שתף קטע נבחר

 

מי אמר שלא חוזרים על בדיחה פעמיים?

לרגל פורים, מועדון הסרט המופרע פושט את כל המסיכות ובודק בדיחות ששוחזרו ומוחזרו לאורך השנים על המסך הגדול. ממהתלת הראי ועד ללוע הארי - סצינות משעשעות שחזרו על עצמן מחופשות בסרטים שונים לאורך ההיסטוריה

מדי חודש, כבר שלוש שנים, אנחנו תופסים מישהו ששינה את העולם עם הקומדיות שלו, מנסים להבין מה עבר לו בראש כשעשה מה שעשה, ואז על במות הסינמטקים מספרים את סיפורו ומקרינים סרט על המסך, כי ככה צריך לראות קומדיות (זה עובד הכי טוב כשיש בשורה השלישית מישהו שצוחק חזק ומדביק את כל הקהל).

 

לפעמים אתם צופים בסרט או תכנית וברגע ממש מצחיק אומרים לעצמכם "רגע, לא ראיתי את הבדיחה הזו כבר איפשהו קודם?". אז תשמעו סיפור: לפני כמה חודשים, במפגש שהוקדש לרוברטו בניני, באמצע הקרנת הסרט "ג'וני סטקינו", לחש לי גל, אחד הצופים הקבועים במועדון: "הנה מצאנו עוד אחד".

 

בניני ב"ג'וני סטקינו". הריצו לסצינת המראה ב-1:30

 

בסצנה שהוקרנה באותו רגע בניני שיחק שני תפקידים ופגש את הכפיל של עצמו. הכפיל התחיל לחקות את התנועות של בניני "האמיתי" וגרם לו לחשוב שמדובר בראי. זה היתה בדיחת "הראי" המפורסמת, שבה מישהו הופך את עצמו לבבואת ראי של חברו.

 

גראוצ'ו מרקס. מי הכי כסיל בעיר? ()
גראוצ'ו מרקס. מי הכי כסיל בעיר?

 

לכבוד פורים, נחשוף ב"מועדון הסרט המופרע" את הבדיחות, שמתמחזרות להן שוב ושוב אצל קומיקאים רבים. לפעמים זו השראה, לפעמים מחווה, ולפעמים סתם שני אנשים מוכשרים שחשבו כל אחד בנפרד על אותו דבר - אתם תשפטו. התגליות מרעישות ובסוף יש חידה.

 

מראה כפולה ומכופלת

נפתח בראי – האחים מרקס רצו לייצר סצנה שבה מרגל מתגנב לבית ושובר מראה. בעל הבית (גראוצ'ו) מתעורר מהרעש ויורד לראות מי נמצא בבית. המרגל (הארפו) עושה עצמו כאילו הוא הבבואה, והרי לכם הסצנה המקורית מהסרט "מרק ברווז" (1933).

 

סצינת המראה מתוך "מרק ברווז"

 

כשנוצרה הסצנה ביקשו המפיקים של הסרט להשמיט אותה, כי היא הייתה ללא מילים והזכירה להם את ימי הסרט האילם המיושן. האחים מרקס התעקשו, והתוצאה היא אחת הבדיחות הממוחזרות בהיסטוריה של הקולנוע. מאז עשו לסצנה הזו אין-ספור מחוות, מסרטי אבוט וקוסטלו, דרך "זהו זה" ועד ל"פמילי גאי":

 

סטואי מול היטלר ב"פמילי גאי"

 

והנה גרסה שנוצרה 20 שנה אחרי הביצוע המקורי בהשתתפות הארפו מרקס עצמו מתוך התכנית "אני אוהב את לוסי":

 

 

החביבה עליי מכולן היא גרסה מפתיעה של תכנית הילדים "פרפר נחמד" עם עוזי חיטמן בתפקיד גראוצ'ו עם השפם והמשקפיים המפורסמים (הריצו ל3:30):

 

עוזי חיטמן ב"פרפר נחמד". בדיוק אותו דבר?

 

נראה שהאחים מרקס המציאו רוטינה קומית גאונית. אבל.... היכונו לחשיפה: מישהו עשה את זה קודם! הקטע הבא צולם ב-1921, תריסר שנים לפני כן (הריצו תכף ומיד ל-2:15):

 

אפקט המראה: מישהו עשה את זה קודם

 

מי זה לכל הרוחות? קוראים לו מקס לינדר; למעשה הוא נחשב לסופר-סטאר הראשון של הקולנוע, ועצוב לומר, הקומיקאי שההיסטוריה שכחה. הוא יצר את הקומדיה הראשונה שלו ב-1905 כשהקולנוע היה רק בן תשע (צ'רלי צ'פלין התחיל לעשות סרטים רק עשור לאחר מכן).

 

הארי הנדוש

ואם כבר מדברים על צ'פלין, נעבור לסצנה הממוחזרת הבאה – סצנת האריה. בסרט "הקרקס" (1928) הייתה סצנה נפלאה שבה צ'פלין נכנס לתוך כלוב שבתוכו ישב אריה. בשלב מסוים צ'פלין היה בטוח שהאריה הזה חמוד ולא יזיק לו, והתחיל לשחק אותה גיבור. אבל האריה הראה לו מהר מאד שלא זה המצב. הנה הסצנה המקורית:

 

 

המצב של אדם כלוא בכלוב האריות מצא חן בעיניי הרבה אנשים, ששמחו לשחזר אותו. אבוט וקוסטלו קפצו על המציאה בסרט "Africa Screams" ב-1949 (הריצו ל-5:30) כשאבוט בטוח שמדובר באדם בתחפושת אריה:

 

 

הבדיחה מופיעה עוד קודם, ב-1937, כעבודתו הראשונה של מל בלאנק – הגאון שמאחורי באגס באני, כשדובב את פורקי החזיר צוחק על שור זועם כשהוא בטוח שמדובר באדם בתחפושת (הריצו ל-4:55):

 

 

נו, גאון הצ'פלין הזה, כולם מחקים אותו. נכון? אהה...לא. מישהו עשה את זה קודם? כן. את הסצנה הזו כמעט במדויק ביצע, בשנת 1920, קומיקאי ושמו מקס לינדר. הנה פיסה נדירה מהסצנה המקורית (שנחשבה אבודה עד שנתגלה עותק שלה לפני שנים לא רבות):

 

 

מסתבר שצ'פלין לא פיספס אף סרט של לינדר ולמעשה גדל עליו. את רעיון השפם והשלומיאליות קיבל מלינדר. ביום שמת לינדר, סגר צ'פלין את אולפני ההסרטה שלו והודיע בעיתונות ש"הפרופסור מת". עד כאן הסיפור נשמע יפה. אבל האמת היא עצובה: לינדר עשה מאות סרטים בצרפת. הוא התגייס ולחם במלחמת העולם הראשונה ונפצע קשה. מי שקיבל את הידיעה על כך במערכת העיתון כל כך התרגש, שלא קרא את הידיעה כמו שצריך ופרסם "מקס לינדר נהרג".

 

מקס לינדר ב"Seven Years Bad Luck". כולם גנבו ממנו ()
מקס לינדר ב"Seven Years Bad Luck". כולם גנבו ממנו

 

כשחזר לינדר לתפקד, זה כבר היה מאוחר מדי בשבילו. צ'פלין עלה לגדולה, ובהוליווד הציעו לו לשמש כמחליפו. הוא יצר כמה סרטים, אבל התקשה לחזור לתודעת הקהל. הוא סבל מבעיות בריאות ומדכאונות וב-1925 הוא ואשתו שמו קץ לחייהם בחדר בית מלון בווינה, כשהוא רק בן 42. מתוך כ-500 סרטים שאנחנו יודעים שעשה שרדו רק כתשעים. השאר התפוררו או אבדו ולינדר הפך להערת שוליים בהיסטוריה של הקולנוע.

 

אבל היי, מה הדכאון? פורים בפתח, וחוץ מזה, דברים כאלה כבר לא קורים היום - הקהל ערני וארגוני זכויות היוצרים עושים את שלהם. אז זהו ש...הנה אחת הסצנות הזכורות מהסדרה "חברים", בפרק חג ההודיה (1998). לג'ואי נתקע הראש בתוך תרנגול הודו ענק:

 

 

גדולים החברים האלה, אה? רק בחודש שעבר סקרנו פה את עלילותיו של הקומיקאי הבריטי רואן אטקינסון, הלא הוא מיסטר בין. ולא תאמינו מה מחכה לכם כשתריצו ל-3:30 בקטע שצולם 8 שנים לפני כן - אותו תרנגול, אבל הפעם על ראש בריטי: 

 

 

רק באמריקה? לא ממש

"האמריקנים האלה", תגידו, "לוקחים מאחרים והופכים את זה לשלהם". אז זהו שליוסי בנאי ולרבקה מיכאלי יש מערכון מפורסם מאוד בשם "זהירות נהגת". במערכון הזה, (מאלה שהיינו שומעים בשבת בבוקר) מיכאלי נכנסה עם מכונית לתוך סדרה של חנויות, שוברת חלונות ראווה ונעצרת בתוך בית מרקחת. בעלה מגיע הביתה ומספר ששמע על איזו נהגת מטומטמת שעשתה תאונה במרכז העיר, וצוחק על הבעל המטומטם שלה שנתן לאשתו לנהוג במכונית. אשתו אומרת שהיא לא חושבת שזה מצחיק ובנאי עונה לה את המשפט שנכנס לפנתאון ההומור הישראלי: "אותי... זה... מצחיק".

 

קלאסיקה ישראלית? נכס צאן ברזל? גם אנחנו, רבותי, "ממחזרים". בשנת 1951; סיד סיזר, כוכב תכנית המערכונים הראשונה בעולם מבצע את אותו המערכון. בצוות הכותבים של התכנית השתתפו וודי אלן ו מל ברוקס הצעירים:

 

 

הפעם, לכבוד פורים, על במת הסינמטק ייחשפו סצנות בתחפושת, מיטב הרגעים הממוחזרים מעולם הקומדיה (ידעתם שיש קשר הדוק בין ג'רי לואיס ל"אל תלחצי אני בדרך"?). איש לא יימלט והקהל ישפוט אם מדובר במחווה של מעריץ או בקופי פייסט לאור היום.

 

בסיום המפגש תינתן הזדמנות נדירה לצפות בעותק פילם של "סרט מטוגן" (1977), תסריטם הראשון של האחים צוקר וג'ים אברהמס (רגע לפני שיצרו את אם כל הפרודיות "טיסה נעימה"), ובבימויו של ג'ון לנדיס ("האחים בלוז") שמורכב כולו מפרסומות, תכניות טלוויזיה וטריילרים לסרטי קולנוע שלא נוצרו מעולם. מיקרופון שתוקף מרואיינים ושרירן שרוקד "הבה נגילה" הם רק חלק מהנושאים החשובים שבהם עוסק הסרט, לרבות סרט קראטה פיקטיבי עתיר בדיחות טפשיות.

 

הטריילר של "סרט מטוגן"

 

סרט זה שהפך לפולחן הופק בתקציב זעום, הפך מהר מאוד לשובר קופות ונכנס לרשימת הקומדיות הרווחיות והמצליחות בהיסטוריה.

 

ולסיום, החידה לגולשים: לפניכם קטע של באסטר קיטון מתוך הסרט"Hard luck" מ-1921. התוכלו לגלות באיזו קלאסיקה ישראלית שנכנסה לפנתאון ההומור הישראלי השתמשו באותה הבדיחה?

 

 

  • טקבקו את תשובותיכם, בין הפותרים נכונה יוגרל טוקבק מפרגן חוזר מטעם כותב המאמר. ושיהיה פורים שמח!

 

אלון גור אריה הוא במאי, תסריטאי ומרצה ב"מועדון הסרט המופרע " ברחבי הארץ. בפורים - יום רביעי, 7 במרס - יוקדש האירוע בסינמטק ירושלים לקומדיות בתחפושת עם הקרנת "סרט מטוגן". האירוע יגיע לסינמטק תל אביב למחרת - יום חמישי, 8 במרס; ולסינמטק חיפה ביום חמישי, 22 במרס.

 

מפגש "מצ'פלין ועד הארטיסט" עם הקרנת הסרט "חמים וטעים" יערך ביום רביעי, 14 במרס באולם הקולנוע של קיבוץ מזרע . מפגש שיוקדש לתולדות החבובות יערך בסינמטק תל אביב ביום שבת, 17 במרץ עם סרטם החדש "החבובות". מפגש רואן אטקינסון יערך ביום ראשון, 18.3 בסינמטק שדרות , וביום רביעי, 28 במרץ בסינמטק ראש פינה  עם הקרנת הסרט "מיסטר בין". מופע "היפופוטם" והקרנת "המוסד הסגור" יערכו ביום שישי, 16.3 בסינמטק תל אביב .

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים