שתף קטע נבחר

 

עובדים סוציאליים מיואשים: "חיים בהישרדות"

העובדים הסוציאליים שמועסקים בעמותות זועמים על אי קבלת תוספות השכר המובטחות. "בואו נראה מה המדינה תעשה כשאסירים, נשים מוכות ופגועי נפש יסתובבו ברחובות"

אין רווחה לעובדים הסוציאליים: משרד הבריאות אומר שהכסף הועבר, משרד הרווחה אומר שהתחייבויות כובדו, אבל כפי שנחשף שלשום ב-ynet, יותר מ-1,000 עובדים סוציאליים מתוך כ-5,000 המועסקים בשירותים המופרטים - העו"סים המועסקים בעמותות ובארגונים המספקים שירותים למשרדי הבריאות והרווחה - טרם קיבלו את תוספות השכר שעליהן הוסכם בתום מאבק העו"סים במרס אשתקד.

 

מבדיקת הנושא נראה כי לפחות במקרה אחד כספים שהועברו לעמותות ממשרדי הממשלה לא הגיעו אל העובדים הסוציאליים. במקרה אחד לפחות לא ברור אם הכסף הועבר כלל. מה שניתן לומר בוודאות הוא שהמשרדים שאמורים על פי ההסכם לפקח על יישומו נכשלו בכך עד כה.

 

שנה לשביתה: העובדים הסוציאליים נשכחו

 

"העובד הקטן משלם את המחיר". ההפגנה, שלשום (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
"העובד הקטן משלם את המחיר". ההפגנה, שלשום(צילום: עידו ארז)

 

תזכורת: מאבק העובדים הסוציאליים בשנה שעברה:

העובדים הסוציאליים חוזרים לעבוד: יקבלו פחות

מחאת העו"סים: מאות מפגינים חסמו כביש בת"א

העובדים הסוציאליים הפגינו: בעלי הכוח לא לצדנו

 

"זה מרגיש כאילו מישהו לא אומר את האמת. משרד הבריאות אומר שהעביר את הכסף, אבל המנהלים שלנו אומרים בדיוק את ההפך. בתוך כל משחקי הכוח האלה, מי שמשלם בסוף את המחיר זה העובד הקטן", כך סיפר ל-ynet גידי פרץ, עובד סוציאלי בשירות מופרט בבאר-שבע, שעדיין ממתין לתוספות השכר.

 

בדיקה של "עמותא", תא העובדים הסוציאליים המופרטים באיגוד העובדים הסוציאליים, העלתה כי מאות עובדים המועסקים בעמותות שנותנות שירותים למשרדי הבריאות והרווחה לא קיבלו מענק חד-פעמי בסך 2,000 שקלים, שאמור היה להינתן כבר ביוני שעבר. לפי הערכת איגוד העובדים הסוציאליים, מדובר על יותר מ-1,000 עובדים, שלא קיבלו בנוסף גם את תוספות השכר שהיו אמורות להינתן בשתי פעימות - באפריל וביולי 2011. 

 

"מצטמצם בהוצאות ומנסה לשרוד" (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
"מצטמצם בהוצאות ומנסה לשרוד"(צילום: עידו ארז)

 

במשרדי הממשלה טענו כאמור כי הנושא מטופל. במשרד הבריאות אמרו בין היתר כי "קיימנו פגישה עם נציגות העובדים הסוציאליים בהסתדרות והודענו להם שהיחידות אשר משרד הבריאות קונה מהן שירותים, מחויבות לשלם על פי הסכמי השכר". במשרד הרווחה אמרו כי "המשרד עומד בכל ההתחייבויות שלו". מנגד, העובד הסוציאלי פרץ סיפר כי "בתחום שלי בעיר, אני לא מכיר אחד שקיבל את הכסף, ומדובר על עשרות עובדים".

 

פרץ, סטודנט לתואר שני המועסק בחברה פרטית שמספקת דיור מוגן לפגועי נפש במסגרת שירות שמספק משרד הבריאות, נשמע מתוסכל לחלוטין. שכרו החודשי עומד על כ-5,800 שקלים. התוספת שלא התקבלה יכולה הייתה להעלות את שכרו בכ-600 שקלים. "אני מצטמצם בהוצאות כמה שאני יכול ובעיקר מנסה לשרוד", סיפר פרץ. "הכסף שהיה אמור להגיע רטרואקטיבית חסר לי מאוד. מי שמשלמים את המחיר על ההזנחה של המדינה ונדפק בסוף הם המטופלים. המדיניות כאן מכוונת ובאה להחליש את החלשים ביותר".

 

פרץ ועשרות עובדים סוציאליים נוספים החברים בתנועת "עתידנו", השתתפו שלשום בהפגנה מול ועידת איגוד העובדים הסוציאליים שנערכה בבית ברל. המפגינים דרשו שהבחירות להנהגת האיגוד יוקדמו, בטענה שהשטח איבד אמון בהנהגת הארגון לאחר שזו "נכשלה בהבאת הסכם שיביא לשיפור משמעותי בתנאיהם של העובדים ובקיומו של ההסכם הקיים". באיגוד העובדים הסוציאליים דחו את טענות המפגינים: "לא ברור על מה ולמה מפגינים, מדובר באנשים שחברו אליהם כוחות חיצוניים. הם צריכים לזכור שההחלטות באיגוד מתקבלות באופן דמוקרטי".

 

"אפשר לזרוק את ההסכם לפח"

ליאל ז'אן (36), עובדת סוציאלית בתפקיד ניהולי בעמותה שמספקת שירותים לביטוח לאומי ולמשרד הבריאות והרווחה, ממתינה אף היא לתוספות השכר שהובטחו. "בשורה התחתונה עבורנו, העובדים הכי דפוקים, ההסכם הזה הוא רק פיסת נייר שאפשר לזרוק לפח. אצלנו יש כ-30 עובדים שמחכים לתוספות הרטרואקטיביות ולמענק שהובטח בהסכם. קיבלנו תשובות שזה נמצא בדיונים, אבל לטענת מנהלי העמותה, הכספים לא הגיעו אליהם ואין להם מה להעביר".

 

עבור 80 אחוזי משרה, ז'אן מרוויחה כ-3,850 שקלים בחודש. "אני חיה בעצמי על סוף עוני במלחמת הישרדות קיומית", אמרה ז'אן בזעם. "בכל חודש אני מגרדת שקל לשקל. הרבה אנשים שואלים אותי 'למה ההורים שלך לא עוזרים לך?'. זאת שאלה מעליבה ומתסכלת. אני כועסת גם על איגוד העו"סים ובעיקר על משרדי הבריאות והרווחה, מכיוון שכל אחד מהם מתנער והכסף תקוע. לדעתי צריך להשבית את כל השירותים. בואו נראה מה המדינה תעשה כשהאסירים, הנשים המוכות ופגועי הנפש יסתובבו מופקרים ברחובות ללא טיפול ועזרה".

 

יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים, איציק פרי, אמר בתגובה כי "אנחנו תובעים מהממשלה לבטל לאלתר כל התקשרות עם נותן שירותים שלא שילם לעובדים הסוציאליים את שכר המינימום הענפי ולא יישם אצלו את ההסכם. מדובר בהסכם פורץ דרך, אבל בשל ריבוי המעסיקים וההתקשרויות הממשלתיות עם אלפי נותני שירותים, איננו יכולים להגיע לכולם. מחשש לאיבוד מקום עבודתם, אחדים מהעובדים הסוציאליים נמנעים מלדווח לנו על אי ביצוע ההסכם".

 

"העמותות משתמשות בכספים לצורכיהן"

באיגוד העובדים הסוציאליים ציינו כי "עיקר הבעיה היא בעמותות המספקות שירותים למשרד הבריאות", והוסיפו כי "יש עמותות רבות, מרכזים לטיפול בחולי נפש, חברות סיעוד, מרכזים להכשרה ושיקום, שקיבלו את הכסף ממשרדי הרווחה והבריאות ומשתמשים בזה לצורכיהן ולא כתשלום עבור העובדים הסוציאליים". באיגוד ציינו כי ישקלו פנייה לערכאות משפטיות וטענו כי "הסירוב של העמותות חמור ביותר". יו"ר האיגוד פרי אמר כי "האיגוד קיים כבר עשרות פגישות, עם הדרגים הגבוהים ביותר במשרדי הרווחה והבריאות, לאכיפת ההסכם על כלל נותני השירותים למשרדים השונים והושגה בהן התחייבות חד משמעית ליישום ההסכם והפעלת לחץ, על פי חוזי ההתקשרות השונים, על מעסיקים שלא ישלמו לעובדים".

 

עובדים סוציאליים רבים התלוננו על "האגודה לבריאות הציבור", שמספקת שירותים למשרדי הרווחה והבריאות ואשר הופרטה בשנים האחרונות. באיגוד העובדים הסוציאליים אמרו כי פנו לאגודה מספר פעמים כדי שזו תשלם את התוספות לעובדים, אך ללא הועיל. אחד המועסקים באגודה שסירב

להזדהות סיפר כי "אני ועובדים רבים לא קיבלנו את התוספות. נעשתה פנייה למשרד הבריאות, אבל עד כמה שאני יודע לא התקבלה תשובה. גם ככה אנחנו לא מתוגמלים והעובדה שלא קיבלנו את מה שסוכם, מעליבה מאוד. עם שכר שהוא כמעט מינימום, קשה לקיים משפחה. זו התוצאה של הפרטה והתנערות המדינה מהמחויבויות הבסיסיות שלה כלפי העובדים". אותו עובד גם תקף את האיגוד שלדבריו "הוכיח כאן שהוא לא נותן גב לעובדים הכי חלשים".

 

ב"אגודה לבריאות הציבור" אמרו בתגובה: "יש לנו פעילויות הממומנות על ידי משרד הרווחה ועל ידי משרד הבריאות. עד כה, משרד הרווחה עדכן את תעריפיו בהתאם להסכם העובדים הסוציאליים ולכן העובדים בפעילויות אלו, שכרם עודכן בהתאם. אנו מקווים שגם משרד הבריאות יפעל בהתאם ואז גם העובדים הקשורים לפעילויות אלו יקבלו את העדכונים". ממשרד הבריאות נמסר בעניין זה: "'האגודה לבריאות הציבור' לא פנתה אלינו מעולם בנושא. אנחנו שומעים את הטענה לראשונה והיא תיבדק". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"מישהו לא אומר את האמת". גידי פרץ
צילום: עידו ארז
"לא יכולים להגיע לכולם". איציק פרי
"חיה בעצמי על סף עוני". ליאל ז'אן
מומלצים