עובדות זרות: צפו בצרעות מחסלות מזיקים בשדות
פתרון חדש בהדברה: החקלאי מקבל גלמי כנימות שהרקמות הפנימיות שלהן נזללו. הצרעות שיבקעו מהן ישמשו לחיסול מזיקים בדרך טבעית. מסובך? צפו בסרטון וגלו איך הן עושות זאת
חקלאים וגננים רבים מכירים את המאמץ והתסכול בהתמודדות עם הדברת מזיקים, במיוחד כאשר מתאמצים להמנע משימוש בחומרי הדברה כימיים. פיתוח חדש מאפשר לעשות זאת באמצעות זחלים של צרעות, שמגיעות בתוך מומיות של כנימות.
עוד על הדברה ביולוגית:
- תל-אביב נגמלת מהדברה: צפו ב"מהפכה הירוקה"
- עכבישים ידידותיים להדברה ביולוגית
- הדברה ביולוגית: להילחם במזיקים דרך הטבע
מדובר בפיתוח של חברת ביו-בי מקיבוץ שדה אליהו, המתמקדת באמצעי הדברה ביולוגית בחקלאות במטרה לחסל מזיקים בדרך טבעית. הצרעות מגיעות לצרכנים בשלב הגולם, כשהן שוכנות בתוך מומיה של כנימה שאותה חיסלו לאחר שזללו את רקמותיה הפנימיות.
החקלאי מקבל לידיו קופסאות סגורות שבתוכן גופות הכנימות וזחלי הצרעות. כל מה שצריך לעשות הוא לפתוח ולהניח אותן בקרבת המקום בו נמצאים המזיקים. מכל קופסה משתחררות כ-500 צרעות טפיליות, שמתחילות במלאכת חיסול כנימות השדה ואף מעמידות דורות של צאצאים שממשיכים לשמור על הגידולים מפני המזיקים.
הפיתוח החדש כבר מיוצא לספרד ולדרום אפריקה, כאשר הצרעות מוטסות לחו"ל כשהן עדיין בשלב הגולם. בחברה מציינים, שהם זכו להצלחה מבחינת תזמון הבקיעה וחיסול המזיקים. עוד מדגישים, כי מאחר שהגופה של הכנימה משמשת כמגן ומחסה לזחלים הצעירים - הדבר מקל עליהם את התלאות בדרך לביתם החדש.
הצרעות, ממין "צרעה טפילית", פועלות בצורה הבאה: נקבת הצרעה לוכדת את הכנימה, משתקת אותה באמצעות עקיצה ומטילה לתוך בטנה ביצה אחת. הזחל שבוקע מתוכה ניזון מרקמות גופה של הכנימה בעודה בחיים עד למותה ולאחר מכן זוחל החוצה. הגוף של הכנימה משתמש אותו כמגן עד להתפתחות שלו ולבקיעה.
הציבור הרחב יכול לפגוש את המומיות של הצרעות בתערוכת החקלאות הבינלאומית אגריטך 2012, שתיערך בחודש מאי במרכז הירידים בתל אביב. אבל אם אין לכם סבלנות לחכות עד אז - אפשר לפנות בינתיים ישירות לחברה, או לנסות ולחפש את הצרעות בחנויות גינון ואצל משווקים שונים.
ולקינוח, "הנוסע השמיני" גרסת הערבה: סרטון שצילם עמי רותם ממושב חצבה, בו מתועדת צרעה חופרת שמצליחה להכניע חגב ולהטיל על גופו ביצה ממנה יבקע צאצא חדש.