שתף קטע נבחר

 

במקרה של רעש אדמה: המערה תשלח לכם מסרון

40 שנה אחרי שנחפרה לעומק 200 מטר, המערה הסיסמית בהרי אילת צפויה להתחבר בקרוב למערכת ההתרעה של פיקוד העורף. במקרה של רעידת אדמה היא תפעיל צופרים, תשלח מסרונים לטלפונים ניידים ותעלה הודעה ישירות למסכי הטלוויזיה

מעומק של 200 מטרים בהרי אילת לאלפי הצופרים ברחבי הארץ: 40 שנה לאחר שנחצבה על ידי מכון ויצמן על מנת לזהות ולהתריע מפני רעידות אדמה, צפויה המערה הסיסמית שבהרי אילת להתחבר למערכת ההתרעה של פיקוד העורף. על ידי כך יתאפשר מתן התראה לציבור עד 30 שניות לפני רעש אדמה. חיבור התחנה הסיסמית למערכת ההתראה יכולה להעניק התראה לתושבים לא רק באמצעות אזעקה, אלא גם באמצעות מסרונים לטלפון הנייד וישירות לטלוויזיה דרך הממיר הדיגיטלי.

 

השר במערה. "להקטין את הפגיעה בחיי אדם" (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון) (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
השר במערה. "להקטין את הפגיעה בחיי אדם"(צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

 

מדובר בחלק מתכנית שמוביל המשרד להגנת העורף, שמטרתה לחבר את כל החיישנים שמזהים רעידות אדמה למערכת ההתראה. התכנית צפויה לעלות בשבועות הקרובים לדיון בוועדת השרים למוכנות ולהיערכות מפני רעידות אדמה, ובהמשך לדיון ולאישור בממשלה. הפרויקט, בעלות הקמה של 40 מיליון שקל, תלוי באישור ותקצוב של משרד האוצר, כאשר עלות הפעלתו השנתית צפויה להסתכם ב-2 עד 5 מיליון שקל.

 

מוכנות לרעידת אדמה בישראל - כתבות ב-ynet:

 

כיום, במקרה של רעידת אדמה, אין בישראל מערכת התראה שתזהיר את הציבור. המערה באילת תהווה אחת מעשר תחנות סיסמוגרפיות שפרוסות ברחבי הארץ, אך היא הייחודית שבהן, בשל מיקומה הנמוך והרגיש בבטן האדמה. עם הקמתה היא נחשבה לאחת המתקדמות בעולם לזיהוי רעשי אדמה, אך בחלוף השנים, כשהתברר שניתן למדוד רעידות גם מבלי להתקין את המערכות בעומק האדמה, התחנה הפכה למתקן מחקרי שבודק את התופעות הפיזיקאליות שנלוות למקרים מסוג זה, כגון שינויים באטמוספירה ושדות רדון.

 

"כיום אין שום התראה שניתנת לציבור מפני רעידות אדמה, וחיבור של התחנות הסיסמוגרפיות למערכת התראה לציבור יכולה להזהיר לפחות לפני שיגיעו הגלים החזקים", הסביר אתמול (יום ה') ל-ynet מנהל אגף הסיסמולוגיה לשעבר במכון הגיאופיזי, ד"ר אבי שפירא, שהיה גם ממקימי המערה.

 

מתן וילנאי, שממשיך לכהן כשר להגנת העורף עד נסיעתו לסין, סקר בתחילת השבוע את המערה והדגיש בדבריו את חשיבות חיבורה למערכת ההתראה: "רעידת אדמה קטלנית יכולה להתרחש בישראל, ולכן עלינו להשקיע משאבים רבים בהכנת המדינה להתמודדות עם אסון טבע. מערכת שכזאת עשויה למזער נזקים ולצמצם את הפגיעה בחיי אדם".

 

השר וילנאי הזכיר כי ישראל תתרגל השנה לראשונה באופן רחב תרחיש של רעידת אדמה, במסגרת תרגיל העורף השנתי "נקודת מפנה 6". גורמים במשרד להגנת העורף הדגישו כי עלויות השיקום, הבנייה מחדש, טיפול בנפגעים, פיצוי משפחות הרוגים ועליית בפרמיות הביטוחים מקריסה של בניין בודד כתוצאה מרעידת אדמה, עלולות להגיע ליותר מ-40 מיליון שקל - סכום השקול לעלות התכנית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השר וילנאי בסיור במערה בהרי אילת. התרעה תוך 30 שניות
צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון
מומלצים