שתף קטע נבחר

 

10 מדינות בוחרות: מי ייצא גדול ב"סופר טיוזדיי"?

בזמן שאובמה מנסה לגייס את הקול היהודי באיפא"ק, המפלגה הרפובליקנית נערכת לקרב הגדול מחר: עשר מדינות יצביעו בפריימריז שבהן ייקבע מי יתמודד מולו על הנשיאות בנובמבר. רומני רוצה לקרב את ההכרעה, גינגריץ' בונה על הדרום, וכולם רוצים את אוהיו

יום שלישי עשר פעמים כי טוב? המועמדים הרפובליקנים לנשיאות ארצות הברית מגיעים חלשים, חבולים ומותשים לשיאו של הפריימריז שייערך מחר - "יום שלישי הגדול" (סופר טיוזדיי) - בעשר מדינות שונות. עם זאת, בניגוד לבחירות מקדימות שנערכו בעבר, הפעם לא יציין יום זה את נקודת ההכרעה של המרוץ לבית הלבן.

 

מושל מסצ'וסטס לשעבר מיט רומני, שמוביל במספר הניצחונות והצירים לוועידת המפלגה הרפובליקנית, נראה כמועמד היחידי שמסוגל לתת קרב לנשיא ברק אובמה בבחירות הכלליות. אולם בפועל הוא מתקשה להתחבר למעמד העובדים וגם לא מצליח לשכנע את השמרנים במפלגתו שהוא אחד משלהם. לרומני מובטח ניצחון במדינת הבית שלו מסצ'וסטס, והוא צפוי לזכות גם בווירג'יניה, שנחשבת למדינה מתנדנדת לפני כל מערכת בחירות לנשיאות.

 

מיט רומני עם רעייתו אן. אוהיו היא המיקרוקוסמוס של אמריקה (צילום: AP) (צילום: AP)
מיט רומני עם רעייתו אן. אוהיו היא המיקרוקוסמוס של אמריקה(צילום: AP)

 

רק רון פול יתמודד בווירג'יניה מול רומני משום שיו"ר בית הנבחרים לשעבר ניוט גינגריץ' והמועמד הארכי שמרן מפנסילבניה ריק סנטורום לא הצליחו להירשם כחוק לבחירות המקדימות במדינה. השניים האחרונים יילחמו ביניהם על הניצחון במדינות דרומיות ושמרניות כמו אוקלהומה, טנסי וג'ורג'יה.

 

התוצאות שיתקבלו בשלוש המדינות הדרומיות צפויות להתוות את המשך דרכו של גינגריץ', שחייב לנצח בדרום ארה"ב כדי להישאר במרוץ. יו"ר בית הנבחרים לשעבר תולה תקוות רבות בפריימריז שייערכו בג'ורג'יה, מדינת הבית שלו שגם מעניקה את מספר הצירים הגבוה ביותר מבין עשר המדינות שבהן ייערכו הבחירות ב"יום שלישי הגדול" - 76 אלקטורים. רון פול מצדו עשוי לרשום ניצחון ראשון באלסקה, צפון דקוטה או באיידהו.

 

ניו גינגריץ'. אמר שהפלסטינים הם "עם מומצא" (צילום: AP) (צילום: AP)
ניו גינגריץ'. אמר שהפלסטינים הם "עם מומצא"(צילום: AP)

 

מדינת אוהיו מעניקה אולי פחות צירים מג'ורג'יה (50 צירים), אך מדובר במדינה החשובה ביותר בסופר טיוזדיי משום שהיא מהווה מיקרוקוסמוס של החברה האמריקנית מבחינת הרכב האוכלוסייה שלה. באוהיו חיים תושבים רבים שמשתייכים למעמד הפועלים - הצווארון הכחול - והיא סובלת מהמשבר הכלכלי כמו מדינות אחרות במערב התיכון.

 

בנוסף, אוהיו היא מדינה מתנדנדת שהכריעה בעבר מערכות בחירות לנשיאות. מי שרוצה לרוץ בהצלחה נגד אובמה, צריך לנצח באוהיו. ניצחון באוהיו, גם אם לא יסיים רשמית את הפריימריז, יציב את רומני בעמדה טובה לזכייה במועמדות המפלגה. על פי הסקרים האחרונים רומני מצמצם את הפער מסנטורום באוהיו ומפגר בשני אחוזים בלבד. אם לוקחים בחשבון את סטיית התקן הסטטיסטית ואת המומנטום שצבר רומני באחרונה, הרי שהוא נמצא בעמדה טובה לקראת ניצחון באוהי.

 

אחד שאוהב את רומני (צילום: AP) (צילום: AP)
אחד שאוהב את רומני(צילום: AP)

 

רומני ניצח שלשום בבחירות המקדימות במדינת וושינגטון וקיבל 38 אחוזי תמיכה. פול וסנטורום הגיעו למקום השני עם 24 אחוזי תמיכה כל אחד ואילו גינגריץ' קיבל 11 אחוזים בלבד. 40 הצירים בוושינגטון יתחלקו באופן יחסי בין המתמודדים על פי הישגם.

 

נכון להיום רומני צבר 150 צירים במרוץ הרפובליקני לנשיאות, סנטורום 85, גינגריץ' 29 ופול 18 בלבד. המנצח צריך לצבור 1,144 צירים כדי להשיג את תמיכת הרוב בוועידת המפלגה הרפובליקנית שתתקיים בקיץ. ניצחון של רומני באוהיו ובעוד כמה מדינות יקרב אותו לנקודת ההכרעה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שיא המרוץ. הילד הזה תומך ברומני
צילום: AP
קרב צמוד באוהיו. רומני וסנטורום
צילום: AFP
מדרום תבוא הישועה? גינגריץ'
צילום: AFP
מי מסוגל לתת לו קרב צמוד? אובמה
צילום: AP
מומלצים