קולטים את הענף: טריאתלון בלונדון 2012
שוחים 1.5 ק"מ, רוכבים על אופניים 40 ק"מ, רצים 10 ק"מ, ומנסים לא להתעלף כשהכל נגמר. טריאתלון, שכבש מיליונים ברחבי העולם, נכנס לתוכנית האולימפית בסידני 2000 - והוא כאן כדי להישאר
מספר אולימפיאדות: 3.
מתי נכנסו נשים: סידני 2000.
על רגל אחת
טריאתלון, כפי שמעיד שמו, מורכב משלושה חלקים – שחייה, רכיבה על אופניים וריצה - והכל ברציפות, ללא הפסקות. ענף תובעני במיוחד, שדורש עמידה במבחן נוקשה של כושר גופני, סיבולת ומשמעת עצמית.
התחרויות השונות מורכבות ממרחקים שונים – החל מטריאתלון "ספרינט" שכולל 750 מטר שחייה, 20 ק"מ רכיבה ו-5 ק"מ ריצה, ועד טריאתלון "איש הברזל" שמיועד לספורטאים שרוטים במיוחד – 3.8 ק"מ שחייה, 180 ק"מ רכיבה ולקינוח – ריצת מרתון (42,195 מטר). באולימפיאדה המרחקים שפויים יותר - 1.5 ק"מ שחייה, 40 ק"מ רכיבה ו-10 ק"מ ריצה.
מרחקים אלה, חשוב לציין, זהים לגברים ולנשים. הטריאתלטים הבכירים מסיימים את התחרות בזמן כולל של כשעה ו-50 דקות (כ-20 דקות לשחייה, כ-60 דקות לרכיבה וכ-30 דקות לריצה), הטריאתלטיות המובילות עושות את זה בפחות משעתיים. אלמנט חשוב ביותר הוא ההחלפה – המעבר משחייה לאופניים, ומאופניים לריצה. מי שמסתבך בהחלפות, יאבד שניות יקרות.
איפה ומתי הומצא הענף המייגע הזה? הדעות חלוקות. אולי בצרפת בין שתי מלחמות העולם, אולי בארה"ב בשנות ה-70. כך או כך, מדובר באחד הענפים "העממיים" המובילים כיום, ומיליונים ברחבי העולם עוסקים בו בכל הרמות. העלייה המהירה ברמת הפופולריות של הענף הובילה להכנסתו למשחקים האולימפיים בסידני, והוא כאן כדי להישאר.
מארגני לונדון 2012 מבטיחים שהטריאתלון יהיה אחד האירועים הכי טובים במשחקים האולימפיים. מי אנחנו שנתווכח.
המטרה: לחצות ראשון את קו הסיום.
החוקים
• אל תפריע: אם מתחרה מפריע למתחרה אחר במהלך השחייה, הוא נענש בשניות יקרות. אם זה קורה ברכיבה, הוא סופג כרטיס צהוב וחייב לעצור עד שיקבל רשות להמשיך. שני כרטיסים צהובים שווים כרטיס אדום והרחקה, ממש כמו בכדורגל.
• קסדה בראש טוב: המתחרים חייבים לחבוש את הקסדה לפני שעלו על האופניים, אחרת הם נענשים בהוספת שניות או נפסלים.
• בלי טובות: לספורטאים אסור לקבל שום עזרה חיצונית במהלך התחרות, למעט מתנדבים מוסמכים שרשאים להעניק להם מזון ושתייה.
• איפה ואיפה: 8 מדינות רשאיות לשלוח לתחרויות 3 נציגים, כל היתר זכאיות לשלוח שניים לכל היותר.
המעצמות הגדולות: באולימפיאדות אין מעצמה אחת בולטת: 6 מדליות זהב חולקו עד היום בגברים ובנשים, והן מתפזרות בין 6 מדינות שונות. אבל באליפויות העולם, שנערכות בכל שנה מאז 1989, מתקבלת תמונה שונה: בריטניה (9 זהב) ואוסטרליה (6) מובילות בגברים, והאוסטרליות מעל כולן בנשים: 13 מ-23 מדליות זהב.
הטריאתלטים הגדולים
הגדול מכולם הוא טריאתלט שמעולם לא היה אלוף אולימפי – ולא באשמתו. הבריטי סיימון לסינג היה חמש פעמים אלוף העולם בשנות ה-90 (כולל זהב אחד במרחק הגדול יותר), אבל לצערו הענף נכנס לתוכנית האולימפית רק בסידני. ב-1996 הוא קבע שיא עולם מדהים, שעד היום אף אחד לא מצליח לדגדג: שעה, 39 דקות ו-50 שניות. לשם השוואה, הקנדי סיימון וויטפילד מחזיק בשיא האולימפי מסידני 2000 – שעה, 48 דקות ו-24 שניות.
טריאתלטים בולטים נוספים הם הבריטי אליסטר בראונלי, אלוף העולם ואירופה, אחיו הצעיר ג'ונתן, הספרדי חאבייר גומס שעמד על הפודיום בכל אחת מ-5 אליפויות העולם האחרונות, כולל שתי זכיות.
בנשים, אמה סנוזיל האוסטרלית היא כנראה הטריאתלטית הגדולה מכולן – 3 מדליות זהב באליפות העולם וזהב אולימפי בבייג'ינג, בנוסף לשיא אולימפי של 1:58 שעות.
תחרויות הטריאתלון בלונדון 2012
תאריכים: 4 באוגוסט (נשים) ו-7 באוגוסט (גברים).
מקום: הייד פארק.
מספר משתתפים: 110 (55 גברים, 55 נשים).
תחרויות הגברים: 1.
מספר תחרויות הנשים: 1.
מבנה התחרויות
תחרות אחת לגברים, תחרות אחת לנשים. לא מוקדמות, לא גמר ולא נעליים.
הזווית הישראלית
צמד התאומים רן ודן אלתרמן החמיצו במעט את הקריטריון למשחקים בבייג'ינג 2008, והענף נותר עד היום ללא ייצוג כחול-לבן.