לא מפקחים על המעונות: "מפקירים את הילדים"
בשל מחלוקת על מימון חוק פיקוח מעונות היום לילדים עד גיל 3 מסתמן כי הוא שוב יידחה. ביקורת שערך משרד התמ"ת חשפה הזנחה קשה בגנים. "זו שערוריה", אומר מנכ"ל המועצה לשלום הילד, "דוכן פלאפל מצריך רישיון, גני ילדים לא"
עוד בחדשות ynet:
86 משפחות זרים עם ילדים גורשו השנה מהארץ
האיום האיראני: מחירי הנקניקיות בגרמניה בעלייה
הצעת החוק הייתה אמורה להסדיר לראשונה בחקיקה את הקריטריונים לפיקוח והפעלת משפחתונים ומעונות היום. בינתיים, על אף היעדר החקיקה, ממשיכות המסגרות לגילך הרך לפעול ללא רישיונות והיתרים, דבר המסכן לטענת משרד התעשייה המסחר והתעסוקה (תמ"ת) את הילדים ועלול לפגוע בהתפתחותם.
מנכ"ל המועצה לשלום הילד, ד"ר יצחק קדמן, אומר כי הצעת החוק מתגלגלת בכנסת כבר למעלה מעשור ובכל פעם קוברים אותה מחדש, "העובדה שכל עסק בישראל מייבוא רצפות ועד דוכן פלאפל מצריך קבלת רישיון, למעט גני ילדים, היא שערורייה, שכן התוצאה היא שאנו פוגעים במודע בילדים שלנו. לצערי, כיום ישנם מפעילי גנים שהם אנשים בלתי חינוכיים בעליל וזו תעודת עניות לממשלת ישראל שמפקירה את ילדיה".
ילדים בלי השגחה, מטפלות בלי הסמכה
דו"חות ביקורת שערכו בשנים האחרונות נציגי התמ"ת והמועצה לשלום הילד בכמה מעונות יום ברחבי הארץ חושפים תמונה של הזנחה קשה בנושאים של תברואה ובטיחות. כך למשל באחד הגנים נמצאו שני ילדים מחוץ לחדר הפעילות, לבדם וללא השגחה, המטפלות בגן היו חסרות הסמכה מקצועית והחיתולים מלאי הצואה היו זרוקים בפח הזבל שבשטח המטבח.
במעון נוסף נמצא מטבח מלוכלך ובקבוקים מזוהמים בעובש ושאריות מזון, כאשר אין הפרדה בין המוצצים והבקבוקים של הילדים. במעונות אחרים מצאה הביקורת דלתות שבורות, מדפים לא מתוחזקים וארוחת צהריים שכוללת מעדנים במקום ארוחה חמה.
לראשונה מאז קום המדינה שמה לה הצעת החוק למטרה להסדיר את הרישוי לפעוטונים ומעונות היום מעל שבעה ילדים בגילאים 0-3 (כ-250 אלף ילדים) הפועלים כיום ללא כל פיקוח. הצעת החוק כוללת קריטריונים בנושאים כמו גובה התקרה במעון, שטח החצר, גידור, מעקה ביטחון, גודל המטבחון והיקף חדר השירותים וחדר הכביסה. בנוסף, נקבע כי אדם שיחרוג מהקריטריונים שיקבעו בחוק דינו יהיה שנת מאסר.
"הרמה בחלק מהמעונות ירודה מאוד"
ד"ר קלודי טל, ראש החוג לגיל הרך במכללת לוינסקי לחינוך, הסבירה כי חינוך לא איכותי בגיל הרך עלול לפגוע בילדים הרכים. "המחקרים מוכיחים שהשנים הראשונות הן קריטיות להתפתחותו של הילד שרוכש במהלכן את צרכיו הרגשיים, הפיזיים והפדגוגיים, ולכן המצב כיום הוא מאוד בעייתי שכן מרבית המטפלות במעונות היום הן חסרות הכשרה מקצועית ואינן יודעות לתת לילד את המענה הרגשי והפדגוגי המתאים".
פרופ' מיקי רוזנטל מהחוג לחינוך באוניברסיטה העברית הוסיפה כי "הרמה המקובלת כיום בחלק ממעונות היום היא ירודה מאוד וגרועה בכמה דרגות ממה שהילד צריך. המחקרים מוכיחים שמקומות שבהם החינוך בגיל הרך הוא איכותי אז ההישגים החינוכיים של הילד בעתיד הם גבוהים ויש ירידה ברף של האלימות".
ממשרד התמ"ת נמסר בתגובה: "לצערנו, מסיבות שאינן תלויות במשרד התמ"ת ועל אף רצונו ומאמציו לקדם את הנושא, מתעכב הליך אישור החוק בכנסת ישראל. החקיקה המוצעת, מבקשת לספק מענה למציאות בת זמננו ולמנוע את אי הרגולציה המתקיימת כיום,
הפותחת פתח לרשלנות והפקרות ועלולה להביא את הפעוטות למצבי סיכון אפשריים.
המשרד רואה חשיבות רבה ביותר בקידום חוק זה וכל עיכוב בקידומו מסכן את שלומם של הילדים ומונע שדרוג המעונות לרווחת הילדים והוריהם. שר התמ"ת עושה ככל שבידו לקידום הצעת החוק המדוברת, והמשרד ממתין כעת לקביעת דיון מחודש בהצעת החוק בכנסת לצורך הכנתו לקריאה שנייה ושלישית".