החברים למען התלמיד הדרום-סודני: "אל תגרשו"
רומן פוג'י, תלמיד כיתה י"ב בתיכון בתל-אביב, ייאלץ לשוב למולדתו עד סוף מרס. בשכבה שלו הפיצו עצומה למענו ברשת: "אלי ישי טוען שהפליטים מדרום סודן מסכנים את יהדותנו, אך זוהי הצהרה שרירותית וחסרת כל בסיס"
חבריו של תלמיד המיועד לגירוש מתגייסים למענו: בעוד כחודש ייאלץ רומן פוג'י (19), מבקש מקלט מדרום סודן ותלמיד כיתה י"ב בגימנסיה הרצליה, לעזוב עם משפחתו את ישראל ולחזור למולדתו. כ-700 איש חתמו על עצומה ברשת נגד גירושו של פוג'י.
חלק מחבריו לשכבה של רומן בתיכון בתל-אביב החליטו להתגייס למענו. לאחר ששלחו מכתבים לראש הממשלה ולשרים, הם מתכננים להפגין ביום רביעי במחאה על החלטת רשות ההגירה והאוכלוסין לגרש את הדרום סודנים מישראל. בעצומה שהפיצו התלמידים ברשת נכתב: "אלי ישי טוען שהפליטים מדרום סודן מסכנים את יהדותנו, אך זו הצהרה שרירותית וחסרת כל בסיס מפני שאנחנו אומה חזקה שהצליחה לשמור על דתה במשך 2000 שנות גלות".
רומן עצמו אמר כי הוא "מתרגש ממה שחבריו עושים עבורו". לדבריו, הוא ומשפחתו ברחו מדרום סודן "כי הסכנה לחיי המשפחה הייתה גדולה", ומאז ששמע על צו הגירוש הוא מפחד מאוד. "אני מבקש שיתנו לי הזדמנות להישאר כאן לפחות עד שהמצב יירגע. קשה לדעת מה יקרה אם נחזור לשם עכשיו".
בסוף חודש ינואר הודיעה רשות ההגירה והאוכלוסין שעל כל מבקשי המקלט מדרום סודן לצאת מישראל עד סוף חודש מרס 2012, ואם לא יעשו זאת הם יגורשו. על פי הרשות ומשרד החוץ, שינוי המצב בדרום סודן לאחר הכרזת העצמאות מאפשר את חזרתם של מבקשי המקלט למולדתם, אך בני הקהילה וארגוני הסיוע טוענים כי המצב במדינה האפריקנית עדיין מסוכן ומשברי.
חבריו של רומן מספרים כי העצומה וההפגנה נולדו לאחר שרומן סיפר למחנכת שלו על ההחלטה לגרשו. "יש גם תלמידים שלא תומכים בנו ומתנגדים, אבל אנחנו נחושים בדעתנו", הסבירה אור אתלאי (17), תלמידת השכבה ואחת מיוזמות המאבק. לדבריה, "צריך לתת לרומן לפחות לסיים את הלימודים. לשלוח אותו עכשיו לשם זה לחרוץ את הגורל שלו. מגיל קטן מחנכים אותנו לערכים של עזרה הדדית וקבלת השונה, כאן יש אנשים שברחו מהמדינה שלהם וזקוקים להגנה שלנו ואנחנו נוטשים אותם".
חברתה, עדי מור לוי, הוסיפה: "אנחנו לא יכולים להישאר אדישים כשחבר שלנו יכול להישלח בעוד חודש למקום שבו החיים שלו ושל המשפחה שלו יהיו בסכנה".
על פי הדיווחים המגיעים מדרום סודן בחודשים האחרונים מתנהלים שם קרבות באזורים נרחבים. אלפי בני אדם נהרגו ומאות נעקרו מבתיהם. מיליוני תושבים נשענים על סיוע הומניטרי כדי להשיג מים ומזון, וסובלים מהיעדר תשתיות בסיסיות היכולות להבטיח תנאי קיום והישרדות בסיסיים.
דו"ח של האו"ם צופה כי בשנת 2012 יותר ממחצית מהאוכלוסייה תסבול מרעב. בתדריך שערכה ולארי איימוס, תת מזכ"ל האו"ם לעניינים ההומניטריים, נטען כי לעת עתה כל חזרה לדרום סודן צריכה להיות מרצון בלבד. הנתונים הנוגעים למספר דרום הסודנים החיים בישראל אינם חד-משמעיים. לפי הערכת הארגונים המסייעים למבקשי המקלט בישראל כ-700 מבקשי מקלט מדרום סודן, מתוכם יותר מ-400 ילדים. לעומת זה, ברשות האוכלוסין וההגירה מעריכים שמדובר בכ-3,000 בני אדם.
מרשות האוכלוסין וההגירה נמסר בתגובה כי ההחלטה לגרש את מבקשי המקלט "התקבלה על דעת משרד החוץ, ולאחר בדיקה מקיפה של המצב בדרום סודן, מאז ההכרזה על מדינתם העצמאית".