שתף קטע נבחר

מפלס הכנרת עלה ב-20 ס"מ מאז יום חמישי

הגשמים של ארבעת הימים האחרונים הביאו את הכנרת עד 3.37 מטרים מהקו האדום העליון. היום תוכל לשפר את המאזן, כי הגשמים יימשכו עד אחר הצהריים. צפת אלופת הגשם של החורף עם 756 מ"מ, ירושלים אחריה וחיפה שלישית. וכמה ירד אצלכם?

עולה עולה לנו: המערכת החורפית במיוחד שפוקדת את ישראל מאז אמצע השבוע שעבר הביאה לא רק כמויות יפות של שלג, אלא גם בשורות טובות למאגר המים הכי חשוב שלנו. הבוקר (יום א') נודע כי מאז יום חמישי עלה מפלס הכנרת ב-20 סנטימטרים. כעת רחוק המפלס 3.37 מטרים מהקו האדום העליון. מאז יום שלישי עלה מפלס הכנרת ב-30 סנטימטרים.

 

צילמתם שיטפון? עץ שקרס? סתם נהניתם בסערה? שלחו אלינו באי מייל האדום  או במסרון ל-5335

לתחזית מזג האוויר - לחצו כאן

תמונות השלג הכי יפות של סוף השבוע

 

העלייה המרשימה במפלס מציבה כעת את הימה 1.53 מטרים מעל לנקודת השפל השנתית שלה שנרשמה בדצמבר, ועוד היד נטויה - עם השלגים בגולן שטרם נמסו.

 

האי עדיין קיים, אבל מצטמצם. הבוקר בקיבוץ מעגן (צילום: חגי אהרון) (צילום: חגי אהרון)
האי עדיין קיים, אבל מצטמצם. הבוקר בקיבוץ מעגן(צילום: חגי אהרון)
 

גם בדרום מקווי המים עולים על גדותיהם. נחל הבשור (צילום: שחר פורת) (צילום: שחר פורת)
גם בדרום מקווי המים עולים על גדותיהם. נחל הבשור(צילום: שחר פורת)

 

שלג במושב קשת ברמת הגולן (צילום: נועם שרון) (צילום: נועם שרון)
שלג במושב קשת ברמת הגולן(צילום: נועם שרון)

 

נחל דליות שוצף (צילום: נועם שרון) (צילום: נועם שרון)
נחל דליות שוצף(צילום: נועם שרון)

 

ברשות המים הסבירו כי תרומתם האמיתית של הגשמים האחרונים למאגרי המים שבאקוויפרים תיוודע רק כשהמים יחלחלו למאגרים התת-קרקעיים. ברשות ציינו כי למרות החורף הנוכחי גירעון המים מגיע לכמעט שני מיליארד קוב, ויידרשו עוד שני חורפים כמו זה האחרון כדי להשלים את החוסרים.

 

האם הג'יפ ייתקע בנחל שורק?

(צילום: שמוליק סגיר)

 

"התרומה של הגשם היא לא מיידית, באקוויפרים זה לוקח זמן, לפעמים אפילו חודשים. במרוצת הזמן נדע את הנתונים, וביום-יומיים הקרובים נוציא סיכום של חודש פברואר", אמר אורי שור, דובר רשות המים. לדבריו, חלק ממאגרי המים העיליים שברמת הגולן ובצפון עלו על גדותיהם.

 

"אבל צריך לזכור שלאחר שבע שנים שחונות, עומד הגירעון במשק המים על כשני מיליארד קוב מים", הדגיש. "לכסות את זה בחורף אחד זה לא מעשי. למרות העלייה האחרונה חסרים בכנרת עוד 3.37 מטר למפלס מלא, ובאקוויפר החוף המצב אפילו גרוע יותר. צריך עוד שני חורפים כאלה כדי למלא את החוסרים".

 

שלג בעין זיוון (צילום: נועם שרון) (צילום: נועם שרון)
שלג בעין זיוון(צילום: נועם שרון)

 

מטיילים בטור ארוך של מכוניות ליד יער אודם, בסוף השבוע (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
מטיילים בטור ארוך של מכוניות ליד יער אודם, בסוף השבוע(צילום: אביהו שפירא)

 

גם הדרום קיבל כמות נכבדת של גשם. שיטפון במועצת שער הנגב (צילום: אלון שוסטר) (צילום: אלון שוסטר)
גם הדרום קיבל כמות נכבדת של גשם. שיטפון במועצת שער הנגב(צילום: אלון שוסטר)

 

גם מבט על מפת המשקעים של החורף האחרון יכול להעלות חיוך על הפנים. בצפון כבר עברו את ממוצע הגשמים העונתי, וגם לערים אחרות בארץ אין במה להתבייש אחרי ימים ארוכים של ממטרים. אלופת הגשם של החורף הזה היא צפת, שבה ירדו כבר 756 מ"מ (בהשוואה ל-718 מ"מ בממוצע בחורפים קודמים). אחריה במצעד: ירושלים עם 655 מ"מ (ממוצע חורפים קודמים - 614) וחיפה עם 630 מ"מ (550).

 

באזורים נוספים: קצרין 504 מ"מ (471), טבריה 381 מ"מ (447), נהלל 514 מ"מ (538), זיכרון יעקב 504 מ"מ (515), נתניה 555 מ"מ (570), תל-אביב 446 מ"מ (560), אשדוד 534 מ"מ (520), באר-שבע 151 מ"מ (205) ואילת - מילימטר אחד (31 בממוצע).

 

"זה מבטיח שנה חקלאית מוצלחת בשנה הבאה"

אירועי הגשם האחרונים מילאו את מאגרי המים העיליים ברמת הגולן, כך שחלקם כבר לא יכלו לאגור יותר, ומים גלשו מהם וזורמים כעת לכנרת. "האירוע הוא בסדר גודל של אחת לעשר שנים, המאגרים ברמת הגולן לא היו מלאים ככה מאז 1992, זה מבטיח לנו שנה חקלאית מוצלחת בשנה הבאה", אמר רמי לנר, מנכ"ל אגודת המים "מי גולן".

 

מכונית בשיטפון בנחל שורק ביום שישי (צילום: הדס לביא) (צילום: הדס לביא)
מכונית בשיטפון בנחל שורק ביום שישי(צילום: הדס לביא)

 

המים הנאגרים במאגרי הגולן הם מי שלחין המשמשים להשקיה חקלאית בלבד. מי השתייה ברמת הגולן מגיעים ברובם מ"שדה קידוח אלוני הבשן" - אקוויפר המכיל מיליוני קוב מים. הגשמים האחרונים יעשו עוד דרך ארוכה בטרם יתווספו אליו. "את ההשפעה על האקוויפר לא רואים עדיין, זה יכול לקחת אפילו שנה. חלק גדול מהמים ירד בחרמון, וייקח להם זמן לרדת ולחלחל", אמר לנר.

 

מאגרי המים העיליים ברמה התמלאו כמעט לגמרי. "הגשמים האחרונים הוסיפו 15 מיליון קוב מים למאגרים בגולן, וזה מתגמד לעומת מה שגלש מהמאגרים וזרם לכנרת. אנחנו תופסים במאגרים רק 25 מיליון קוב מים מתוך 250 מיליון שזורמים לכנרת", הוסיף לנר.

 

האמיצים נשטפים במאגר אדוריים (צילום: שמוליק בן דור) (צילום: שמוליק בן דור)
האמיצים נשטפים במאגר אדוריים(צילום: שמוליק בן דור)

 

גם היום צפוי להמשיך להיות גשום מהצפון עד לנגב, ויהיו רוחות ערות. בחרמון ייתכן שלג, ויש חשש לשיטפונות בנחלי הדרום. הרוחות והגשמים ייחלשו משעות אחר הצהריים. מחברת "מטאו טק" נמסר כי היום תחול עלייה קלה בטמפרטורות אך עדיין קר מהרגיל לעונה.

 

הטמפרטורות החזויות להיום והלילה: קריית שמונה 6-13, קצרין 4-10, צפת 3-8, טבריה 9-16, נצרת 7-14, חיפה 9-16,

תל אביב 10-15, ירושלים 5-9, אשקלון 9-15, עין-גדי 13-20, באר שבע 8-15, ערד 5-10, מצפה רמון 4-11 ואילת 10-20.

 

מחר, יום שני, בבוקר עדיין ייתכן טפטוף מקומי ויהיה מעונן חלקית. תחול עלייה קלה בטמפרטורות. ביום שלישי יחלו חגיגות הפורים בבתי הספר עם מזג אוויר אביבי ועוד התחממות קלה. יהיה מעונן חלקית. ביום רביעי לא צפוי שינוי. מתי יחזור גשם? אולי ביום שישי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מבל לכנרת, הבוקר
צילום: חגי אהרון
הכנרת הבוקר
צילום: דורון ברהון צאושו
ירושלים הלבנה בסוף השבוע
צילום: נועם מושקוביץ
שלג במג'דל שמס ביום שישי
צילום: אילן שריף
מפל שוצף ביער ירושלים
צילום: אילן כהן
מומלצים