שתף קטע נבחר

 

עבדאללה: האביב הערבי הגביר את בידוד ישראל

בראיון לכתב עת טורקי, אמר מלך ירדן כי "אין סכסוך שנפתר ללא משא ומתן". הוא קרא להגיע להסכם בין ישראל לבין הפלסטינים, "כיוון שהסכסוך מספק לגיטימציה רעה לכל ישות שרוצה להשיג תמיכה סנטימנטלית מצד מיליארד מוסלמים"

"ההתקוממויות במדינות ערב הגבירו את הבידוד של ישראל". כך אמר עבדאללה מלך ירדן, בראיון שהעניק למגזין הטורקי TPQ. בראיון, שהתפרסם היום (שבת) בהרחבה בכלי תקשורת בממלכה, הסביר המלך את אמירתו: "זה מה שהוכיחה התקרית שבה פרצו לשגרירות הישראלית בקהיר בשנה שעברה".

 

המלך עבדאללה נשאל בראיון אם הידרדרות היחסים בין טורקיה לבין ישראל השפיעה על האפשרות להתקדם במשא ומתן עם הפלסטינים. "לפני כמה שנים אמר לי הנשיא ביל קלינטון כי הישראלים מנהלים משא ומתן רק מעמדה של כוח, והישראלים כרגע לא נמצאים בעמדת כוח", הסביר המלך. "הם, כפי שמדווחים, חלוקים עם ארצות הברית בנוגע לאיראן, הם פגעו בקשרים

 שלהם עם טורקיה והם עומדים בפני תחושות של מורת רוח ואי שביעות רצון הולכות וגוברות בקרב שכניהם הערבים, ובהם המדינות המתונות מאוד".

 

לדעתו, לממשלת ישראל יש אופציה. "ביכולתה לראות באזור הזה שמשתנה סיבה משכנעת להיכנס לתהליך שלום בעל משמעות, כדי לפתור את סוגיות הסדר הקבע ולממש את פתרון שתי המדינות. מנגד, הם יכולים לאמץ את העמדה המרדנית, בהסתמך על תירוץ מזויף שלפיו השינויים האזוריים מכשילים את המשא ומתן לשלום. ייתכן שהעמדה הזו תטמון בחובה השפעות מסוכנות ביחס לישראל ומקומה העתידי באזור בסיומו של האביב הערבי".

 

בהקשר של תהליך השלום, עבדאללה נשמע פסימי. "תהליך השלום עדיין נמצא מבחינתנו בראש סדר העדיפויות ומדובר בסוגיה מרכזית", הוא אמר. "עבור ירדן השגת שלום בר קיימא שיוביל להחזרת זכויותיהם הלגיטימיות של הפלסטינים הוא אינו יעד מדיני ואזורי בלבד, אלא הוא גם אינטרס לאומי עבור ירדן. במקביל, ההזדמנות הקיימת לשלום מתמוססת כעת במהירות והאופציות אוזלות מכולנו, מהפלסטינים, מהישראלים ומהקהילה הבינלאומית. אין סכסוך שנפתר ללא משא ומתן".

 

הוא הוסיף באותו הקשר כי אמנם השלום מבחינת ירדן הוא הברירה האסטרטגית, "אך התסכול העממי גבר בגלל המדיניות של ישראל בכל רחבי האזור, אפילו בקרב המפלגות והארגונים שמתויגים מבחינה היסטורית כמתונים". הוא הוסיף כי אותם ארגונים "החלו לתהות בנוגע לתועלת של הגעה לשלום עם ישראל או לגבי השמירה עליו".

 

"תקיפה באיראן תחמיר את חוסר היציבות"

בראיון התייחס המלך עבדאללה לנעשה בסוריה. הוא אמר כי רב הנסתר על הגלוי: "סוריה היא סימן השאלה הגדול ברגע הזה. בלתי אפשרי לחזות איך יתפתחו העניינים שם או להעריך בצורה נאמנה וכוללת את התוצאות של ההתפתחויות האלה על איראן, חיזבאללה, חמאס, עיראק וכל השחקנים הנוספים ומדינות המזרח התיכון. הדבר היחיד שבטוח הוא שהמשבר בסוריה מגדיל את הנטל והאחריות של שכנותיה ובייחוד טורקיה וירדן".

 

הוא גם נשאל על הנושא האיראני ואמר כי החייאת תהליך השלום היא אלמנט מרכזי לנטרול כל עימות עם איראן. "עלינו לשוב להתמקד בפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני, כיוון שהסכסוך הזה מספק לגיטימציה רעה לכל ישות שרוצה להשיג תמיכה סנטימנטלית מצד מיליארד מוסלמים סביב העולם", אמר המלך.

 

המלך הוסיף כי "ירדן מצִדהּ עדיין נחרצת בעמדתה, לפיה על איראן להראות כוונה אמיתית לבצע את התחייבויותיה הבינלאומיות".

 כמו כן הוסיף המלך כי כל פעולה צבאית נגד איראן "עלולה להחמיר את חוסר היציבות במזרח התיכון ויהיו לה השלכות שליליות על ארצות הברית, אירופה וישראל. האזור אינו זקוק בשלב הזה למשבר חדש".

 

מלך ירדן גם התייחס לפגישה בינו לבין ראש הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל, שסיימה את הנתק הממושך בין תנועת חמאס לבין בית המלוכה הירדני. "הפגישה הייתה במסגרת תמיכתה של ירדן במאמצי השלום, בפיוס הפנים פלסטיני ובמאמצים של הרשות הפלסטינית להגשים את השאיפות של העם הפלסטיני", אמר מלך ירדן. הוא הוסיף: "אני הדגשתי את עמדתה של ירדן כי המשא ומתן, בתמיכתה של הקהילה הבינלאומית, הוא הדרך היחידה להחזרת זכויותיו של העם הפלסטיני". עבדאללה גם הצהיר כי "חמאס לא תפתח מחדש את משרדיה בירדן ואין שינוי במדיניות הזו".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים