שתף קטע נבחר
 

הערכה: 2,000 מפוטרים בתעשייה ברבעון הנוכחי

נמשכים הפיטורים בפריפריה: 180 עובדי מפעל Sea of life בערד הולכים הביתה אחרי שהמפעל ביטל עסקת ענק של 11 מיליון דולר לאספקת מוצרים ל־4 רשתות מובילות בארה"ב, בגלל בעיות ייצור

נמשכים הפיטורים בפריפריה, הפעם בערד: 180 עובדי מפעל Sea of life הולכים הביתה אחרי שנאלץ לבטל עסקת ענק של 11 מיליון דולר לאספקת מוצרים ל־4 רשתות מובילות בארה"ב, בגלל בעיות ייצור. המפעל צפוי לסגור את שעריו ביום ראשון.

 

 

חברת Sea Of Life, שמייצרת ומשווקת מוצרי טיפוח שמבוססים על מינרלים מים המלח, מתקשה להתאושש משריפת הענק שכילתה את מפעל הייצור שלה באזור התעשייה ערד ביוני 2011. השבוע הודיע הבעלים של החברה, אורי בן־חור, כי בכוונתו לבטל עסקאות עם לקוחות בחו"ל.

 

לדבריו, במציאות שנכפתה על החברה מאז השריפה, היא לא מסוגלת לעמוד בביקוש ולייצר באופן שיאפשר לה לספק סחורה ללקוחות. "אני נתון בהתמודדות מטורפת עם מציאות איומה. אני לא מאחל את המצב הזה לאיש. זה קורה דווקא עכשיו, כשהייתי צריך להיות רגוע ונינוח, לקצור את הפירות, ליהנות מההון העצמי הפנטסטי שצברנו במשך שנים של עמל. הכל נחרב. הכל נשרף כליל, כולל הזמנות של מיליוני דולרים", אמר בן־חור.

 

לדבריו, מפעל הייצור נהרס כליל מלבד אזור המטבח, ושם נעשית כיום פעילות ייצור בהיקף זניח. העובדים מצדם ניסו להירתם למען המפעל, לשפץ חלק מהמכונות שניזוקו ולשדר אווירה של עסקים כרגיל, אך החברה מצאה את עצמה חסרת אונים מול ציפיית הלקוחות למימוש הזמנות. "חנויות המפעל מתרוקנות ממוצרים, הלקוחות בחו"ל זועמים על תנאי אספקה בלתי סבירים, ונאלצנו להודיע על ביטול עסקת הענק", הוסיף בן־חור.

 

לדבריו, הוא עושה מאמצים לגיוס ההון הדרוש כדי לשקם את המפעל ולחדש את פעילותו בהיקף שקדם לשריפה. "בהתחלה חשבנו שהסיבה לשריפה היא הצתה. מאוחר יותר התברר שקצר חשמלי גרם לכל הצרה הזאת. שמאי שבא להעריך את הנזק בשם חברת הביטוח העריך את הנזק ב־10.3 מיליון דולר. בליל השריפה הייתה במפעל סחורה בשווי של 8.5 מיליון שקל. יש פער בין היקף הנזק לבין תגמולי הביטוח. זו טרגדיה בכל קנה מידה".

 

בן־חור מתכוון לפנות בימים הקרובים לראש עיריית ערד ולמשרדי הממשלה הרלוונטיים, בבקשה לסיוע דחוף שיציל את עתיד המפעל ויאפשר לחדש את פעילותו. "היקף המכירות שלנו ירד ב־70%. אין לנו ברירה, אנחנו חייבים לקבל עזרה. האש פשוט כילתה הכל".

 

המצוקה הקשה שבה נמצאת התעשייה כיום

ובתוך כך, ממסמך פנימי שהוגש השבוע לנשיא ולמנכ"ל התאחדות התעשיינים מאגף הכלכלה עולה כי 1,650 עובדי תעשייה פוטרו בחודשים אוקטובר ונובמבר האחרונים, וברבעון הנוכחי המספר צפוי להתקרב ל־2,000. כל המדדים מצביעים על המצוקה הקשה שבה נמצאת התעשייה כיום.

 

בחודשים אוקטובר־נובמבר פחת מספר העובדים בתחום המזון והמשקאות ב־660, לעומת הרבעון השלישי של 2011. בתחום מוצרי המתכת פוטרו 497 מועסקים, רכיבים אלקטרוניים 405, ענף כלי רכב והובלה 171, טקסטיל 146 ובענף ציוד תקשורת אלקטרוני 95.

 

בנוסף, מסמך "אורות אדומים" בתעשייה מצביע על שינוי מגמה ברור בתעשייה, ועל מעבר של רוב הענפים מצמיחה לנסיגה. כך, הנסיגות ביצוא התעשייתי נמשכות כבר קרוב לשנה והגיעו לנסיגה ריאלית מצטברת של 9%, ברוב הענפים (להוציא כימיה) נרשמו נסיגות בתפוקה, וברבע האחרון של 2011 אף חודשו פיטורי העובדים בתעשייה ולמעלה מ־1,600 עובדים פוטרו.

 

מדאיגים במיוחד נתונים של סקרי הציפיות, שמצביעים על נסיגה צפויה במרבית המדדים. נתונים אלה דומים לנתונים שהתקבלו טרום משבר 2008, ומציירים תמונה מדאיגה לפיה התעשייה עלולה להיקלע למשבר דומה. במקרים רבים, חולשה בנתוני התעשייה מקדימה ובמידה רבה אף מנבאת משבר כלכלי בענפי המסחר והשירותים הסובבים את התעשייה, וכך במשק כולו. על רקע הזעזועים הגלובליים עלול משבר כזה להמשיך ולפגוע בביקושים בשווקים שמעבר לים ולשאת משמעויות כבדות לצמיחה המשקית ולפוטנציאל מקומות התעסוקה.

 

הידיעה התפרסמה היום (ה') במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים