פרג או תמרים: איזה מילוי אוזני המן הכי בריא?
הן אמנם מכילות לפחות 180 קלוריות ליחידה, אך גם באוזני המן יש נקודת אור בריאה: המילוי. הדיאטנית ד"ר מאיה רוזמן מסבירה מהם היתרונות בכל אחד מסוגי המילויים - ואיזה הכי מומלץ
פורים בפתח וכבר כמה שבועות שרשתות השיווק והקונדיטוריות מלאות בשלל אוזני המן עם מגוון בלתי נדלה של מילויים. אמנם עברו מאז כמה שנים, אבל אני עדיין זוכרת את הטעם המופלא של אוזני ההמן שקיבלתי במשלוח מנות מקונדיטוריה איכותית במיוחד היו שם אוזני המן מבצק שקדים בטעם מרציפן עם מילוי קרם וניל וקליפות תפוזים ואחרות מבצק חמאה נימוח עם פולי קקאו שבורים במילוי נוגט עשיר.
עוד על פורים בערוץ בריאות:
עיוות פורים: איך הפכו משלוחי המנות למזיקים?
איך להפוך אוזני המן לבריאות ופחות משמינות
ממורפיום ועד הירואין: היכולת ההיפנוטית של הפרג
כשטעמתי תהיתי מדוע למרות המגוון הרחב של הטעמים, והאיכות המדהימה שבה מכינים את אוזני ההמן הייחודיות, רובנו עדיין מתעקשים על אוזני ההמן הפשוטות, אלו מהבצק חסר החינניות ובמילוי הפרג המסורתי. במקסימום אנחנו משדרגים אותו לשוקולד למריחה.
הבנתי אז שהנוסטלגיה היא זו שטעימה לנו. טעמי הילדות גורמים לנו להנאה שאפילו טובי הקונדיטורים לא יכולים להתחרות בה.
אך האם יש, מלבד הערך הנוסטלגי, גם ערך תזונתי לאוזני ההמן? והאם ניתן ליהנות מן החג, וגם לשמור על המשקל והבריאות? על כך בכתבה שלפניכם.
1. פרג: עשיר בסידן וברזל
במשפחת צמחי הפרג יש יותר ממאה מינים. החשיבות הכלכלית והרפואית הרבה ביותר היא של פרג האופיום, ממנו מפיקים גם את זרעי המאכל. סוג זה הוא המקור לתרופות כמו מורפין (שהשימוש בה מוגבל עקב סכנת התמכרות), קודאין (שמשמש כתרופה לשיכוך כאבים ונגד שיעול) ונרקוטין, שהוא סם מרגיע. את המורפין אפשר להפוך על ידי תהליך כימי פשוט ביותר להרואין, וזוהי הסיבה לניסיונות לצמצם את גידול פרג האופיום.
ישנו מין נוסף של פרג ממנו אפשר להפיק זרעי מאכל וכן את התרופה קודאין. חומר זה נקרא תבאין, וכיום משתמים בו לייצור חומר הרדמה.
בזרעי הפרג המשמשים למאכל יש יותר מ- 500 קלוריות למאה גרם, והם מכילים יותר מ-48% שומן. אך כיוון שפרג שאינו טחון היטב (כמו גם זרעי שומשום שלמים) אינו מתעכל לחלוטין בגוף ובחלקו יוצא שלם החוצה - כמות הקלוריות הנספגת היא לעיתים קטנה הרבה יותר.
הפרג מכיל גם מינרלים רבים, ביניהם סידן, הנמצא בו בכמות גבוהה אפילו מזו שבגבינה הצהובה. גם כמות הברזל בו גבוהה מאוד: 8.6 מ"ג ברזל למאה גרם פרג.
2. שוקולד: מגן מפני הזדקנות ומשפר מצב רוח
למרות 520 הקלוריות שיש במאה גרם של שוקולד ממוצע, ולמרות 25% השומן שבו, ניתן למצוא גם יתרונות תזונתיים רבים בשוקולד לסוגיו, לשמחת המכורים. במחקרים מדעיים רבים שפורסמו בשנים האחרונות הוכח כי הקקאו מכיל כמות גדולה של חומרים נוגדי חמצון הקרויים "פלבונואידים", הפועלים כנגד טרשת עורקים, מגנים מפני תהליכים סרטניים ואפילו מאטים את תהליכי ההזדקנות. בנוסף, הקקאו מכיל חומרים המשפרים את תפקוד צינורות הדם ומווסתים את לחץ הדם והוא מכיל גם מינרלים, כמו מגנזיום, ואפילו מעט ויטמינים מקבוצה B (ניאצין).
ואם כל זה לא מספיק לכם, מחקר מצא כי השוקולד משפיע על המוח ותורם לשיפור מצב הרוח. בנוסף, אם נשווה אותו לממתקים אחרים נראה כי אחוז השומן שבו אינו גבוה יותר מאשר בחטיפים כמו ביסלי או במבה, אך לעיתים איכות השומן שבו עדיפה כיוון שהוא לא עובר טיגון.
אך למרות כל היתרונות חשוב לדעת כי כפית אחת קטנה של מילוי שוקולד באוזן ההמן מכילה יותר מ-60 קלוריות. חשוב גם להדגיש כי היתרונות שלו נובעים מהקקאו עצמו, אך השוקולד כמאכל מכיל אחוזים גבוהים של שומן וסוכר, וקשה להגדיר אותו כ"מאכל בריא".
3. תמרים: מינרלים - וחומר משמר
גם בתמרים יש מינרלים רבים, ביניהם אשלגן, סידן וברזל, אך בכמות נמוכה מזו שבפרג. כמות הקלוריות במילוי זה תלויה בסוג התמרים בו נעשה שימוש והיא נעה בין 134 קלוריות למאה גרם ל-269 קלוריות למאה גרם של תמרים מיובשים. תמרים, כדאי להזכיר, הם הפרי המשמין ביותר כיוון שיש בהם אחוז מים נמוך, גם כשהם טריים.
מלבד הקלוריות החיסרון של מילוי תמרים באוזני ההמן הוא שלרוב נעשה שימוש בממרח תמרים או ריבת תמרים, ואלה מכילים גם חומר משמר.
4. אגוזים
האגוזים למיניהם מכילים 50%-60% שומן, ועל כן הם נחשבים כתחליף למנת השומן בתפריט היומי. למרות חומצות השומן הבלתי רוויות שבהםם (וגם חומצת השומן אומגה3), התורמות לעליה ברמות הכולסטרול הטוב, ולמרות הכמות העצומה של הסידן והברזל שיש בכל סוגי האגוזים, צריך לזכור שכל כף אגוזים מכילה 50 קלוריות (כלומר אגוז אחד של פקאן או אגוז מלך), וזאת עוד לפני שהוספנו למילוי סוכר, דבש או כל ממתיק אחר.
איך לשלב בדיאטה?
באוזן המן קנויה ממוצעת יש כ-180 קלוריות, כולל מילוי של פרג, שוקולד, תמרים או אגוזים. זה מקביל לכמות הקלוריות בארבע פרוסות לחם קל עם גבינה (נכון, זה הרבה פחות טעים, אבל רקכדי שניכנס לפרופורציות). אוזני ההמן הביתיות עשויות להכיל פחות קלוריות, ולו רק בשל העובדה שהן לרו קטנות יותר. סוג הבצק (פריך, שק"מ וכו') או סוג המילוי לא משפיעים במידה ניכרת על כמות הקלוריות, כיוון שבממוצע לכולם אותם מרכיבים ואותו אחוז שומן.
למרות זאת, מי שמרגיש משיכה מיוחדת לאוזני ההמן יכול לשלב אחת כארוחת ביניים גם בזמן דיאטה (במקום ארוחת ארבע או ארוחת עשר, למשל), וזאת מבלי לפגוע בקצב ההפחתה במשקל.
ומה לגבי שאר הממתקים במשלוח המנות? כאשר מדובר בילדים, אם הם אוהבים שקדים או אגוזים, הם כמובן עדיפים בהרבה על החטיפים השונים, בעיקר אלו המטוגנים. אם בכל זאת הם רוצים ממתק, הבייגלה עדיף בהרבה על החטיפים המטוגנים, כיוון שהוא מכיל 4% שומן בלבד, וזאת בהשוואה לביסלי (22% שומן) או במבה (30% שומן).
לגבי כל הסוכריות (ה"נחשים", הטופי, והסוכריות על מקל) – יש בהם כמות עצומה של צבעי מאכל, ובעיקר הצבע המזיק ביותר לילדים: הטרטרזין. במחקרים מדעיים הוכח שצריכת יתר של צבע זה גורמת להתנהגות היפראקטיבית. הילדים נחשבים לצרכנים הגדולים ביותר של צבעי המאכל (המצויים בשפע בממתקים, גלידות, מוצרי חלב) - ומסתבר כי הם גם הנפגעים העיקריים מצבעים אלו. נכון שכמויות קטנות של צבעי המאכל מאושרות לצריכה על ידי משרד הבריאות, אך עדיין עדיף לצרוך מהם מעט ככל האפשר.
הכותבת היא מומחית לתזונה ודיאטה