פוטין הכריז על ניצחונו בדמעות: "רוסיה לא נפלה"
בנאום אמוציונלי יוצא דופן אמר "המאצ'ו מספר 1 של רוסיה" כי בחירתו לנשיא היא נקודת מפנה שמנעה את נפילת המדינה לידי אויבים שניסו לתפוס את השלטון. מנהיג הקומוניסטים שהגיע למקום השני מסרב להכיר בתוצאות: "הבחירות לא היו חוקיות"
גם לקצין הקג"ב לשעבר ולמאצ'ו מספר 1 במדינה יש רגשות - והוא לא ממש טרח להסתיר אותם מול ההמונים: ראש ממשלת רוסיה ולדימיר פוטין הכריז אמש (יום א') על ניצחונו בבחירות לנשיאות לאחר שהשיג כ-60 אחוזים מקולות הבוחרים. כשדמעות זולגות על לחייו, אמר פוטין כי מדובר בנקודת מפנה שמנעה את נפילת המדינה לידי אויבים שמנסים לתפוס את השלטון ולהרוס את רוסיה.
רוסיה בוחרת נשיא - כותרות אחרונות:
- אין הפתעות ברוסיה: פוטין נבחר לנשיא ברוב גורף
יריביו של ראש הממשלה הרוסי בבחירות טענו לזיופים נרחבים בבחירות לנשיאות. הם סירבו להכיר בתוצאות הבחירות ונשבעו להמשיך בהפגנות המחאה הגדולות נגד פוטין, הגדולות ביותר שנראו מאז עלה לשלטון לפני 12 שנה.
אך כל זה לא הפריע לסוכן הקג"ב לשעבר לחגוג את ניצחונו בצורה אמוציונלית יוצאת דופן מול יותר מ-110 אלף תומכיו שהתאספו במרכז מוסקבה, לא רחוק מהקרמלין. "הבטחתי לכם שננצח. ניצחנו. השבח לרוסיה", אמר פוטין להמונים כשהוא לבוש במעיל רוח ומלווה בנשיא היוצא דמיטרי מדבדב.
"מצביעינו ידעו להבחין בפרובוקציה פוליטית"
"זכינו בקרב הוגן. המצביעים שלנו יודעים להבחין בפרובוקציה פוליטית שמטרתה להרוס את המדינה", אמר הנשיא הנבחר.הוא גינה את מה שהוא כינה "ניסיונות להרוס את רוסיה", והכריז: "העם הרוסי הוכיח היום שתרחישים כאלה לא יצלחו על אדמתנו. הם לא יעברו".
נאומו של פוטין, בן 59, היה מתריס ומלא זעם וכוון לעבר המפגינים נגד משטרו במוסקבה ובערים נוספות, רובם בני מעמד הביניים, שמוחים נגד משטרו בחודשיים האחרונים מאז ניצחונה השנוי במחלוקת של מפלגת השלטון "רוסיה המאוחדת" בבחירות לדוּמה (הבית התחתון של הפרלמנט).
בסוף חודש דצמבר ההפגנה הפכה לאלימה, כשמשטרת מוסקבה עצרה כ-60 פעילי אופוזיציה, ומנעה מהם להפגין בכיכר המרכזית בעיר נגד צעדי הקרמלין המצרים את החירויות ברוסיה. המשטרה נקטה אז יד קשה נגד המפגינים, שלטענתה הפגינו באופן לא חוקי.
היריב שהגיע הכי קרוב לפוטין היה מנהיג המפלגה הקומוניסטית גנאדי זיוגאנוב, שקיבל כ-18 אחוזים מהקולות. כך על פי מדגמים ראשוניים. הלאומן ולדימיר ז'ירינובסקי, לשעבר יושב ראש הבית העליון של הפרלמנט הרוסי סרגיי מירונוב והמיליארדר מיכאיל פרוחורוב זכו כל אחד בפחות מ-10 אחוזים מקולות הבוחרים. האוליגרך פרוחורוב מסתמן כמנצח הגדול בבחירות אחרי פוטין, לאחר שהצליח להגיע למקום השלישי בפעם הראשונה שהציג עצמו כמועמד.
"בחירות חסרות ערך לחלוטין"
זיוגאנוב אמר שמפלגתו לא תכיר בתוצאות הרשמיות וכינה את הבחירות "לא חוקיות, לא הוגנות ולא שקופות". "הבחירות היו חסרות ערך ולחלוטין לא אמינות", הוסיף. גם מנהיג מפלגת הליברלים, ולדימיר ריזקוב, סירב להכיר בתוצאות הבחירות ובניצחונו של פוטין. מארגני הפגנות המחאה נגד פוטין, שמתארים אותו כמנהיג אוטוקרטי ששובו לשלטון יסכל כל תקווה לרפורמות פוליטיות וכלכליות ברוסיה, אמרו שהם יחדשו את מחאתם כבר למחרת.
"הבסיס החברתי למחאה ימשיך לגדול ופוטין וצוותו עשו את כל הטעויות כדי שזה יקרה. הוא באמת עזר לנו", אמר העיתונאי סרגיי פרחומנקו, אחד ממנהיגי תנועת המחאה האופוזיציונית. "הוא (פוטין) מביא את הדברים עד לנקודת שבירה. הוא מכריז מלחמה עלינו. התוצאה היא שבסיס ההתנגדות לו הולך וגדל".
פוטין מונה לראשונה לנשיא רוסיה בסוף שנת 1999, לאחר התפטרותו של בוריס ילצין. הוא ניצח במערכות הבחירות לנשיאות ב-2000 עם 53% מהקולות וב-2004 עם 71% מהקולות, אך ב-2008 לא יכול היה להתמודד בשל סעיף בחוקה המונע מנשיא המדינה להיבחר שלוש פעמים ברציפות. במקומו נבחר לנשיא מקורבו מדבדב, שמיהר למנות את פוטין לראש הממשלה.
ד"ר אורי פטרושבסקי, מרצה במחלקה להיסטוריה כללית באוניברסיטת בר-אילן, אמר ל-ynet כי רוב המועמדים בבחירות לנשיאות "לא היוו שום אלטרנטיבה למדיניותו של פוטין". בהתייחסו לזיוגאנוב, הוא אמר כי סדר היום שלו בבחירות נסוב סביב דרישתו להטיל פיקוח של המדינה על עמדות המפתח בתחום הכלכלה.
"פוטין ניצל את אמצעי התקשורת לטובתו"
"זיוגאנוב לא קרא לחסל את הבעלות הפרטית, אך אמר שעמדות המפתח בתעשייה הכבדה יהיו בידי המדינה ובפיקוחה. הוא רוצה לחזור לימי העבר. בפועל, הוא דוגל בחזרה למדיניות הכלכלית של ברית המועצות לשעבר", אמר ד"ר פטרושבסקי. "עצם העובדה שהוא הגיע למקום השני אומר שלחלק גדול מהאוכולסייה יש רגשות נוסטלגיים לעבר. אין להם ביטחון בכוחות הכלכליים החדשים, ולכן הם הצביעו למועמד הקומוניסטי או לז'ירונובוסקי".
על מי שנתפש כהפתעת הבחירות, פרוחורוב, אמר ד"ר פטרושבסקי כי האוליגרך קיבל תמיכה מחלק משמעותי של מעמד הביניים ברוסיה. "מה שעזר לפרוחורוב היה תמיכתו במדיניות כלכלית-ליברלית יותר מאשר זו של פוטין ומדבדב".
על הנשיא החדש-ישן, אמר המומחה מאוניברסיטת בר-אילן כי "לפוטין הייתה נגישות לתוכניות טלוויזיה, עיתונים וערוצי רדיו, דבר שסייע לו להשפיע ולהיבחר. למועמדים האחרים לא היו אמצעי ההשפעה שהיו לראש הממשלה".
ד"ר פטרושבסקי הוסיף כי פוטין קיבל למעשה תמיכה משכבות שונות של האוכלוסייה הרוסית - מהעניים דרך מעמד הביניים והמשכילים, ועד לבעלי העסקים הגדולים ועשירי המדינה. "המדיניות של פוטין נוסחה בצורה שבה הוא לא מזדהה עם צד אחד. הייתה זו מדיניות פופוליסטית שהעמידה את עצמה במרכז, בין הליברליזם לבין הלאומנות הרוסית".