הריבית במשק תישאר ללא שינוי על 2.5%
הסיבות העיקריות להחלטת הוועדה המוניטרית הן הרגיעה הזמנית במשבר החובות באירופה, כוונת בנק ישראל לשמור לעצמו תחמושת רבה יותר למקרה שבו המשבר באירופה יגיע גם אלינו ורצונו של הבנק המרכזי לבחון את ההשפעה על המשק של הפחתת הריבית בחודש שעבר
הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה הערב (ב'), כצפוי, לקחת פסק זמן נוסף בהפחתות הריבית ולהשאיר את הריבית לחודש מרס ללא שינוי, ברמה של 2.5%. זאת לאחר ההפחתה של 0.25% שבוצעה בחודש שעבר, בהמשך לשתי הפחתות נוספות בשיעורים דומים שביצע בנק ישראל מאז סוף חודש ספטמבר האחרון.
את ההחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי קיבלה הפעם הוועדה המוניטרית למרות שנתוני האינפלציה האחרונים תומכים דווקא בהורדת הריבית. מנתונים שפרסמה הלמ"ס לפני שבועיים מתברר כי האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד ינואר 2012 מול מדד ינואר 2011) מסתכמת כעת ב-2%, והיא למעשה האינפלציה השנתית הנמוכה ביותר שנרשמה בישראל בחמש השנים האחרונות.
האינפלציה הצפויה ל-12 החודשים הבאים, שאותה מחשב בנק ישראל כממוצע התחזיות של האנליסטים השונים במשק, גבוהה מעט יותר ולאחרונה היא התייצבה סביב רמה של 2.3%. מכלול נתונים זה מלמד כי גם האינפלציה בפועל וגם האינפלציה הצפויה נמצאות כעת סמוך מאוד לקו האמצע של תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%).
הסיבות העיקריות להחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי הן הרגיעה הזמנית במשבר החובות באירופה, כוונתו של בנק ישראל לשמור לעצמו תחמושת רבה יותר למקרה שבו המשבר באירופה יגיע גם אלינו ויחייב הפחתות ריבית נמרצות יותר כדי לתמוך בפעילות הכלכלית במשק, ורצונו של הבנק המרכזי לבחון את ההשפעה על המשק של הפחתת הריבית הקודמת שבוצעה כאמור רק בחודש שעבר.
שכר הדירה עלה בחודש ינואר ב-0.3%
בהודעת הריבית שפרסם הערב ציין בנק ישראל כי הנתונים שהתווספו החודש תומכים בהערכה שברבעון הרביעי של 2011 ובחודש ינואר השנה נמשכה ההאטה בקצב הגידול בפעילות הכלכלית במשק. יחד עם זאת, כמה מהנתונים החודשיים, כמו למשל מדד הייצור התעשייתי והפדיון בענפי המסחר והשירותים, מצביעים דווקא על שיפור קל שנרשם בחודשים האחרונים.
"נתוני הפעילות הריאלית", נכתב בהודעה, "מתיישבים עם תחזית בנק ישראל לצמיחה של כ- 2.8% בשנת 2012". עוד מציין הבנק כי נתונים על הפעילות בכלכלה העולמית שנוספו החודש הציגו תמונה מעורבת, ובשווקים הפיננסיים נרשמה אף עליה מסוימת ברמת האופטימיות.
על שוק הדיור המסקרן, נכתב בהודעת בנק ישראל כי סעיף הדיור במדד המחירים לצרכן, המשקף למעשה את השינויים בשכר הדירה, עלה בחודש ינואר ב-0.3%. העלייה בסעיף זה ב- 12 החודשים האחרונים הסתכמה ב- 5%. מחירי הדירות בפועל, שאינם נכללים במדד המחירים, עלו בחודשים נובמבר-דצמבר ב- 0.6%, עלייה ראשונה לאחר ירידות בשיעור מצטבר של 1.4% שנרשמו בשלושת החודשים הקודמים. ב- 12 החודשים שהסתיימו בדצמבר הסתכמה עליית מחירי הדירות בפועל ב- 6.1%.
תגובות להודעת הריבית
אברהם נובוגרוצקי, יו"ר ועדת כלכלה בהתאחדות התעשיינים: "על הוועדה המוניטארית המייעצת של בנק ישראל להמשיך במגמת הורדת הריבית בצורה זהירה ומדודה, אשר תסייע למגזר העסקי להתמודד עם מחנק האשראי מחד, וההאטה בביקושים העולמיים מאידך".
נשיא להב, עו"ד יהודה טלמון, "הריבית בישראל גבוהה מאוד בהשוואה לריבית בארה"ב ומדינות אירופה. אני קורא לממשלה ליזום מהלכים שימנעו חלילה מצב של מיתון צפוי בין היתר באמצעות הורדת הריבית".
עידן אלקבץ, בעלים ומנכ"ל משותף, עתיד משכנתאות: "מדיניות הריבית של בנק ישראל, מושיבה את ציבור נוטלי המשכנתאות ואלה המעוניינים למחזר אותן 'על הגדר'. רוכשי הדירות הישראלים, שבגדול שונאים לצאת פראיירים, ומהווים כ-85% מקהל נוטלי המשכנתאות ממתינים ברובם ולא רוכשים דירה, משום שהם מתקשים לנחש את הצעדים הבאים של הנגיד".
גולן ספיר, משנה למנכ"ל סיגמא בית השקעות: "בנק ישראל מתרשם מההתאוששות בארה"ב יותר מההאטה המגיעה מאירופה. העובדה שזאת רק החלטה שלישית ב 2012 מקילה עליו לשמור שומן להורדות עתידיות".
התאחדות המלאכה והתעשייה: "רגישות הצמיחה במשק הישראלי לתמורות בגוש היורו וקיומן של רמות ריבית נמוכות בעולם המערבי דורשת את תמיכת הבנק המרכזי בפעילות המגזר העסקי ומעודדת הפחתת ריבית איטית ומבוקרת".
בנק מזרחי טפחות: "בנק ישראל נוקט גישה מעודדת יותר לגבי הפעילות הכלכלית בארץ ובחו"ל ומנגד זהירה יותר לגבי קצב האינפלציה בארץ. להערכתנו, ייתכן כי לפיכך תם סבב הורדות הריבית הנוכחי. הריבית: ללא שינוי, אך הטון השתנה".
יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון: "החלטת בנק ישראל היא החלטה 'קלילה', אולם אסור לטעות - האתגרים העומדים בפני המדיניות המוניטארית של הבנק המרכזי מצויים ממש מעבר לפינה".
Read this article in English