אסד חוסם את הצלב האדום, פליטים בורחים ללבנון
ארגון הסיוע מקווה שהיום ייתן לו המשטר הסורי אישור להיכנס סוף סוף לשכונת באבא עמרו, מעוז המורדים שנכבש על-ידי הצבא ושיש חשש כי מתבצע בו טבח מחריד. משעות הבוקר: ירי כבד על רסתאן וקוסייר: "נשים וילדים בורחים ברגל ללבנון"
הצלב האדום הבינלאומי הודיע הבוקר (יום א') כי הוא מקווה שהשיירה שלו תוכל להיכנס היום לשכונת באבא עמרו, מעוזם של המורדים בעיר חומס שעליו השתלט צבאו של בשאר אסד ביום ה'. עם ההשתלטות על השכונה נמסר מדמשק כי הצלב האדום יוכל להיכנס אליה ולסייע לתושביה הנצורים, אולם סוריה לא עמדה בהבטחתה.
עוד בערוץ החדשות:
בעוד הצלב האדום ממתין מחוץ לשערי השכונה הגיעו ממנה עדויות על טבח שמבצעים נאמני המשטר במתנגדיו: רצח גברים שהועמדו בשורה, שריפות בתים, פשיטות על דירות ומעצרים ללא סיבה.
"קיבלנו אור ירוק, ואנחנו מקווים להיכנס, אנחנו מקווים שהיום הוא היום", אמר הבוקר דובר הצלב האדום בדמשק, סאלח דבקה. הוא סירב למסור פרטים נוספים על השיחות של ארגונו עם סוריה. "אנחנו מודאגים מאוד מהמצב בבאבא עמרו", סיפר. פעילים אמרו כי הם חוששים שהמשטר הסורי מונע מהצלב האדום להיכנס לבאבא עמרו כדי שלא יוכל להיות עד למעשי הטבח שמתבצעים שם לכאורה.
בצהריים הודיע הצלב האדום כי החל סוף סוף לחלק סיוע בכפר עדל, כשלושה קילומטרים מחומס. הצלב האדום הודיע כי בכוונתו לעבור גם לשכונות אחרות שבהן מתאכסנות כעת משפחות שברחו משכונת באבא עמרו הנצורה. "זהו צעד חיובי, אבל אנחנו רוצים להיכנס לבאבא עמרו היום", הדגיש שוב דובר הצלב האדום הבינלאומי הישאם חסן בז'נבה. לדבריו, הציוד שכבר חולק לנזקקים ליד חומס כולל שמיכות וערכות היגיינה. עוד נמסר כי מתנדבים מספקים גם עזרה ראשונה.
ובינתיים דיווחו פעילי אופוזיציה סורים כי צבא סוריה מפגיז משעות הבוקר המוקדמות את העיר רסתאן, כ-20 קילומטרים מחומס. "מאז עלות השמש יש ירי כבד של פגזים על עמדות של עריקים מהצבא בצפון העיר", סיפר לסוכנות הידיעות הצרפתית רמי עבד אל-רחמן, נשיא "הארגון הסורי לשמירה על זכויות האדם".
עדי ראייה סיפרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי גם בעיירה קוסייר שבגבול לבנון החל הבוקר צבא סוריה להפגיז ריכוזי אוכלוסין, ותושבים החלו בורחים ברגל אל מעבר לגבול, לארץ הארזים. "אנשים סיפרו שהם ישבו בבית ופתאום החלו ההפגזות והם ברחו", סיפר לרויטרס עפיף דיאב, "הם אמרו שזה היה ירי טנקים ומקלעים". דיאב דיבר מגבול סוריה-לבנון, שם ראה לדבריו בעיקר נשים וילדים. קולות נפץ מאזור העיירה ניתן היה לשמוע עד לקו הגבול, כ-12 קילומטרים משם.
עם המורדים בסוריה: "יודעים שהם הבאים בתור"
"עברנו את הגבול מטורקיה לסוריה בלילה חשוך ורטוב. עברנו גם משלום למלחמה", כך תיאר בסוף השבוע טיילר היקס, צלם ה"ניו יורק טיימס", את הסיור שערך בפאתי אזורי הקרבות בסוריה יחד עם אנתוני שאדיד, שדיווח לעיתון מזירות ההתרחשות של "האביב הערבי".
בדרכם לראיין את מנהיגי צבא המורדים שמוחה נגד משטרו של הנשיא בשאר אסד, הצטרפו השניים למבריחי תחמושת, שהובילו סוסים עמוסים בנשק ואמצעי לחימה לאזורי העימותים. "מסתבר שהסיכון הגדול ביותר שנשקף לאנתוני לא נבע מכמויות הנשק, אלא מהאלרגיה החריפה שלו לסוסים. הוא סבל מהתקפה חמורה בדרך פנימה, ומאחת חריפה עוד יותר כשעשינו דרכנו לטורקיה. הוא מת 45 דקות לפני שהגענו למקום מבטחים".
עוד לפני כן, בילו השניים ימים אחדים במעוזי המורדים, כשהם מצטרפים לפעולות התקיפה שלהם, כמו גם לרגעים הספורים שבהם חשו בנוח לחלוק את חוויותיהם ולחייך. "אנתוני קרא לי להצטרף אליו. הגעתי במהירות וראיתי קבוצת לוחמים אוכלת קינוח מקומי ופוצחת בשירה אדירה", תיאר היקס מעל דפי העיתון.
לדבריו, תגובות מעורבות מלוות את המורדים ברחובות סוריה. "מצד אחד, הם נהנים מתמיכה אזרחית רבה, אך מצד שני, יודעים תושבי הערים כי הלוחמים ימשכו אליהם במהירות את אש הצבא הסורי, וזו תגרום בהכרח לפגיעה אנושה בסביבתם הקרובה. הם יודעים מה קרה בחומס, הם יודעים שהם הבאים בתור ברשימה, שעה שצבאו של אסד מנסה למחוץ את ההתנגדות".
בתוך כך, גורמים רשמיים בארצות הברית אמרו כי הם מזהים טביעת יד איראנית באירועים האלימים בסוריה, לרבות הוכחות להשתתפות אנשי צבא ומודיעין מטהרן במעשי הטבח והזוועה שבהם מואשם הצבא הסורי.
על פי הצהרת גורמים אלה, שלהם גישה לדו"חות מודיעין אזוריים, חל בתקופה האחרונה זינוק באספקת הציוד והתחמושת מאיראן לאסד. "העזרה מאיראן מתגברת, והיא מתמקדת בעיקר בסיוע בעל אופי קטלני", אמר אחד מהגורמים ל"וושינגטון פוסט".
בינתיים נמשכת ההתגוששות בזירה הדיפלומטית, וסין הניחה על השולחן הצעה חדשה לפתרון המשבר המתמשך. ההצהרה שפרסם שר החוץ הסיני התמקדה בהפסקה מיידית של האלימות בסוריה, סיוע הומניטרי כולל ופתיחת דיאלוג בהשתתפות כל הצדדים המעורבים. סין הדגישה כי התנגדותה להתערבות גורמים חיצוניים בנעשה בסוריה - עדיין בתוקף.
התוכנית הסינית החדשה היא חלק ממאמץ מרוכז מצד בייג'ינג לעמוד במוקד היוזמות הדיפלומטיות במזרח התיכון,
לאחר שספגה ביקורת מערבית רבה על חבירתה לווטו הרוסי באו"ם. עם זאת, החשש הסיני מפני התערבות מערבית בסוריה - שתוביל, בסופו של דבר, להשתלשלות אירועים דומה לזו שהתרחשה בלוב - עדיין משפיע על אופי פעולתה והצהרותיה.
"אנו מתנגדים לכל אלו שמתערבים בענייניה הפנימיים של סוריה תחת מסווה של 'סיוע המוניטרי'", נאמר בהצעת ההחלטה. "סין אינה תומכת בהתערבות חמושה או בקריאות להחלפת משטר אסד. האיום בסנקציות אינו מועיל אף הוא".
Read this article in English