מה מפחיד את שלום עכשיו בסיורים בחברון?
ארגוני השמאל לא חוששים מהחוק הבינלאומי, אלא פשוט ממה שהתלמידים עלולים ללמוד בסיור הזה: שחברון היא המקום המשותף לכולנו, שבו הכול התחיל
הקשר של העם שלנו לחברון לעומת זאת כלל לא חדש ולא מתחיל עכשיו. חברון היא אחת הערים העתיקות בעולם ועוד מתקופת המקרא לאורך כל הדורות גרו בחברון יהודים. זה המקום שבו הכול התחיל. אברהם אבינו העדיף לקנות את שדה המערה בכסף מלא במקום לקבל אותו במתנה, אשתו שרה ילדה לו בן, ומהבן נולד נכד, וממנו יוצא עַם שעדיין נושם, חי, בועט ורלוונטי כאילו רק נולד. כל זה קרה הרבה מאוד לפני 67' ואפילו לפני 48'.
עוד בערוץ הדעות של ynet:
הדרך האמיתית לגיוס חרדים / יעל מדר
סיפוח יו"ש: העולם יתרגל, ומה עם נתניהו? / נפתלי בנט
ורק לאחרונה הגיע שר החינוך במדינת היהודים לשאלות המהותיות: "האם יכול להיות שאותם בנים ובנות לא יידעו ולא יכירו את אבותיהם ואמותיהם? דמויות ששינו את פני ההיסטוריה האנושית, דמויות שאת שמם נושאים אישים כמו אברהם לינקולן, אייזק ניוטון ועד שרה ג'סיקה פרקר? האם יכול להיות שכיום, לאחר אלפיים שנה שבהן יהודים מהגולה עשו כל שביכולתם כדי לבוא לכאן ולפקוד קברי אבות ואימהות, צאצאיהם לא ינצלו את היותם במרחק נגיעה? האם ייתכן שלא ייכנסו לתוככי אותו מקום שעד לפני מספר עשורים הורשו היהודים להגיע רק עד למדרגה השביעית שלו?".
שר החינוך כבר ענה על השאלות הללו. תלמידים מבתי ספר ברחבי הארץ באים לחברון לפגוש את ההיסטוריה שלהם במערת המכפלה ובשאר האתרים ההיסטוריים בעיר. סיור שורשים, לשורשים של העם שלנו. ואני שואלת אתכם: ממה אתם כל כך נלחצים, שלום עכשיו? מה גורם לכם לצאת בקמפיינים חוצי תקשורת נגד היוזמה?
הם מפחדים
יצאתי באימה קלה לסיור באתר שלכם וזה מה שמצאתי: "טיולים בית ספריים בשטח כבוש לא מקובלים עלינו מבחינת החוק הבינלאומי ומבחינה מוסרית. טיולים כאלה מטרתם לשוות לכיבוש נופך 'נורמלי' ולא ניתן את ידנו לכך". אם זה הכול, אז אני בטוחה שאתם יכולים להסיר דאגה מלבכם. החוק הבינלאומי ירדוף אחר אותם תלמידים באותה מהירות שבה הוא רודף אחרי "שוברים שתיקה" ואחריכם בעקבות כל סיור פוליטי בחברון. מערת המכפלה היא מבנה חוקי לחלוטין, שלא כלול בדו"ח טליה ששון. אבל אני בטוחה שכבר ידעתם את זה גם בלעדיי, אז מה מוציא אתכם מדעתכם הפעם?
כנראה התשובה לכך היא הדבר הפשוט ביותר שניתן להעלות על הדעת: אתם לא חוששים מהחוק הבינלאומי או מכל סוגיה פוליטית אחרת, אלא פשוט ממה שהתלמידים עלולים ללמוד בסיור הזה. חברון היא המקום המשותף ביותר לכולנו, הרבה לפני רוסיה, פולין, מרוקו ואתיופיה. בחברון הכול התחיל וזה לא נתון לוויכוח פוליטי. לכולנו היה ויהיה חלק שנמצא שם וזה אף פעם לא היה נתון לבחירתנו.
אחרי הקמפיין שלכם, הסיור הזה כבר לא יהיה רק סיור שורשים היסטורי. כל תלמיד שיבקר במקום ישאל את עצמו מדוע השתדלתם כל כך למנוע ממנו לבקר דווקא במקום בעל היסטוריה רלוונטית כל כך לגביו, ואיך זה שהצנעתם ממנו את העובדה שהוא קשור למקום בעבותות שעולים על כל מחלוקת פוליטית? את התשובות לכך לא תספק מערכת החינוך לתלמידים באותו סיור, אך המסקנה ברורה: הם מפחדים. לא מפני החוק, לא בשל ענייני מוסר, אלא מהעובדה שהעם שלנו חוזר לארץ ישראל.
אורלי שרגא, סטודנטית לניהול ושיווק טכנולוגיה, דוברת פורום הסטודנטים קריית ארבע ותושבת המקום.
גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il