תוך שנה וחצי: שיווק קרקע בצריפין ובתל השומר
מנכ"ל רשות המקרקעין הודיע על שיווק הקרקעות לדיור ב-5 שטחי בסיסי צה"ל גדולים שיפונו. פוטנציאל הבנייה: 50-40 אלף יחידות דיור. המנכ"ל ליברמן ציין: בשטחים שצה"ל יפנה בין גדרה לחדרה קיים פוטנציאל לבניית כ-100 אלף יחידות דיור
רשות המקרקעין תתחיל בעוד כשנה וחצי לשווק קרקעות לדיור למגורים מהשטחים של בסיסי צה"ל בגוש דן ומרכז הארץ שעומדים להתפנות. מדובר בפינוי קרוב של 5 בסיסים גדולים במתחמי צריפין, תל-השומר, מחנה השלישות ברמת-גן, מחנה ברודצקי בגבעתיים ומחנה סירקין ליד פתח-תקווה. מדובר בפוטנציאל לבניית 50-40 אלף יחידות דיור.
כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן :
בשורה זו הביא היום (ד') מנכ"ל הרשות, בנצי ליברמן, לוועדה לביקורת המדינה של הכנסת בדיון מעקב שערכה על יישום דו"ח מבקר המדינה לגבי פינוי מחנות צה"ל באזור המרכז. משרד הביטחון ורשות המקרקעין כבר מכינים את פינוי הבסיסים שעומד לצאת לפועל בחודשים הקרובים. יו"ר הוועדה ח"כ רוני בר-און (קדימה) לא התלהב. "קצב פינוי המחנות איטי מדי, שרי הביטחון והשיכון מצפצפים על הביקורת", אמר בר-און.
דו"ח המבקר מתח ביקורת חריפה על ההתנהלות הכספית והארגונית של משרד הביטחון בנושא הפינוי לאורך השנים. בר-און הוסיף ואמר כי "ללא תאריכי-יעד קבועים מראש, נראה כי משימת פינוי המחנות וניקוי השטחים לקראת שיווקם לבניית דירות, איננה עומדת בראש סדר העדיפויות של משימות הצבא".
המנכ"ל ליברמן ציין כי בשטחים שצה"ל יפנה בין גדרה לחדרה קיים פוטנציאל לבניית כ-100 אלף יחידות דיור. לדבריו הסכם הפינוי של חמשת הבסיסים הגדולים ייחתם בימים הקרובים, ויתחיל התכנון לשינוי היעד. מדובר בשטחים המיועדים לבינוי של כמחצית הפוטנציאל האמור כלומר כ-50-40 אלף דירות. מתחם צבאי נוסף שעומד לשנות את ייעודו למגורים אזרחיים הוא מחנה 80 ליד פרדס חנה.
סמנכ"ל משרד הביטחון בצלאל טרייבר ציין כי בשנתיים האחרונות החזיר צה"ל למדינה כ-65 מחנות, ובחודשים האחרונים לבדם עוד 6 בסיסים: אחד במתחם קסטינה, והאחרים ליד היישובים מעלה כוכב, אחיאל, סינדיאנה, תל-ישמעאל ותל נמרוד. עוד 15 בסיסים נמצאים בתהליך החזרתם לרשות המדינה.
הוא נשאל מדוע אין מפנים גם את הבסיס הנטוש ששכן במבנה המשטרה המנדטורית באבו-גוש, ואיננו בשימוש כבר 20 שנה. תשובתו: צה"ל עומד לשקם אותו כבסיס של פיקוד העורף, אבל מאחר שמדובר במבנה היסטורי המיועד לשימור, "נסדיר בשיתוף ארגוני הסביבה לשכן בו גם מתקן לשירות הציבור", אמר ולא פרט.
רצועת הקרקע הכי מבוקשת בארץ
עו"ד אברהם נאמן העלה את סוגיית פינוי מתחם חיל האוויר בשדה דב שבצפון תל-אביב. בהיותו גם יזם נדל"ן הוא ציין את ההכרח שבפינוי מאות דונמים של קרקע יקרה למדי. נאמן ציטט שיחה עם הרמטכ"ל לשעבר, דן חלוץ, כשהיה בעבר הרחוק מפקד חיל האוויר בה אמר חלוץ, לדבריו כי "החיל אינו זקוק לשדה דב, אבל לא השתגענו לוותר על השטח הכי יקר בתל אביב, בגלל שחיל האוויר לא יקבל עבורו כל תמורה".נאמן הדגיש כי למרות החלטת הממשלה על פינוי השדה שהתקבלה לאחרונה, עדיין אין תאריך יעד לפינוי. "חשוב לזכור שבשטח שדה דב ניתן לבנות 50-60 אלף יחידות דיור, שיביאו להורדת מחירי הדיור בתל אביב, מה שישפיע על כל שוק הנדל"ן".
ישראל גודוביץ', לשעבר מהנדס העיר תל-אביב, הוסיף שבתפקידו זה תוכננו לשטח הזה כ-60 אלף יחידות דיור למגורים, ובתי מלון עם כ-10 אלפים חדרים. לדבריו זוהי רצועת הקרקע הכי מבוקשת בארץ, אבל במקום בניינים בני 4 קומות תכננו מגדלים של 40 קומות, כשכל הדירות צופות לים. "התוכנית מוסכמת גם על הגופים הירוקים", טען.
סמנכ"ל משרד הביטחון טרייבר ציין בתשובה כי השטח הצבאי במתחם שדה דב הוא קטן, ורובו בשימוש אזרחי, אבל אמר כי "ברגע שהשדה יתפנה – גם צה"ל יעזוב אותו". מנכ"ל רשות המקרקעין ליברמן הוסיף: "אנחנו מצדנו מעוניינים לשווק כמה שיותר מהר את מאות הדונמים שבמקום וברשותנו". אבל עיריית תל-אביב מעוניינת בהמשך קיומו של שדה דב, כדי להקל על תושבי העיר הטסים לנופש באילת.
יו"ר הוועדה בר-און תקף במהלך הדיון את התנאי שמעמיד צה"ל לפינוי בסיסים במרכז, בקבלת התקציב להעברת הבסיסים לנגב. הוא גם חזר ותקף את תשובות שרי הביטחון והשיכון לדו"ח המבקר שהתריע על קצב הפינוי האיטי.
"השרים מצפצפים על מבקר המדינה ולא הפנימו את הביקורת", אמר בר-און, "הממשלה טיפלה בדו"ח הביקורת באופן רשלני, והתנהלות משרד הביטחון לא עונה להתחייבויות וללוח הזמנים שהוא עצמו נתן. מדובר בהתנהגות קלוקלת של משרדי הממשלה". הוא ציין כי מנכ"ל משרד ראש הממשלה ונציג של מזכירות הממשלה שהוזמנו לדיון לא טרחו להופיע.
מחנה צריפין
צילום: יובל טבול
מומלצים