שתף קטע נבחר
 

לא עברת מיון לעבודה? על המעסיק לספק הסבר

משרד המשפטים פרסם הנחיות למעסיקים ולמכוני גיוס והשמה לפיהם הם יהיו חייבים למסור לעובד את העתק תוצאות יום המיון ללא תשלום. בנוסף, המכונים יחויבו למחוק את תוצאות המבחנים אם המועמד לא הסכים להשאירם באופן מפורש

האם הגיע הסוף לימי המיון הארוכים להתמודדות על משרות נחשקות? או אולי הגיע הקץ לדינמיקה הקבוצתית המתישה כל כך? ככל הנראה שהתשובה היא שלילית, אך הנחיה של משרד המשפטים מאתמול (ד') ממתיקה את זכויותיו של המתמודד על המשרה - כך שמעתה יוכל לקבל את תוצאות יום המבחנים המייגע ללא עלות

 

 

לפני יותר מארבע שנים, פנו מספר מועמדים שעברו ימי מיון באחד המכונים אל הרשות למשפט וטכנולוגיה במשרד המשפטים בתלונה כי המכון מסרב לבקשתם לקבל את חוות הדעת שגובשה עליהם בתום יום העיון. בתגובה, הציע המכון קבלת משוב מקצועי תמורת סכום שעמד על כ-400 שקלים ובכך להפיק רווח נוסף על חשבון המועמד המאוכזב בתקווה שהדבר יסייע לו בעתיד. מקרים על התנהלות דומה הגיעו לרשות גם על מכונים אחרים.

 

בדיקת משרד המשפטים הצביעה כי מכוני ההשמה, ומעסיקים העורכים ימי מיון בתוך החברה, פועלים בניגוד לחוק הגנת המידע, הקובע כי לאדם זכות לעיין ברשומה המתייחסת אליו במאגר המידע.

 

בנוסף, נמצאו ליקויים בדבר שימוש בתוצאות יום המיון למעסיקים אחרים. ההנחיה הוסיפה בעניין זה, כי אין למעביד ולמכון זכות להשתמש בתוצאות יום העיון ללא הסכמה חופשית ומפורשת, שתבוא לאחר יום העיון. לפי ההנחיה, עם הפיכת המידע ללא רלבנטי עבור המעסיק, הוא יהיה מחויב למחוק אותו או להפוך אותו לאנונימי לחלוטין.  

 

מכוני המיון: פחות משוחררים בעבודתנו

מאז החלה הבדיקה, העביר משרד המשפטים למכוני המיון וההשמה טיוטות של הוראות כיצד לפעול על פי חוק הגנת המידע. מכוני ההשמה התנגדו לביקורת כלפיהם וטענו כי היא תפגע בעבודתם שתהפוך ל"פחות משוחררת" מול מזמיני העבודה ושבלונית יותר, כלומר חוות הדעת תשתמש במילים ניטרליות יותר ותמנע מביטויים פוגעניים כמו: "לא אינטליגנטי", "עממי מידי" ועוד, מתוך ידיעה שהתוצאות יגיעו אל המועמד.

 

יש לציין, כי למרות שמשרד המשפטים פרסם את ההנחיה הבוקר, אין בהנחיה זו כל חדש, אלא מדובר בהבהרות למעסיקים כיצד ליישם את הוראות חוק הגנת המידע. המשמעות היא שכבר כעת חלים ההוראות שפורסמו בהנחיה וכן רטרואקטיבית. ממשרד המשפטים נמסר כי המשרד יחל באכיפת החוק רק בעוד שלושה חודשים על מנת לתת למעסיקים זמן הסתגלות. עם התחלת האכיפה יקנוס המשרד מכונים ומעסיקים שלא יבצעו את ההנחיות בקנס מינהלי בגובה 15 אלף שקל.  

 

יורם הכהן, ראש הרשות למשפט טכנולוגיה, אמר: "הנחיה זו מעצימה את מבקש העבודה במערכת יחסי הכוחות מול המעבידים ומכוני המיון, בנקודת זמן בה אין למועמד לעבודה את היכולת לעמוד על זכויותיו החוקיות לפרטיות".

 

טפיחה על השכם למשרד המשפטים הגיעה גם מהאגודה לזכויות האזרח, שברכה היום על ההנחיה החדשה. עו"ד אבנר פינצ'וק, ראש תחום פרטיות ומידע באגודה לזכויות האזרח, אמר:" במהלך העשור האחרון התחמקו המכונים מחובתם לאפשר לנבדקים לראות את תוצאות המבחנים שעברו. גם לאחרונה, לקראת פרסום ההנחיה, רמזו בכירים בתעשיית המיון שלא ימלאו אחריה. זכות העיון במידע אישי היא חלק חשוב מהזכות לפרטיות, והגיעה העת שמועמדים לעבודה יוכלו לממש אותה. אנו קוראים לנבדקים במכוני המיון לעמוד על זכותם ולדווח על כל מקרה של הפרתה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הייאוש ייעשה יותר נוח
צילום: Shutterstock
מומלצים