הכירו את החברות הכי מזהמות: גרנית כיל ועזריאלי
לידיעת המשקיעים - מדד חדש מדרג חברות ציבוריות שנסחרות בבורסה, על פי עמידתן בתקנים סביבתיים. במקום האחרון המפוקפק עומדת גרנית השקעות שבשליטת עזריאלי ומחזיקה, בין היתר, בסונול, טמבור וסופרגז. התעשיינים תוקפים בתגובה: המדד ישיג תוצאות הפוכות
מה משותף לסונול, טמבור וסופרגז? כולן חברות ציבוריות שנמצאות בתחתית דירוג רמת הציות הסביבתי שמפרסם המשרד להגנת הסביבה. בדו"ח ראשון מסוגו בישראל, דורגו חברות התעשייה לעשירונים על פי קריטריונים סביבתיים. קבלו את רשימת הירוקים יותר והירוקים פחות:
לכתבות נוספות בערוץ כלכלה ירוקה:
החברה שעמדה הכי פחות בתקנים סביבתיים ושקיבלה הרבה נקודות בגין עבירות סביבתיות, היא גרנית הכרמל השקעות: החברה ממוקמת בעשירון העשירי שבתחתית הרשימה, יחד עם החברות הבנות דוגמת סונול שתרמה 83% למיקום של החברה וטמבור. חברות נוספות שבלטו לרעה הן כיל שממוקמת בעשירון השמיני ועזיראלי שממוקמת בעשירון השביעי.
בעשירון השישי נמצאות חברת הדלק פז, קבוצת דלק, והחברה לישראל, עם החברות הבנות כיל (שתרמה 73% ללדירוג של החברה לישראל) ובזן (שתרמה 27% למיקום החברה). את העשירון הרביעי תופסת בז"ן ובשלישי נמצאות טבע ופרטרום.
בעשירון השני ממוקמות חברות שצייתו באופן יחסי לתקנים: שטראוס, אסם, דיסקונט השקעות, כלל, אלביט מערכות ונייר חדרה. ולבסוף - בעשירון הראשון ממוקמות החברות שמזיקות הכי פחות לסביבה ושלא נרשמו בהן ארועים חריגים בשלוש השנים אחרונות, ביניהן אורמת ופלסאון.
למעלה מ-160 מפעלים
החברות שנכללו בדירוג פעולות בתחום התעשייה ונסחרות במדד תל אביב 100, וכן חברות האחזקה הנסחרות במדד ת"א 100 המחזיקות בחברות הפועלות בתחום התעשייה, פרטיות או ציבוריות. בסך הכל, נכללות בו 27 חברות ציבוריות ולמעלה מ-160 מפעלים וחברות שנמצאות ברשותן.
הדירוג מתייחס למידע הרלבנטי לשנים 2009-2011. ומתייחס לשני סוגי מידע: מפגעים או אירועים הידועים למשרד, וצעדים שננקטו נגד חברות שהפרו הוראות שונות שנקבעו בדין, בתנאי רישיון העסק וכדומה. הנתונים מתבססים על המידע הקיים בידי המשרד מתוקף תפקידו כמפקח על פעילות חברות שבבעלותן מפעלים, שתחום פעילותם עלול להשפיע על הסביבה.
הדירג כולל גם ניקוד חיובי לחברות, בגין אמצעים שנקטו בהם דוגמת הכנת דו"חות סביבתיים,דיווח וולנטרי על פליטות גזי חממה, או קבלת היתר לסמן מוצרים בתו תקן ירוק. בתוצאות הדירוג החיובי מובילה אורמת, אחריה ממוקמת כיל ולאחר מכן בבסדר יורד החברות שטראוס, בזן וכלל
מהמשרד נמסר, כי הדירוג נועד לספק למשקיעים בבורסה, כלי בהערכת חברות והסיכונים הכלכליים אליהם הן חשופות בשל אי עמידה בתקנים הסביבתיים. "שיקולים סביבתיים חייבים להיות חלק אינטגרלי בפעילותן של חברות. אני מאמין שהדרוג והגברת השקיפות יגרמו לחברות לאמץ דפוסי פעולה סביבתיים יותר ולמנוע זיהומים מיותרים", מסר השר להגנת הסביבה גלעד ארדן.
לצפייה במצגת של המשרד להגנת הסביבה
תגובות
מהתאחדות התעשיינים נמסר בתגובה: "מדד הציות שהציג המשרד להגנת הסביבה, פוגע בתעשייה ואף יהווה תמריץ שלילי להתנהגות סביבתית ראויה של התעשייה, ובכך הוא משיג בדיוק את המטרות ההפוכות לשמן הוא נועד.
"המדד מוגדר 'מדד ציות', אך בפועל הוא אינו מתייחס לרמת הציות, אלא להיפך - חברה שעומדת בכל הדרישות והתקנים של המשרד, ועוקבת, מנטרת ומקפידה על דיווח שלם וכולל גם של אירועים זניחים ושוליים, נמדדת לחומרה ללא קשר למידת הציות בפועל למדדים ולתקנים.
"השיטה ודרכי העבודה שעל בסיסן הוכן המדד יוצרות הטעייה, שתוצאתה אינה משקפת נאמנה את ביצועי התעשייה לשמירה על הסביבה. כמו כן, ההפרדה בין מדד הציות הסביבתי לבין מדד המציג פעילות חיובית של החברות, הינה הפרדה מלאכותית ולא ברורה.
"החברות הציבוריות מספקות היום מידע מקיף ומפורט אודות מידת הציות שלהן לרגולציה הסביבתית ואודות הסיכונים הסביבתיים הכרוכים בפעילותן. מידע זה מיועד למשקיעים ולמוסדות פיננסים והוא נסמך על מידע מהימן ועל מתודולוגיית הערכת סיכונים. פרסום הדירוג במתכונתו הנוכחית, גורם להטעיה חמורה של ציבור המשקיעים והציבור הרחב".
מגרנית הכרמל נמסר בתגובה: "קבוצת גרנית הכרמל על החברות הבנות סבורה כי, הדרוג אינו משקף נאמנה את תמונת המצב. גרנית הכרמל הסתייגה מהמתודולוגיה, מלוחות הזמנים שהוצבו לתגובה ומהנתונים שעל בסיסם נערך הדירוג. הקבוצה משקיעה מאמצים רבים על מנת לעמוד בכל תקני איכות הסביבה. כל חברות הקבוצה מקיימות קשר שוטף עם כל הרשויות הרלוונטיות, ובכלל זה, המשרד להגנת הסביבה".
מקבוצת עזריאלי נמסר בתגובה: "קבוצת עזריאלי פועלת על פי הסטנדרטים המחמירים ביותר בתחום איכות הסביבה ומיישמת באדיקות את הנחיות גורמי הממשל הרלבנטיים בעניין. הקבוצה איננה מכירה חלק מהנתונים עליהם נשען הדרוג, שהועברו אליה ערב הדירוג, ועל פניו נראה כי הם אינם משקפים את תמונת המצב המוכרת לה. כפי שהובטח למשרד, לאחר שהקבוצה תלמד על בסיס אילו נתונים נשען הדרוג, תוכל להתייחס בהרחבה".