שתף קטע נבחר

סקר: מי מאחר יותר לעבודה - נשים או גברים?

כולנו מכירים את הסיטואציה: אנחנו מגיעים אל העבודה בזמן, אך המקום שומם. שוב החבר'ה מאחרים. מחקר שבדק את הרגלי האיחורים גילה שהעיכוב הממוצע לנשים עומד על 15 דק'. בכמה זמן מאחרים הגברים ובאיזה ענף התופעה הכי שכיחה?

נשים מאחרות לעבודה יותר מגברים - האיחור הממוצע של נשים עומד על כ-15 דקות בממוצע, לעומת 6 דקות איחור אצל הגברים - כך עולה מסקר שערכה חברת עוקץ מערכות, המתמחה בפיתוח מערכות טכנולוגיות לניהול וחישוב שכר ומערכות נוכחות חכמות.

 

 

משיחות שנערכו עם חלק מהנסקרים עולה כי בלא מעט מקרים, האיחור של העובדות נובע בעיקר מהצורך לטפל ולארגן את הילדים לקראת צאתם לגנים ולבתי הספר.

 

מטרת הסקר היתה לבחון את תדירות והיקף האיחורים של העובדים במשק, תוך בחינת ההתפלגות בין ענפי התעשייה השונים. במסגרת הסקר, נבחנו נתוניהם של כ-7,500 עובדים המועסקים ב-189 חברות ועסקים, בתחומי ההיי-טק, מסחר ושירותים, מסעדות ועוד. הבדיקה נעשתה על בסיס דיווחי השעות בחודש ינואר 2011, כאשר במקביל לסקר, נערך גם אימות טלפוני לנתונים.

 

"אני בחיים לא אספיק" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"אני בחיים לא אספיק"(צילום: shutterstock)

 

מה שבטוח - ביטוח?

הענף בו נרשמה כמות האיחורים המשמעותית ביותר הינו ענף הביטוח - כ-13% ולאחריו ענף תעשיית המזון כ-8%. גם בענף המסעדנות נרשם מספר איחורים לא מבוטל - כ-7%.

 

מנגד, עולה כי עובדי ענף המלונאות ממושמעים הרבה יותר: שיעור האיחורים שנרשם בענף זה הינו רק כ-2%, וזהה לנתון שהתקבל אצל עובדי משרדי רואי החשבון ועורכי הדין.

 

עמי ברגמן, מנכ"ל משותף בחברת עוקץ מערכות, מעריך כי הסיבה לשיעור האיחור הנמוך בקרב עובדי ענף המלונאות הינה המשמעת הקפדנית המאפיינת חברות אלו, כמו גם הפחד המובן לספוג הפסד עבודה. לדבריו, "גם בענף שירותי התקשורת נרשם שיעור איחורים נמוך יחסית שנובע ככל הנראה מנורמת העבודה על פיה, נהוג בחלק מהחברות שנסקרו להעניק בונוס, גם בהתאם לעמידה ביעדי הנוכחות".

 

סקר איחורים 2012  ()
סקר איחורים 2012

 

איפה אתם גרים?

נתון נוסף שעולה מהסקר הוא כי דווקא באזור המרכז בו ניתן להשיג עבודה ביתר קלות, נרשם שיעור האיחורים הרב ביותר כ-11% לעומת כ-6% בצפון וכ-8% באזור הדרום. ייתכן שהסיבה לאיחורים באזור המרכז היא פקקי התנועה המאפיינים את אזור המרכז.

 


איחורים לפי מגורים

איחורים לפי מגורים
מספר איחורים בחודש מרכז צפון דרום
ללא איחורים 22% 48% 45%
5 36% 28% 26%
10 21% 14% 14%
15 17% 8% 12%
כל החודש 4% 2% 3%
ממוצע דקות 11 6 8%

 

היבטים משפטיים של תופעת האיחורים

לדברי עו"ד אילן קמינצקי, מומחה בדיני עבודה, בהתאם לחוק הגנת השכר, ניתן לנכות משכר עבודה "סכום שהוטל כקנס משמעת בהתאם להסכם קיבוצי או על-פי חיקוק". בהנחה כי לא חל הסכם קיבוצי כללי על בית העסק המסוים כמו גם ההסכם הקיבוצי הכללי - תקנון עבודה, אין המעביד רשאי כלל לנכות משכרו של העובד כל סכום כ"קנס משמעת".

 

לשון החוק קובעת, כי "נעדר עובד ממקום עבודתו - יקטן שכר המינימום שהוא זכאי לו בשיעור יחסי לזמן היעדרו". אי לכך, אם מדובר על איחור של כחמש דקות, לא יוכל המעביד לנכות משכר העובד סכום שגדול מחלקו היחסי של האיחור.

 

לדברי עו"ד קמינצקי, ככל שהמעביד נקט באמצעי משמעת זה, שלא מכוח הסכם קיבוצי או חוק, ולא התייחס לפניותיו של העובד כמו גם לא השיב לו את שכרו שניכה שלא כדין, ניתן לכאורה לראות את התפטרותו של העובד בדין מפוטר. המדובר על פניו "בהרעה מוחשית בתנאי עבודתו", אולם כמובן שיש לבחון כל מקרה לגופו.


פורסם לראשונה 27/02/2012 14:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שוב איחרת???
צילום: Shutterstock
קשה, קשה במרכז
צילום: עופר עמרם
עמי ברגמן
צילום: אבי רוקח
אילן קמינצקי
צילום: שרון קמנצקי
מומלצים