עצורים בהפגנות נגד פוטין: "הבחירות הן פארסה"
בצל הטענות של משקיפים, לפיהן הבחירות ברוסיה הוטו כך שפוטין ייבחר לנשיא, התכנסו אלפים בבירה מוסקבה כדי להפגין נגד האיש הכל יכול. עשרות נעצרו שם ובסנט פטרבורג. "רוצים בחירות חדשות", קראו, "להישאר בכיכר עד שפוטין יתפטר"
במוסקבה נערך אחר הצהריים (יום ב') מפגן מחאה נגד הנשיא הנכנס של רוסיה, שהוא גם ראש הממשלה היוצא - ולדימיר פוטין. מתנגדיו של פוטין, שניצח בבחירות לנשיאות שנערכו אתמול ושלשום עם כ-63% מהקולות, טוענים כי ניצחונו הושג הודות לזיופים, ומסרבים להכיר בו. ynet העביר שידור חי מההפגנה.
אלפי בני אדם באו להפגנת המחאה הגדולה נגד פוטין במוסקבה, ובמהלכה נישאו נאומים נגד הנשיא הנבחר ונשמעו קריאות נגד פוטין. הם צעקו "בושה" ו"רוסיה בלי פוטין". אחד ממנהיגי המחאה, גריגורי יבלינסקי, אמר: "הקמפיין היה לא הוגן, פחדני ובוגדני". סמל אחר של המחאה, ולדימיר ריז'קוב, אמר: "הבחירות האלה הן פארסה. הניצחון של פוטין אינו לגיטימי".
זמן קצר אחרי תחילת ההפגנה עצרה המשטרה את אדוארד לימונוב, מנהיג המפלגה הבולשביקית הלאומית שפעילותה נאסרה, וכן כמה עשרות מתומכיו שניסו לקיים הפגנה לא מורשית ליד מטה סוכנות הביטחון המרכזית של רוסיה. בהפגנה אחרת בסנט פטרבורג, שבה השתתפו כ-2,000 איש, נעצרו כאמור כ-100 מפגינים.
"אנחנו הולכים לקיים בחירות חדשות", אמר יבגני נטרוב, תושב מוסקבה בן 38 שהשתתף בהפגנת האופוזיציה הגדולה. סרגיי אודלצוב, אחד המארגנים, קרא למפגינים להישאר בכיכר פושקין עד שפוטין יתפטר. "אם אלה היו בחירות חופשיות, למה הם הציפו את כל העיר בחיילים?", צעק אודלצוב לקהל, שהשיב לו: "הם פוחדים מאתנו". ליד הכיכר נרשמה נוכחות גדולה של שוטרים. התביעה איימה על מארגני ההפגנה כי תהיה להם אחריות פלילית לכל הפגנה לא מורשית שתיערך.
פוטין נחשב כבר שנים לאיש הכל יכול של רוסיה. הוא נבחר לראשונה לנשיא ב-1999, וכיהן בתפקיד עד 2008. הוא הצליח לדכא באופן משמעותי את המרידה בצ'צ'ניה, מה שסייע לו להשיג תמיכה נרחבת. ב-2008 נאלץ לפרוש מהנשיאות בשל סעיף בחוקה הרוסית שאינו מאפשר לנשיא לכהן יותר משתי כהונות ברציפות, אך במקומו מונה מקורבו דמיטרי מדבדב, ופוטין הפך לראש הממשלה. הוא נתפש גם אז כאיש החזק במוסקבה. בחירתו כעת תאפשר לו לכהן כנשיא עד 2018.
משקיפי "הארגון לביטחון ולשיתוף פעולה באירופה" (OSCE) קבעו בדו"ח שפרסמו היום על הבחירות ברוסיה כי הן הוטו באופן ברור לטובתו של פוטין. "לא הייתה שום תחרות אמיתית והיה ניצול של משאבי מדינה כדי להבטיח שלא יהיה ספק מי המנצח בבחירות", אמרה טונינו פיקולה, אחת ממשקיפי "הארגון לביטחון ולשיתוף פעולה באירופה".
המשקיפים הבינלאומים גם קראו לחקור את הזיופים הנרחבים לכאורה בבחירות שנערכו אתמול, שבהן ניצח פוטין לאחר שקיבל 63.9 אחוזים מקולות הבוחרים. אחוז ההצבעה עמד על 64 אחוזים מציבור הבוחרים במדינה. לאחר סיום ספירת 98.47 אחוזים מהקלפיות עלה כי מנהיג המפלגה הקומוניסטית, גנאדי זיוגאנוב, קיבל 17.18 אחוזים מהקולות, האוליגרך מיכאיל פרוחורוב הגיע למקום השלישי עם 7.7 אחוזים, ולדימיר ז'ירינובסקי עם 6.24 אחוזים וסרגיי מירונוב עם 3.84 אחוזים.
פוטין זכה ובכה: "מנענו את הרס רוסיה"
כבר אתמול טענו משקיפים במוסקבה כי יש אי סדרים בבחירות, וכי הם נועדו להביא לבחירתו של פוטין בסיבוב אחד. לילי שיבנובה מארגון "גולוס" אמרה אתמול כי היא וארגונה קיבלו דיווחים על "הצבעת קרוסלה", שבמסגרתה המוני מצביעים מובאים בכל פעם לתחנת הצבעה אחרת, כדי להצביע פעמים רבות. מיכאיל קסיאנוב, שהיה ראש הממשלה הראשון בתקופת נשיאותו של פוטין ולאחר מכן עבר לשורות האופוזיציה, אמר: "הבחירות האלה אינן חופשיות. לא נכיר בנשיא כלגיטימי".
אמש, עם היוודע דבר ניצחונו, יצא פוטין לנאום בפני יותר מ-110 אלף מתומכיו שהתאספו במרכז מוסקבה, לא רחוק מהקרמלין. "הבטחתי לכם שננצח. ניצחנו. השבח לרוסיה", אמר פוטין להמונים כשהוא לבוש במעיל רוח ומלווה בנשיא היוצא דמיטרי מדבדב. בניגוד לדמותו המצ'ואיסטית, הוא הזיל דמעות.
"זכינו בקרב הוגן. המצביעים שלנו יודעים להבחין בפרובוקציה פוליטית שמטרתה להרוס את המדינה", אמר הנשיא
הנבחר.הוא גינה את מה שהוא כינה "ניסיונות להרוס את רוסיה", והכריז: "העם הרוסי הוכיח היום שתרחישים כאלה לא יצלחו על אדמתנו. הם לא יעברו".
נאומו של פוטין, בן 59, היה מתריס ומלא זעם, וכוון לעבר המפגינים נגד משטרו במוסקבה ובערים נוספות, רובם בני מעמד הביניים, שמוחים נגד משטרו בחודשיים האחרונים מאז ניצחונה השנוי במחלוקת של מפלגת השלטון "רוסיה המאוחדת" בבחירות לדוּמה (הבית התחתון של הפרלמנט).
היום הטיחה הקהילה הבינלאומית האשמות קשות במוסקבה על האופן שבו נערכו הבחירות, ושר החוץ של צרפת אלן ז'ופה אף אמר כי הבחירות אינן דוגמה לאופן שבו בחירות צריכות להתנהל. עם זאת, הוא הדגיש כי צרפת נכונה לעבוד עם פוטין. "הבחירות האלה הן לא ממש דוגמה ומופת... זה המעט שאפשר לומר", אמר ז'ופה במסיבת עיתונאים בבורדו. "פוטין נבחר שוב על-ידי רוב גדול, אז צרפת ושותפותיה האירופיות ימשיכו לחפש שותפות עם רוסיה".