שתף קטע נבחר

 

הכרה לאמהות לסביות: "רק בית המשפט לצדנו"

בתגובה לפסיקה התקדימית שהכירה בתורמת ביצית לזוגתה כאם הילד המשותף, מברכים בקהילה הגאה על המהלך, אך מצרים על התעלמות המחוקק מסוגיות הנוגעות להם

"חבל שהחלטות חשובות מעין אלה מתקבלות רק דרך מערכת המשפט, ואילו המחוקק ממשיך להתעלם מקיומה של הקהילה הגאה וזכויותיה". כך הגיבו בצהריים (יום ב') באגודה למען הלסביות, ההומואים, טרנסג'נדרים וביסקסואלים על פסיקת בית המשפט, שהכירה באם שביציתה הופרתה ברחמה של זוגתה כאמו של הילד המשותף שהן מגדלות. "זהו עוד צעד חשוב למיגור האפליה כלפי הקהילה הגאה", בירכו באגודה.

 

דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:

במקום תואר: הדודניות עלו מהודו והתגייסו לצה"ל

החייל שנעדר כנראה יודח מקורס הטיס ויועמד לדין

משקיפים: הבחירות הוטו באופן ברור לטובת פוטין

 

עד היום נאלצו בנות זוג כמו האם שהגישה את התובענה, לפתוח בהליך אימוץ כדי שיכירו באימהותן באופן רשמי. זאת למרות העובדה שביצית שלהן הופרתה כאמור ברחמה של בת זוגן. בפסק הדין נכתב: "האינטרס של הקטין הוא להכרה משפטית בהורותה של האם ודווקא לא באמצעות צו אימוץ, הכרה באמצעות אימוץ אין בה כדי להקנות לקטין את כל הזכויות שיכול לקבל מעצם היותו בנה הרשום של האם הגנטית".

 

ענת סלומון, פעילה ואקטיביסטית בקהילה הגאה, סיפרה על חברות רבות שלה שנאלצו לקבל תרומת ביצית מחו"ל כשזה לא התאפשר בארץ. היא מעודדת מהפסיקה ולדעתה "כך יתאפשר לממש הורות משותפת שיש לה פן ביולוגי. מה גם שמדובר בתהליך יקר, קשה רגשית ופיזית. כשהתרומה תגיע מבת הזוג שלך - זה הבדל של עולם ומלואו".

 

לדבריה, מדובר בפסק דין תקדימי וחשוב מאוד: "עצם העובדה שזוג אמהות לסביות לא צריכות עוד להיאבק בביורוקרטיה, תקל מאוד". עם זאת הדגישה סלומון, כי "שאלת המפתח עכשיו היא אם משרד הבריאות יאפשר לזוג לסבי לתרום ביציות זו לזו. אם זה לא יקרה, כל התקדים המשפטי יאבד ממשמעותו".

 

שירות למעמד האשה

עו"ד משה שוחטמן, היועץ המשפטי של אגודת הלהט"ב הסביר כי בית המשפט מוביל מגמה ברורה בשני העשורים האחרונים, של הקניית זכויות שלא ניתנות במסגרת החוק היבש לקהילה הגאה. "פסק הדין עושה לכאורה שירות למעמד האשה בכלל כשהוא מעניק לתורמת הביצית מעמד שווה לזה של הגבר, תורם הזרע".

 

אך לצד הברכות שוחטמן ציין: "מאבקי כוח שמתגלעים בין הרשות השופטת לרשויות האחרות פוגעים בזכויות הקהילה. כך, במקרה הזה יש נוהל של משרד הבריאות שלא מאפשר לאשה לתרום ביצית לבת זוגה. זה מדאיג". שוחטמן הביע תקווה שהפסיקה "תיתן גם בשורה בעתיד לבני זוג הומוסקסואלים שיבקשו להכיר באבהות משותפת".

 

ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ) ציין כי "צעד אחר צעד, בצעדים קטנים מדי, אנחנו מתקדמים להסדרה משפטית של זכויות הקהילה הגאה. בית המשפט לענייני משפחה פסק את הברור מאליו: אשה שתרמה ביצית לזוגתה, שתיהן אמהות שוות של הילד". אך גם הוא סייג את דבריו: "חבל שההיגיון הבריא של בית המשפט חסר כל כך במסדרונות משרד הפנים האטום של השר ישי. הדרישה המגוחכת של משרד הפנים לאימוץ התינוק על ידי אמו הביולוגית תכליתה אחת: לפגוע, להטריד ולהציק לאנשים שכל רצונם הוא בהתייחסות שוויונית לדרך חייהם".

 

עוד הוסיף הורוביץ: "אני קורא למשרד הבריאות להפסיק את האפליה כלפי בנות זוג מאותו המין ולנהוג בצורה שוויונית כפי שהוא עושה במקרים של זוגות הטרוסקסואליים".

 

הפסיקה מעוררת תקווה גם בקרב בני זוג חד מיניים שהסדרי ההורות שלהם שונים מזה שהפסיקה ניתנה לגביו. ל' (37), תושבת תל אביב הקימה משפחה עם בת זוג שילדה תאומים מתרומת זרע. כעבור כמה שנים ילדה גם היא מאותה תרומה. הן גידלו את ילדיהן יחד, עד שנפרדו דרכיהן. "כעבור כמה חודשים בת זוגי החלה לקצץ באופן חד צדדי בזכויותיי כהורה במשמורת משותפת", סיפרה.

 

"מבחינתי מדובר בילדים שלי בדיוק כמו הילדה שאני ילדתי", אמרה, אך מאחר שלא היה לה כל מעמד חוקי לגביהם, כל שנותר לה הוא לפנות לבית הדין לענייני משפחה. את התקופה ההיא ל' אינה שוכחת: "ההליך המשפטי היה אסון. החיים שלי ושל הילדים התפרקו". היא סבורה ש"ההכרה צריכה להיות מובנת מאליה, הרי במקרה של הפריה חוץ גופית בין בעל ואשה ההכרה אוטומטית", אמרה והוסיפה: "אם הפסיקה הייתה ניתנת כשהייתי בתחילת הדרך, החיים שלי בוודאי היו נראים אחרת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מכירים באמהות. סוף סוף
צילום: Shutterstock
בשורה ללסביות?
צילום: shutterstock
מומלצים