שתף קטע נבחר

 

השרים אישרו: נישואים בישראל רק מגיל 18

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה לתמוך בחוק שמעלה את הגיל המינימלי לחתונה. מקרים מיוחדים יידונו בבית המשפט. השר משולם נהרי מש"ס מחה ואמר לשר הרשקוביץ: "לא מפריע לך שמישהי מסתובבת עם חבר ולא מתחתנת?"

קטינים לא יוכלו יותר להינשא בישראל - כך קובעת הצעת החוק שאושרה הבוקר (יום א') בוועדת השרים לענייני חקיקה, ותזכה לתמיכת הקואליציה בכנסת.

 

עוד בערוץ החדשות:

 

הוועדה אישרה לתמוך בהצעת החוק של חבר הכנסת יריב לוין, שקובעת כי יש להעלות את גיל הנישואים המותר מ-17 ל-18. חמישה שרים תמכו בהצעה - דניאל הרשקוביץ', בני בגין, אורית נוקד, דן מרידור ויו"ר הוועדה, שר המשפטים יעקב נאמן. המתנגד היחיד היה השר משולם נהרי מש"ס.

 

"קביעת גיל הנישואים המינימלי, שנחשבה למתקדמת בעת חקיקתה, אינה עולה כיום בקנה אחד עם נורמות בינלאומיות מקובלות ועם ההתפתחויות במשפט ובמחקר בנוגע לנישואי קטינים", נאמר בהצעה.

 

"תופעת נישואי קטינים מהווה פגיעה חמורה בזכויות היסוד של קטין, ובראשן הזכות להיכנס בברית הנישואין תוך הסכמה חופשית וגמירות דעת. עיקר הקורבנות של התופעה הן נערות צעירות, אותן משיאים מתוך תפיסה שלפיה מקומה הטבעי של האשה הוא בבית ותפקידה מתמצה בהולדת ילדים וגידולם. כתוצאה מכך, הסכמתה של הקטינה להינשא היא תוצר של הלחץ שמופעל עליה מצד משפחתה או סביבתה, ולמעשה הנישואים נערכים תוך כפיה".

 

על פי ההצעה, "מחקרים מצביעים על שיעור גירושים גבוה של זוגות שהתחתנו בנישואי בוסר, כמו גם על גילויי אלימות בתוך המשפחה וקשיים כלכליים, הנובעים מהעדר בשלותם של בני הזוג להקים ולתחזק בית משל עצמם".

 

במהלך הדיון טען נציג משרד המשפטים כי המשרד תומך בהצעה. הוא הסביר שהחוק קובע שגיל 18 הוא גיל הכשרות המשפטית ולכן גיל נישואים שמהווים פעולה משפטית ראוי להעלות לגיל 18. הנציג הוסיף ואמר: "אנו גם תומכים בסעיף בחוק שקובע שהיתר נישואין לא יינתן אלא רק מעל גיל 16 במקרים מיוחדים".

 

"שיקולים זרים"

השר נהרי התפרץ ואמר: "למה בכלל צריך בית משפט לעניין הזה?". נציג הרשות לקידום מעמד האשה הנמצא במשרד ראש הממשלה הביע גם הוא תמיכה בהצעה ואמר: "לדעתנו נישואים בגיל צעיר עלולים לפגוע בזוג ובילדים".

 

נציג משרד הרווחה אמר ש"לגבי העלאת הגיל אנו מסכימים אבל אם בית המשפט לא ידון במקרים של קטינות שנכנסות להריון לפני גיל 16, זה יותיר הרבה אמהות חד הוריות".

 

השר הרשקוביץ אמר במהלך הדיון: "ניתנו נימוקים כבדי משקל לתמוך בחוק, יכולים להיות מצבים שההורים משיאים את ילדיהם משיקולים זרים. החוק גם לא מגביל מקרים חריגים כי יש פתרון דרך בית המשפט. יש גיל מסוים שהזוג צעיר מכדי לקבל החלטות משמעותיות, ולכן אני תומך".

 

השר נהרי סינן לעברו שאלה שלא זכתה לתשובה: "האם לא מפריע לך שמישהי מסתובבת עם חבר ולא מתחתנת?". כעת יובא החוק לכנסת בקריאה טרומית, שצפויה להתקבל.

 

לאחר הדיון, אמר ח"כ לוין כי "מדובר בצעד היסטורי שנועד לתקן את העוול הנגרם לקטינים, ובעיקר לקטינות, הנישאים בגיל צעיר. אישור החוק יציל אלפי צעירות מנישואי כפייה, מעוני ומאלימות ויעניק להן הזדמנות שווה להתחיל את חייהן כרצונן, לרכוש השכלה ולפתח קריירה. זהו חוק חברתי מהמדרגה הראשונה אשר תהיה לו השפעה ישירה על אוכלוסיות מוחלשות הנפגעות". סגנית השר גילה גמליאל שהייתה מראשי היוזמה, אמרה: "תופעת נישואי קטינים מהווה פגיעה קשה לקטינים עצמם ולחברה כולה. נישואי קטינים אינם מאפשרים רכישת השכלה גבוהה, פוגעים בסיכויי הקטינים לניידות חברתית ומנציחים את מעגל העוני הבין-דורי".

 

ח"כ חנין זעבי (בל"ד) הגישה בעבר הצעת חוק דומה, שלא הועברה להכרעה בוועדת השרים. היום אמרה ל-ynet: "אני לא יודעת למה בזמנו ועדת השרים לא קיבלה את החוק, למרות שהצעת החוק של יריב לוין היא כמעט באותו כיוון. ביקשתי דיון חוזר בחוק שלי בוועדת השרים, אבל בצעד חריג ועדת השרים דחתה אותו".

 

ח"כ זועבי אמרה: "אני מברכת על העברת הצעת החוק, ומקווה שלנערות ולחברה תהיה בשורה טובה, אין כל סיבה שהצעת החוק לא תעבור". היא טענה כי הוועדה ניסה להשתיק אותה: "זה צעד אנטי-דמוקרטי".

 

Read this article in English 

 

בהכנת הידיעה השתתף חסן שעלאן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נא להמתין עם הטבעת
צילום: shutterstock
דניאל הרשקוביץ
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: סבסטיאן שיינר
משולם נהרי
צילום: סבסטיאן שיינר
יריב לוין
צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות
גילה גמליאל
מומלצים