חושבים שנשים מרוויחות פחות? אתם לא לבד
סקר חדש, שבדק מה אנחנו חושבים על פערי השכר בין המינים, מגלה כי 86% מהישראלים סבורים כי ישנם פערים כאלה. הנתונים מצביעים על פער תפיסתי גדול בין גברים לנשים באשר לסיבות לפערים: כ-20% מהגברים השיבו ש"נשים זו אוכלוסייה שקל להפלות", לעומת 53% מהנשים
לא, אתם לא היחידים שחושבים כך: רוב האוכלוסיה סבורה שאין כיום שוויון בשכר בין נשים לגברים בישראל; כך עולה מסקר שנערך לאחרונה על ידי Agenda, מכון למחקרי שוק וסקרי דעת קהל.
- מתמטיקה של רואי חשבון - נשים מרוויחות פחות כשליש מהאימהות חשות אפליה בקבלה לעבודה
- דירוג מעלה: 76% מבעלי השכר הגבוה - גברים
86.4% מהנשאלים שענו על הסקר, הן גברים והן נשים, סבורים כי אין שוויון בין המינים, בעוד ש-9.1% מהמשתתפים השיבו כי המצב הקיים כיום הינו שוויוני לגמרי. סך הכל השיבו לשאלון שמולא באינטרנט ושבוצע בפברואר 2012, 584 איש בהתפלגות מייצגת של האוכלוסייה היהודית בגילאי 18 ומעלה. טווח הטעות הסטטיסטית של המחקר הוא 4.0%.
מבין המשיבים בשלילה לגבי אי השיוויון בין נשים לגברים, כ-10% מהגברים מצאו היגיון בפערי השכר ואף אישה לא מצאה צידוק לדבר. רוב גדול, כאמור וכפי שניתן לראות בגרף, סבור כי הפער אינו מוצדק.
קל יותר להפלות נשים
מהי הסיבה העיקרית להפליית נשים מבחינת שכר? הסיבה השכיחה ביותר שענו הנשאלים היא ש"שנשים זו אוכלוסייה שקל להפלות" (53.6% מהנשים ו-20.4% מהגברים).
כשליש נוסף מקרב הנשים (28.6%) סבורות כי הבעיה היא מחסור בחוק הכופה אפליה מתקנת בשכר. כאן הפער בין הנשים והגברים הוא קטן יותר, כאשר כחמישית מהגברים (18.5%) סבורים גם הם שזוהי הסיבה.
כרבע מגברים (23.6%) סבורים שהסיבה העיקרית נעוצה בכך שאין מספיק נשים בדרגי ניהול בכירים ובמשרות ציבוריות. זאת לעומת רק כ-10% מהנשים שסברו כך. בשורה התחתונה, הממצאים מצביעים על פער תפיסתי עמוק בין נשים לגברים באשר לסיבות לפערים בשכר ביניהם.
לפי הסקר, מרבית הנסקרים סבורים כי ישנו צורך מיידי בהתערבותו של המחוקק בנושא. עם זאת, קיים פער בין נשים לגברים באשר לשאלת ההתערבות. רוב גדול של נשים סבור שיש צורך לעומת כשליש מהגברים שסבורים שאין צורך. 10% מהם השיבו ב"לא יודע" - פער של יותר 25% בין המשיבים למשיבות.
רוב גדול של נשים (78.1%) סבורות שהנשים צריכות להתארגן ולמחות נגד המצב הקיים. זאת לעומת כמחצית (48.5%) הגברים.
ומסתבר שיש גברים שמפרגנים: רוב (75.8%) הגברים סבורים שאישה באותו תפקיד ומעמד כמוהם צריכה לקבל את אותו השכר.
הסקר אמנם מביא לידי ביטוי רק את דעות הגברים והנשים באשר לפערי השכר, אך זהו לא סוד שהדעות הללו משקפות את המצב בשטח. במידה שאתם/אתן חשים/חשות שנעשה לכם עוול מבחינת השכר בין המגדרים, ניתן לפנות לנציבות שוויון הזדמנויות במשרד התמ"ת.