שתף קטע נבחר

 

עושים דיאטה ולא יורדים? 5 סיבות - ופתרונות

מקפידים על הדיאטה אבל המשקל לא זז? רגע לפני שאתם מוותרים על הכל כדאי שתדעו כי ישנם מגוון של מצבים שיכולים לפגום בדיאטה - גם אם אתם אוכלים לפי התפריט. הדיאטנית רונית טואף מסבירה מהם - וכיצד ניתן למנוע אותם

לכל אחד ישנם מצבים בחיים בהם הוא אינו מבין מדוע הדברים אינם מתנהלים על פי ההיגיון. אתם עושים הכל למען המטרה שהצבתם לעצמכם - וזה פשוט לא מצליח. מצב זה יכול להתרחש גם בתהליך של שינוי תזונתי.

 

אם, לדוגמה, החלטתם שאתם רוצים לרדת במשקל ובהכוונת אנשי מקצוע (מאמן ודיאטן) קיבלתם הנחיות לתוכנית אימון ותוכנית תזונה. עשיתם מאמץ אדיר, הקפדתם על כל מה שהצבתם בפני עצמכם, ואחרי שבוע אתם מאוכזבים לגלות שאין תוצאות. הייתם סובלנים, חיכיתם עוד שבוע, ועדיין שום דבר לא משתנה. מדוע המשקל לא יורד? מה עוד ניתן לעשות?

 

עוד על דיאטה:

5 תירוצים שהורסים לכם את הדיאטה - ופתרונות

הטרנד החדש בחו"ל: דיאטת האדם הקדמון

מחקר ישראלי: עוגה לארוחת בוקר מסייעת לדיאטה

 

רגע לפני שאתם מתחילים לבעוט במשקל, קחו כמה דקות וקראו את הכתבה הזו. בהנחה שאתם לא סובלים מבעיה בריאותית הפוגעת בחילוף חומרים, אלו  הסיבות שיכולות להוביל לאי-ירידה במשקל:

 

1. התפריט שלכם מכיל יותר או פחות מדי קלוריות

ייתכן שקיבלתם תפריט תזונה המכיל יותר קלוריות ממה שאתם צריכים כדי לרדת במשקל. זה אולי נשמע מוזר, אך מניסיוני זה בהחלט יכול לקרות כאשר מבצעים חישוב על בסיס נוסחאות בלבד (ויהיו מדויקות ככול שיהיו).

 

מרבית הנוסחאות לחישוב הוצאה קלורית בסיסית מתייחסות להבדל בן המינים ולפרמטרים של גובה, גיל ומשקל. סטייה בכל אחד ממשתנים אלו משנה את הערכים. לאנשים קשה לקבל את העובדה שגובהם פוחת עם הגיל ובדרך כלל הם מדווחים על גובה שהם זוכרים מצעירותם, מה שיכול להביא לפער של כשלושה-ארבעה ס"מ.

 

בנוסף, ככל שהמשקל גבוה יותר כך הגוף זקוק ליותר אנרגיה. לכן צריך לדעת האם לחשב את התפריט על פי נתוני משקל כיום או על בסיס המשקל הרצוי. דיאטנים, על פי רוב, יבצעו את ההתאמה הקלורית על בסיס ניתוח הרגלי אכילה, הסטוריה בתהליכי הרזיה ומטרת הלקוח.

 

ייתכן גם שהתפריט שהותאם לכם מכיל מעט מדי קלוריות. במקרה זה הגוף נכנס לתהליך של "לחץ" ואינו מאפשר פירוק שומנים. לעיתים אנשים כל כך רוצים לרדת במשקל, עד שהם מוכנים להרעיב את עצמם. אז הם מופתעים לגלות שהם לא מצליחים לרדת במשקל, ושדווקא תוספת קלוריות "משחררת" ומאפשרת לגוף לפרק שומנים.

 

מה עושים? בשני המקרים יש צורך בשינוי בתפריט - בהנחיית אנשי המקצוע. ייתכן ותאלצו להפחית בקלוריות וייתכן שתדרשו להוסיף קלוריות או לשנות את הרכב המזון, אך אין ספק שיש צורך לבחון מחדש את הרגלי האכילה, כמויות המזון ושעות הארוחות.

 

דרך טובה ומדוייקת ביותר לקביעת תפריט מומלץ היא ניתוח הרגלי האכילה על בסיס מילוי יומן אכילה. אמנם זוהי משימה לא פשוטה, ואפילו די מתישה, המחייבת לכתוב מיד בתום כל ארוחה מה אכלתם, מתי, כה ובאיזו צורה, אך זו אחת הדרכים הטובות ביותר לבחון את צריכת הקלוריות היומית המדוייקת.

 

2. אם אתם אוכלים מבלי לשים לב

יכול להיות שאתם אוכלים מבלי להיות מודעים לכך, וחורגים מתוכנית התזונה שלכם. זה יכול להתבטא בכמויות מזון גדולות יותר מאילו שמחושבות בתפריט, צורות בישול בהן אין לכם שליטה על אופן ההכנה (הידעתם שבמרבית המסעדות כשאתם מזמינים דג אפוי הוא למעשה דג שטוגן וחומם בתנור לפני ההגשה?) או במוצרים בהם מתחבאות קלוריות "מיותרות" שאינכם מודעים לתרומתם – כמו מים ממותקים, מיצי פרי, קטשופ, "כפית" חמאה וכדומה.

 

ייתכן גם שאתם סובלים מהתקפי אכילה. אנחנו לא תמיד מודעים או מייחסים חשיבות גדולה לאותם התקפי אכילה. אלו שאינם מודעים יכולים להפתיע את עצמם ולגלות שהם נוהגים לאכול כמויות מזון גדולות בלילה (ישנם אפילו כאלו שקמים משנת הלילה, אוכלים וחוזרים לישון). אחרים אוכלים כאשר הם מצויים במצבי מתח, חרדה, עצבנות או עייפות.

 

מה עושים? חשוב לבחון מהם הגורמים המביאים אתכם למצבים אלו ולטפל בהם. מקרים שכיחים בהם אני נתקלת מתרחשים בעיקר אצל אלו המאמצים לעצמם תוכנית אכילה מאוד קיצונית (לדוגמה, לסיים לאכול בשעה 18:00 או להימנע מאכילת פחמימות). הקפדה על סדר ארוחות יכולה להפחית באופן משמעותי התקפים אלו, כמו גם הקשבה לגוף לצורך הבחנה בין אכילה מתוך רעב לאכילה הנובעת מדחפים אחרים, וטיפול בהתאם.

 

3. מצבי לחץ

כאשר הגוף נמצא במצב לחץ המערכת ההורמונלית מגוייסת כדי לעזור לו ומכוונת לתהליכי בניה, ולא לפירוק המאגרים. במצבים אלו ישנה הפרשה מוגברת של הורמון המכונה קורטיזול, הורמון האחראי לניצול חלבון וחומצות שומן, מצב שאינו מאפשר פירוק של שומנים.

 

מה עושים? כאשר מזהים שהבעיה נובעת ממתח צריך להבחין בין מצב בו ברור לכם שזה זמני בלבד לבין מצב תמידי, בו צריך לטפל בבעיה. במקרים הקלים ניתן לטפל פשוט על ידי שיפור ניהול הזמן, קביעת סידרי עדיפויות, חלוקת תפקידים (עבודה ובית), קבלת עזרה ופעילות גופנית. במקרים קשים יותר יש צורך בפניה לאנשי מקצוע.

 

4. חוסר בשעות שינה

מחקרים מצאו קורלציה בן שעות השינה ובין השמנה. אנשים שישנים פחות מארבע שעות נמצאים בסיכון גבוה ב-75% לסבול מהשמנת יתר, לעומת אלו הישנים בממוצע שמונה שעות. הסיבה לכך היא שכאשר גופנו תשוש מעייפות חילוף החומרים נפגע, והירידה במשקל נעצרת.

 

מה עושים? הדרך היחידה היא לפרגן לעצמכם הגדלה במספר שעות השינה.

גם אם אין לכם אפשרות לעשות זאת בכל יום, יש לאפשר לגוף להגיע למנוחה כל מספר ימים.

 

5. פעילות גופנית אנאירובית

פעילות גופנית אנאירובית מפתחת את נפח השריר ולכן יכולה להאפיל על הירידה במשקל. למעשה מי שעוסק ספעילות מסוג זה (כמו, למשל, הרמת משקולות) ישקול יותר בגלל הגדלת נפח הנוזלים בגוף - למרות הירידה במסת השומן.

 

מה עושים? במצבים של תקיעות יש להעדיף פעילות אירובית, המגבירה את חילוף החומרים. 

  

הכותבת היא מנהלת תחום תזונה והרזייה ברשת הולמס פלייס




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולי אתם אוכלים פחות מדי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים