אמצעי מניעה: קונדום לנשים, גלולות לגברים
הקונדום לנשים שהגיע לארץ מביא עימו עצמאות על אמצעי המניעה. אך האם הוא באמת יכול לשמש כתחליף לקונדום הגברי? ומתי נזכה לגלולות למניעת הריון עבור הגברים? מומחה עונה ועוזר לעשות סדר במאבק הנצחי בין הסדינים
הבשורות על הגעת קונדום לנשים עוררו תקווה הססנית אצל לא מעט נשים. מעתה, כך מובטח לנו, לא יהיו עוד ויכוחים על "שמת קונדום?" והסברים על החשיבות במניעת הריון לא רצוי וחשוב מכך, הגנה מפני מחלות מין. האפשרות של נשים להסתובב עם קונדום כמו גברים יכולה להיות בשורה של ממש, כזו שתביא קצת שוויון למיטה, אבל בחינה מקרוב של "לה לונה" מעוררת תהיות לגבי סיכוייו של הקונדום הנשי להפוך לתושב קבוע בכיס בדייטים.
- לעוד עצות בריאות, היכנסו לערוץ פארם-נט
החדש שלנו
עוד כתבות על אמצעי מניעה :
- סוגרים את הבסטה: אמצעי מניעה לצמיתות
בשיחה עם פרופסור דניאל זיידמן, יו"ר החברה הישראלית לבריאות מינית ואמצעי מניעה ורופא נשים בכיר במרכז הרפואי שיבא תל-השומר, הוא מפרט על יתרונותיו וחסרונותיו של קונדום לנשים, ועוד חידושים בתחום אמצעי המניעה לנשים, וגם לגברים.
1. קונדום לנשים
לפרופסור זיידמן יש בעיקר דברים חיוביים לומר על הקונדום החדש, לה לונה, "הוא מעביר את האוטונומיה לידיים נשיות. דיברתי עם כמה נשים שציינו שבדייטים הן מוטרדות אם הבחור כן ישים קונדום או לא, והחשש מעימות על הנושא עולה. את הקונדום הנשי אפשר לשים עד שמונה שעות מראש, בלי להיות תלויה באחריותו של מישהו אחר. הוא גם לא תלוי בזקפה מלאה, כך שהוא מאפשר ספונטניות בכל הנוגע לקיום היחסים".
עם זאת, כשמוציאים אותו מהאריזה מתגלה שרוול שקוף ושמנוני, רחב הרבה יותר מקונדום לגברים, כדי שיתאים להכנסה לאיבר המין הנשי. הוא גם מותיר שוליים רחבים בחוץ שגורמים לאיבר המין הנשי להיראות קצת כמו כניסה לשרוול בשדה תעופה, אחרי הכנסתו. השוליים אמורים למנוע אפשרות בה איבר המין הגברי "עוקף" אותו בטעות כדי שלא תתבצע חדירה בלעדיו.
"אני לא חושב שהוא יחליף גלולות אצל נשים שנמצאות בזוגיות קבועה", מודה פרופסור זיידמן, "אבל הוא זכה לפופולאריות בארצות הברית אצל נשים בקולג'ים. הוא מתאים למי שנמצאת בשלב בו היא מחליפה בני זוג, זה פיתרון נוח. יש גם גברים שדיווחו שהוא נוח להם יותר כי הוא לא הדוק על האיבר, אבל כמובן שצריך לנסות ולראות אם הוא מתאים לכן ולכם".
מתברר שעל אף צורתו המעט מגושמת, זכינו בגרסה משודרגת, "הגרסה הקודמת לוותה בקולות של גומי חורקני", מוסיף פרופסור זיידמן "הרגשת כאילו שיש לך מזרן גומי בתוך הגוף. עכשיו סוג הגומי הוחלף לסוג נוח יותר".
מבחינת יעילות בהגנה מפני הריון הוא מספק הגנה זהה לקונדום לגברים, ואף עולה עליו במעט לגבי הגנה ממחלות ממין בגלל שהוא מכסה שטח נרחב יותר. כמו כן, הוא אינו עשוי מלטקס ולכן טוב לשימוש לרגישים לחומר, ובטוח לשימוש עם חומרי סיכה.
חלק מהגברים ששמעו עליו העירו שיכול להיות אישה שתגיע לדייט עם הקונדום "בפנים" מראש, עלולה להיתפס כ"קלה". מצד שני, אף גבר שהולך עם קונדום בכיס לא נחשב ל"זול", אז אולי הגיעה השעה שגם לנשים תישמר האופציה להגן על עצמן בלי לסמוך על פרטנר חדש שהן לא תמיד מכירות.
בעיה אחת שקשה לפתור היא המחיר הגבוה, 55 שקלים לשלוש יחידות לשימוש חד פעמי, לעומת כ-40 שקלים לחבילה של 12 קונדומים לגברים. "למי שנמצאות במערכת יחסים קבועה משתלם יותר להיבדק ולעבור לאמצעי מניעה אחרים" מסכים הפרופסור, ומצר על כך שהרווקות שבינינו צריכות לשלם מחיר יקר יותר על המין הזמין שלהן מאשר הרווקים.
בשורה התחתונה
יתרונות: מגן מפני הריון ומחלות מין כמו קונדום לגברים, ומאפשר לנשים אוטונומיה בכל הנוגע למין מוגן. ניתן להכניסו עד שמונה שעות לפני קיום היחסים, והוא לא מצריך זקפה מלאה.
חסרונות: המחיר היקר, ההחדרה מעט מסורבלת, והעובדה שנוכחות של גומי באיבר המין הנשי עלול לפגום בהנאה, בדיוק כמו הדיווחים אצל זוגות המשתמשים בקונדום גברי. מצד שני, אולי גם לזה רק צריך להתרגל.
2. גלולות ללקיחה ברצף
מוצר שעתיד לצאת לשוק בארץ תוך חודשיים הוא גלולות ה" Seasonique" של טבע, שתאפשר לא לקבל מחזור. מדובר בחפיסה המכילה יותר גלולות, שניתן לקחת ברצף ולקבל מחזור רק פעם בשלושה חודשים. למי שתרצה, הגלולות יאפשרו לא לקבל מחזור אפילו במשך שנה מלאה.
פרופסור זיידמן מסביר שמדובר יותר בשינוי בתפיסה מאשר בחומרי הגלולות. "לפני שנתיים עשינו מחקר בו השתתפו עשרה רופאים, ונתנו למעל 130 נשים לקחת ארבע קופסאות של גלולות ברצף. שי שליש מהן היו מרוצות מכך בעוד השליש שביקש להפסיק העיד כי הסיבה היתה שהסביבה הקרובה אמרה להן שזה נתפס כלא נורמאלי לא לקבל מחזור".
בארצות הברית כבר נמכרות גלולות שניתן לקחת ברצף, כשהשינוי המהותי הוא פשוט אריזה של מה שהיה פעם ארבע חפיסות כחפיסה אחת. "חברת טבע אימצה את הרעיון והביאה אותו לארץ", אומר פרופסור זיידמן, "וזה לקח זמן כדי לקבל אישור של ה-FDA, ותודות לכך המחקרים והבדיקות המקיפות שנעשו הביאו הוכחות מדעיות מסודרות לכך שהשימוש בגלולות באופן הזה בטוח".
האם אלו אותן גלולות שכבר נמצאות בשימוש, רק מאוחדות בקופסה אחת?
"אלו אפילו גלולות 'ישנות' יחסית, כי הפרוגסטרון שבהן היה בשימוש בשנות ה-80, ונחשבות מאוד בטוחות, אך גם כבעלות קצת יותר תופעות לוואי".
בשורה התחתונה
היתרונות: לא לקבל מחזור במשך ארבעה חודשים ואפילו שנה!
החסרונות: תופעות לוואי כמו אקנה ושיעור יתר לרגישות לכך עלולות לצוץ, והמחיר בגלולות חדשות שכמעט תמיד יקר יותר בחודשים הראשונים ליציאתן לשוק.
3. גלולות עם אסטרוגן טבעי
גלולה חדשה נוספת בשם קלייר שתתחיל להימכר בחודשים הקרובים אמורה להיות ידידותית יותר לגוף הנשי. "עד היום כל הגלולות הכילו אסטרוגן סינתטי, שלא מתפרק בגוף ומעלה את רמת השומנים בדם" אומר פרופסור זיידמן, "האסטרוגן בגלולה החדשה מיוצר באופן כימי, אך הוא זהה להורמון שנמצא בגוף באופן טבעי, כך שגם יתפרק בגוף וייצור פחות תופעות לוואי ופחות דימומים".
במוצר החדש יש גלולות עם חמישה סוגים שונים של הרכבים הורמונאליים, ופרוגסטרון בעל עוצמה, ששומרים על סדירות המחזור.
עוד גלולה עם אסטרוגן טבעי היא ZOELY, שנמצאת כעת בהליכי רישום מתקדמים לקראת תחילת מכירתה בארץ. במקרה שלה הרכב ההורמונים בכל גלולה יהיה זהה, וגם סוג הפרוגסטרון שלה אחר. "היא תגרום לעוד פחות תופעות לוואי ככל הנראה ותהיה עוד יותר יעילה" אומר פרופסור זיידמן.
בשורה התחתונה:
היתרונות: פחות תופעות לוואי, ובמיוחד דימומים קלים יותר
החסרונות: המחיר שיהיה גבוה יותר לפחות בחודשים הראשונים, מינון חזק של פרוגסטרון והצורך להמתין עד שיתחילו למכור אותן.
4. אולטרסאונד לגברים
בעוד עולם אמצעי המניעה לנשים פורה ומתפתח כל העת, הניסיונות למצוא אמצעי מניעה חדשים לגברים שיהיו המקבילה לגלולות נתקלו באינספור קשיים. "פריצת הדרך הגדולה ביותר בתחום היתה ב-1930 כשפיתחו את הלייטקס ואיתו את הקונדומים" אומר פרופסור זיידמן, "ניסו הרבה דברים מאז, אבל בניגוד למחזור הנשי, ייצור הזרע הוא רציף, וקשה לעצור אותו באופן הפיך".
לאחרונה מתפרסמים מאמרים בארצות הברית שמעידים על ניסיונות מוצלחים של ירידה משמעותית בספירת זרע באופן זמני לאחר חשיפה של אשכי חולדות לאולטרסאונד, גלי קול שמחממים אותם. לדברי פרופסור זיידמן עוד מוקדם לשמוח או לסמוך על תוצאות המחקר: "הוא בשלב שמאוד מאוד רחוק מלהוכיח שזה עובד ביעילות ובלי תופעות לוואי מסוכנות בבני אדם. מה גם, שסביר להניח שלא כל גבר ירצה לשים את אשכיו תחת חימום".
בשורה התחתונה:
היתרונות: אמצעי מניעה נוח ולא פולשני לגברים, בלי כדורים או זריקות.
החסרונות: ככל הנראה נצטרך לחכות זמן לא מבוטל עד שהמחקרים יוכיחו שהטיפול בטוח לשימוש, אם בכלל.
5. זריקה חודשית בשילוב גלולות לגברים
עם זאת, יש פיתוח אחד שכן נשמע כמו בשורה בתחום אמצעי המניעה לגברים. מדובר בשילוב של זריקת טסטוסטרון שניתנת אחת לחודש, בשילוב לקיחת כדורים המכילים פרוגסטרון. "הטיפול הזה נמצא בתהליכי פיתוח מתקדמים. במקביל למחקר נעשו סקרים כדי לבדוק את מוכנותם של גברים לעבור אותו,
ויש אחוז לא מבוטל שמסכימים".
לכשיאושר השימוש, סביר להניח שהוא יבוא עם רשימה של אזהרות ותופעות לוואי שעלולות לעורר חשש מה, כמו כל הורמון שמוחדר לגוף. עם זאת, נשים מקבלות על עצמן את תופעות הלוואי והשינויים ההורמונאליים של הגלולה למעלה מ-50 שנה. עכשיו, סוף סוף, זוגות יוכלו להתחלק בטיפול ההורמונאלי.
בשורה התחתונה:
היתרונות: זריקה פעם בחודש בלבד, ואפשרות לחלוקת הנטל ההורמונאלי עם בת הזוג
החסרונות: יקחו עוד כמה חודשים לפחות עד שהמוצר יהיה זמין, ולכן טרם ידוע מה מחירו או תופעות הלוואי שבאות איתו.