חוגגים פעם ב-4 שנים: "מזל טוב בלי יום הולדת"
ילידי 29 בפברואר יציינו מחר יום הולדת לאחר שלוש שנים שבהן נגזר עליהם להיות מקוריים במיוחד. "ה-28 בחודש לא מרגיש כמו יום הולדת, וה-1 במרס מאוחר מדי", סיפרה אחת החוגגות. "די דפקו אותי עם התאריך הזה". כמה כמותם יש בעולם?
"כולם צוחקים עליך כל שנה, ואומרים: 'מזל טוב על זה שאין לך יום הולדת'". 4,778 ישראלים שנולדו ב-29 בפברואר יחגגו מחר (יום ד') את יום הולדתם, המופיע בלוח השנה האזרחי רק אחת לארבע שנים - ולפעמים אחת לשמונה שנים. ליום החשוב הם מצאו תחליפים סמוכים, תשומת הלב מהמשפחה והחברים מגיעה גם כך, אך בכל זאת, הסיבה הרשמית לחגיגות - עניין טריוויאלי כשמדובר בשאר ימות השנה - מופיעה רק פעם בארבע שנים, ומותירה אחריה טעם שמח-מריר.
עוד בערוץ החדשות:
שרונה ראובני, בלוגרית אופנה בת 39 מהרצליה, סיפרה ל-ynet על סטטוס החגיגות המורכב. "ה-28 בחודש לא מרגיש כמו יום הולדת, וה-1 במרס מאוחר מדי. בכל שנה, הטלפון מצלצל בדרך כלל אחרי חצות של ה-28 בפברואר", מספרת ראובני על "ימי ההולדת החבויים".
לדבריה, "די דפקו אותי עם התאריך הזה, כי בעצם נולדתי בלידה יזומה. אמא שלי כבר התחילה חודש עשירי להריון וסבלה נורא, אז היא רצתה ללדת באותו הרגע. אבל זה היה שבת, והיא לא הסכימה לזה, כי הצוות בבית החולים היה בחצי תפוקה. אז הרופא הבטיח לה שביום ראשון בבוקר יילדו אותה. זה היה ה-29 בחודש, ורק אחרי שנולדתי היא קלטה מה היא עשתה".
ראובני, שתמיד חשבה שנולדה בתאריך מיוחד, הופתעה לשמוע נומרולוג שהכריז כי "זה לא משנה כלום". כפיצוי, היא מספרת, "בכל מיני מועדוני לקוחות אני תמיד אומרת שהתאריך שלי הוא ה-28, כי אחרת אני לא מקבלת שום הנחות ביום ההולדת שלי".
הסיבה ל"היווצרות" היום הנוסף היא פרק הזמן שבו מקיף כדור הארץ את השמש - 365 ימים, 5 שעות, 48 דקות ו-46 שניות. כתוצאה מכך, אחת לארבע שנים מצטברות השעות והדקות לכדי יממה בקירוב, ולכן מתווסף יום אחד ללוח השנה: 29 בפברואר.
עינת שדה מקיבוץ גבת, שתחגוג מחר את יום הולדתה ה-28, נזכרת בחוויות ילדות עם מעט ימי הולדת. "כל שנה כשאין לך יום הולדת כולם צוחקים עליך, ואומרים: 'מזל טוב על זה שאין לך יום הולדת'", סיפרה, "אבל כשיש לך, אז חוגגים יותר ברצינות". יחד עמה, נולד באותו התאריך גם אחיה התאום, שגר באמסטרדם - לידה שיצרה חיסכון נאה למשפחה ולחברים בהוצאות על מתנות יום הולדת.
טל טיפליצקי בן ה-40 יציין את יום הולדתו בפעם העשירית הרשמית. עמוד הפייסבוק שלו מוכיח שהוא "באג קלנדרי", ולא מציין את תאריך הלידה שלו בשנה רגילה. טיפליצקי, המתגורר בתל אביב, לא מתפשר על תאריך ביניים וחוגג רק ב-29 בחודש. "אני לא מת על ימי הולדת, אבל כשזה מגיע אחת לארבע שנים, אז חוגגים. אני ממוצא רוסי ויש אצלנו מנהג כזה שלא חוגגים יום הולדת לפני התאריך המקורי, אז בדרך כלל אומרים לי מזל טוב באחד במרס".
השנה, השאיר טיפליצקי משאיר את ההכנות לחברים. "אני יודע שמתרחש משהו מאחורי הגב שלי, אז אני ממתין להפתעה, בכל זאת, זה יום הולדת 40".
בת 80 חוגגת יום הולדת 20
ברחבי העולם, מתמודדים ילידי ה-"Leap Day", הכינוי הלועזי ליום מיוחד זה, עם בעיות דומות, החל מהתעלמות כללית מיום חגם וכלה בוויכוחים עם נציגי הרשויות השונות, שאינם מזהים את הסיטואציה. "אנשים אמרו לי בפנים: 'למי אכפת?', אמרה ראייניל דון, מייסדת שותפה של אגודת ילידי 29 בפברואר. "אני אגיד לך למי אכפת: לאחד מכל 1,461 מאיתנו, שנולד ביום הזה".
עד כה, מונה הקבוצה המקוונת למעלה מ-9,000 חברים, הרבה פחות מ-200 אלף האמריקנים שנולדו ביום הזה ובוודאי
פחות מ-5 מיליון החוגגים ברחבי העולם. "זהו יום הולדתי ה-20, אבל אני כבר בת 80", סיפרה מארי אן בראון, יוזמת פסטיבל ה-Leap Year השנתי, לסוכנות הידיעות רויטרס.
נציגיו הרשמיים של התאריך המוזר נלחמים זה שנים בחברות המיחשוב, ונתקלים בבעיות ביורוקרטיות מול הרשויות וגם ברשתות החברתיות - שכולן אינן מכירות בתאריך. "אנחנו לא מוצאים תרופה לסרטן או מקדמים שלום עולמי, אך עדיין מדובר בעניין משמעותי".