רופאת שיניים , מומחית ליישור שיניים.