שתף קטע נבחר

 

מתח שיא בדרום אחרי הרצח: "החוק הבדואי אשם"

החיסול הכפול במסגרת מלחמת החמולות בין משפחת אבו סבית למשפחת אבו אלקיען מאיים לגרור את הבדואים למעגל נקמה נוסף. המשטרה בכוננות, נכבדי העדה: "עכשיו אי אפשר לפייס, רק להפריד". ראש מועצת עומר: "לבדואים יש חוק משלהם"

הרצח הכפול של לואי ועומר אבו סבית, בני 23 ו-27 בהתאמה, היום (ב') ליד היישוב הבדואי חורה, מעורר שוב חרדה בקרב תושבים בדרום. במשטרה חוששים כי הרצח, שאירע כנראה על רקע סכסוך חמולות, יגרור את שתי המשפחות היריבות אבו-סבית ואבו-אלקיען לסבב דמים נוסף.

 

"הדרום הפרוע" הוא מטבע לשון שכבר הולך ונשחק. המפקד הקודם של מחוז הדרום במשטרה ומי שמכהן כיום כמפכ"ל, רב-ניצב יוחנן דנינו, פעל רבות כדי להציג מראית עין של משטרה פועלת ויוזמת, שבמחוז שלה סיכוייו של עבריין להיתפס הם גבוהים במיוחד. אבל הרצח הכפול היום שוב הוכיח כי האלימות רחוקה ממיגור.

 

זירת החיסול הכפול, היום (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
זירת החיסול הכפול, היום(צילום: הרצל יוסף)

 

המפקד הנוכחי של מחוז הדרום, יוסי פריינטי, אמר היום לאחר הערכת מצב על הרצח הכפול: "מדובר באירוע חמור ביותר, עם משמעויות רחבות, שבו נהרגו שני בני אדם תוך סיכון ממשי של פגיעה בעוברי אורח תמימים. יש מאמץ מבצעי גדול שנועד למנוע הידרדרות נוספת וגלישה לאירועי תגובה ונקמה. אין בכוונתנו לאפשר הפרות סדר או קטטות אלימות נוספות, ונטפל בעוצמה ובחומרה בכל אירוע נוסף שיתפתח".

 

במרחב נגב תיערך פריסה נרחבת של כוחות משטרה, יוצבו מחסומים ויוגבר הבידוק של אנשים וכלי רכב. במשטרה נערכים באופן מוגבר גם להלוויות הנרצחים, ויציבו לקראתן כוחות סמויים וגלויים. חקירת הרצח הכפול הוטלה על ימ"ר נגב, וצו איסור פרסום הוצא בנוגע לפרטי החקירה. נציגי המשטרה גם נמצאים בקשר עם נכבדי המגזר שפועלים להרגיע את הרוחות.

 

תושבי חורה חוששים כי נקמת הדם בעקבות הרצח תבוא בקרוב. "המצב מתוח. כביש 31 סגור עד עכשיו, המשטרה נמצאת ביישוב והמכובדים הולכים ומדברים עם השבטים כדי שלא יקרה עוד משהו", סיפר תושב חורה. "מדובר בשני הרוגים, זה חמור. זו בעיה, וצריך להרגיע את המצב. יש פרשים שמסתובבים ליד חורה, והמשטרה מנסה לעשות את העבודה שלה כך שלא יהיו בעיות. זה מצב לא נוח לכולם, האנשים חמים, הדם חם, יש חשש שתהיה נקמה, והנקמה תבוא".

 

"רק להרחיק את הצדדים זה מזה"

אחד מנכבדי העדה, שייח עקאל אל-אטרש משבט אל-אטרש, המתגורר בסמוך לחורה, אמר: "זו טרגדיה. גם לנו כנציגי ציבור קשה להתמודד עם הקונפליקט הנורא הזה". השייח' הסביר כי מאמצי ההידברות והניסיונות לפייס בין הצדדים לא יצלחו כעת: "הדיבורים, המאמצים והגישור לא יעזרו עכשיו. צריך להרחיק את הצדדים זה מזה, וזה תפקידה של המשטרה. אולי בעתיד תהיה לנו הזדמנות או פריצת דרך בניסיון לגשר בין הצדדים, למרות שאני צופה שזה יהיה קשה מאוד".

 

"לפצע ייקח שנים להירפא". ליד מקום הרצח (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
"לפצע ייקח שנים להירפא". ליד מקום הרצח(צילום: הרצל יוסף)

 

"זה אחד המקרים הכי נוראיים שקרו בנגב בשנים האחרונות", אמר שייח אל-אטרש, "לפצע הזה ייקח שנים רבות להירפא. אין חוק בעולם שמתיר לקחת חיים של אחר. נכון שקיימת בחברה הבדואית נקמת דם, אבל אנחנו אומרים שהסלחנות היא זו שצריכה להנחות את האנשים. מה יעזור רצח של עוד ועוד? צריך לעצור את הגלגל הזה. אם הוא לא ייעצר, יישפך הרבה דם".

 

אצל השכנים אפשר למצוא בעיקר זעם. "יש שתי מערכות חוק במדינת ישראל", אומר ראש מועצת עומר פיני בדש, שבסמוך לכניסה ליישוב שלו אירעה תקרית הירי הראשונה בין החמולות המסוכסכות, "החוק הישראלי והחוק הבדואי. בדואי אחד

אמר לי פעם שאצלנו יש מאסר עולם, אבל אצלם יש הוצאה להורג. והרבה. הגיע הזמן שהם ישתחררו מהחוקים השבטיים הקשוחים שהיו אולי טובים למאה אחרת. היום, כשהם חיים במדינה עם חוקים משלה, עליהם להשתחרר מהחוקים הפנימיים שלהם".

 

בדש אומר כי הוא מכיר בדואים שמנסים להתנתק מהחמולה שאליה הם שייכים כדי לא להיות תלויים במאזן אימה של חיסולים. "ראשי הרשויות הבדואים צריכים להתדיין בנושא, ולצאת בהכרזה שהחוק הבדואי עבר מהעולם ושחוקי המדינה צריכים לגבור עליהם ולא ההפך. הדרום אינו פרוע. מדובר ברצח כתוצאה מהחוק הבדואי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מי יעצור את מעגל הנקמה?
צילום: הרצל יוסף
מומלצים